01.04.2024

Za lepšo prihodnost štirih slovenskih medvedov

Predstavljajte si, da ste na kosilu v prijetni restavraciji, uživate v izvrstni kulinariki in mirnem okolju, nato pa se soočite s pogledom na medveda, zaprtega v bližnji kletki. Prizor ne zmoti samo miru obeda, temveč vzbuja tudi globoke etične pomisleke. Predstavljajte si, da plačate vstopnino v zasebni živalski vrt, kjer vas pretrese pogled na medveda z ranami na telesu, ki neprestano hodi v krogih. Praksa razkazovanja medvedov v kletkah žal ni neobičajna v Sloveniji, saj medvede še vedno izkoriščajo kot turistično zanimivost. Tem medvedom je ime Mitko, Maša, Mici in Tim. Na začetku letošnjega leta je umrl medved Felix, ki je živel zaprt skupaj z Mašo v kletki ob lovski koči. Zanj pomoč prihaja prepozno. Izkušen veterinar za prostoživeče živali, ki je z organizacijo FOUR PAWS Felixa obiskal maja 2022, je takoj opazil in opozoril pristojne, da ima Felix očitne znake hudih bolečin pri premikanju ter potrebuje nujno veterinarsko oskrbo in premestitev iz kletke.  

 

Medvedi Mitko, Mici, Maša in Tim že leta životarijo v ujetništvu, zaprti v kletkah ob gostilnah in zasebnem živalskem vrtu Rožman, ki že nekaj let ne izpolnjuje pogojev za obratovanje živalskega vrta. Letos se bo po zaslugi truda organizacije FOUR PAWS morda začelo novo poglavje v življenju teh naših štirih medvedov – poglavje o svobodi in rehabilitaciji.

 

Mici je namreč zaprta, kot predmet za zabavo obiskovalcev, v kletki ob gostinskem lokalu v Žirovnici. Medved Mitko trpi v pusti betonski kletki ob gostinskem lokalu na Nanosu. Maša je zaprta ob restavraciji v Kočevju, kjer je Felix na začetku leta umrl. Tim pa je zaprt v kletki v zoo parku Rožman.

 

Organizacija FOUR PAWS je leta 2022 ocenila življenjske razmere omenjenih medvedov. Poročali so, da vse štiri medvede zadržujejo v premajhnih kletkah brez dostopa do primerne hrane in veterinarske oskrbe. Vsi štirje kažejo močno stereotipno vedenje, ki ga povzročata dolgčas in stres. Nobeden od njih nima dostopa do spodbud, ki bi vzpodbujale njihovo naravno vedenje in jih ohranjale aktivne. Imajo premale bazene, ob obisku FOUR PAWS v bazenih ni bilo vode.

 

Zapiranje medvedov v kletke ob restavracijah in zasebnih živalskih vrtovih je nedopustno iz več razlogov. Medvedi so po naravi pohodniki, ki prehodijo ogromna ozemlja v iskanju hrane, partnerjev in primernega habitata. Ko jih zapremo v kletke, jih prikrajšamo za izražanje naravnega vedenja in nagonov, kar povzroča neizmerno fizično in psihično trpljenje.

 

Zadrževanje medvedov v kletkah v neposredni bližini restavracij ali v zasebnih živalskih vrtovih ohranja zmotno predstavo, da prostoživeče živali obstajajo izključno za človeško zabavo. Krepi zaskrbljujočo nepovezanost med ljudmi in naravnim svetom, kjer so živali objektivizirane le kot predmet za našo zabavo, namesto da bi jih spoštovali kot čuteča bitja z lastno notranjo vrednostjo.

 

Poleg etičnih pomislekov obstajajo praktične posledice zadrževanja medvedov v ujetništvu. Medvedi potrebujejo posebno nego, prehrano in življenjske pogoje, ki jih je težko zagotoviti v umetnih okoljih – v kletki, na betonu. Neustrezna oskrba povzroči zdravstvene težave, agresijo in celo smrt, kar predstavlja tveganje ne le za medvede same, ampak tudi za ljudi.

 

S svojimi gozdovi in pestrim živalskim svetom bi Slovenija lahko bila zgled naravovarstvenim prizadevanjem in odgovornega ravnanja s prostoživečimi živalmi. Zadrževanje  Mitka, Mici, Maše in Tima v kletkah blati mednarodni ugled Slovenije in spodkopava njeno zavezanost k ohranjanju naravne dediščine. Na srečo obstajajo znaki napredka. Organizacije, kot je FOUR PAWS, si skupaj s slovenskimi nevladnimi organizacijami za dobrobit živali prizadevajo za reševanje tega problema in za preselitev štirih medvedov v Arbesbach - zavetišče za medvede v naravi.

 

Zavetišče za medvede Arbesbach, ki ga je leta 1998 ustanovila organizacija FOUR PAWS, se nahaja v prostranem naravnem habitatu in obsega 14.000 kvadratnih metrov. Tukaj že živijo trije medvedi, rešeni iz podobnih okoliščin, v kakršnih se danes nahajajo Mitko, Maša, Mici in Tim. Zatočišče za medvede bi jim ponudilo okolje, ki je ugodno za ponovno odkrivanje njihovih instinktov in izražanje naravnega vedenja, ki ga je ujetništvo dolgo zatiralo.

 

V primerjavi z državami, kot so Albanija, Srbija, Romunija se Slovenija sooča s kritikami zaradi neukrepanja v zvezi z medvedi v ujetništvu. V Albaniji so nedavno iz kletke ob restavraciji rešili zadnjega medveda, kar kaže na njihovo odločenost in sposobnost, da se spopadejo s tovrstnimi izzivi. Prav tako so rešili in preselili v zavetišča za medvede vse medvede iz ujetništva ob gostilnah in zasebnih živalskih vrtovih v Srbiji in Romuniji. Sram nas je, da Slovenija z reševanjem omenjene problematike zaostaja za ostalimi državami iz regije.

 

Kot odgovorni državljani smo dolžni opozarjati na izkoriščanje živali za dobiček ali za zabavo. Zapiranje medvedov v kletke ob gostinskih lokalih in zasebnih živalskih vrtovih v Sloveniji je kruta in nedopustna praksa, ki se mora končati. Skrajni čas je, da ponovno ovrednotimo naš odnos do prostoživečih živali in si prizadevamo za prihodnost, kjer bodo živali obravnavane z dostojanstvom in spoštovanjem, ki si ga zaslužijo.

 

Navsezadnje pravo merilo veličine družbe ni v njenem izkoriščanju ranljivih, temveč v njenem sočutju in empatiji do vseh živih bitij.

 

Nevenka Lukić Rojšek

Društvo za dobrobit živali AniMa

Fotografija je simbolična: Dreamstime

 

Kolumne na spletnem portalu Pes moj prijatelj izražajo osebno mnenje kolumnistov in ne odražajo nujno stališča urednikov portala.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.