0
0,00 €

Zakaj je posvajanje boljša odločitev od kupovanja psov?

Objavljeno: 03.10.2018

NE KUPUJ, POSVOJI: Slogan, misel številnih zavetišč po svetu. Še nedavno je bilo mogoče v različnih medijih zaslediti pozive k posvajanju živali iz zavetišč. Zakaj posvojiti in ne kupiti?

 

 

Ni skrivnost, da ljudje večino stvari izbiramo na podlagi izgleda - všečnosti. In nakup / posvojitev psa v veliki večini ni izjema. Toliko različnih pasem, oblik, velikosti, barv, odlakanosti … psov je nastalo prav zaradi všečnosti. Eni so širši javnost bolj všečni, drugi manj, določeni le ozkemu krogu ljubiteljev. In dokler bo povpraševanje, bo ponudba. Večje kot je povpraševanje, višja, bolj zasoljena je cena. In kmalu sledijo ''ponaredki'' – psi, ki ''so pasemski, samo rodovnika nimajo''.

 

So pa zato veliko ceneje. In tako se lahko tudi tisti s tanjšo denarnico ponaša s ''finim'' psom, ne da bi se spraševali od kod so psi (navadno že nebogljeni mladiči), kaj so doživeli, kako živeli ... Samo, da so luštni in poceni. A kmalu lahko zelo dragi. Veliko je še neukih skrbnikov, veliko nepoučenih, nepripravljenih novih skrbnikov, ki padejo v kremplje zaslužkarjem, nasedejo prepričljivim zagotovilom oziroma niti ne preverijo kaj vse morajo kot novi lastnik zagotoviti po predpisih oziroma potrebam prevzete živali. Posledica pa so v zadnjem času številni poskusi legalizacije psov preko zavetišča, težave z izpolnjevanjem pogojev za uvoz oziroma registracijo in s tem povezani precejšnji stroški.

 

 

Še hujše pa so zdravstvene težave genetsko degeneriranih in / ali imunsko oslabelih, necepljenih, polnih parazitov mladičev, ki neredko v kratkem času tako hudo zbolijo, da jim niti veterinarji ne morejo pomagati. Redke, ki jim uspe, čaka težka in naporna pot okrevanja, da o stroških sploh ne govorimo …

 

Psi v zavetiščih so preverjeni, morajo biti oskrbovani v skladu s predpisi (odpravljeni paraziti, cepljeni proti kužnim boleznim), praviloma zdravi oziroma je posvojitelj opozorjen na morebitne znane zdravstvene posebnosti. Psičke morajo biti sterilizirane, veliko zavetišč pa tudi kastrira samce. Tako so psi iz zavetišča v primerjavi z ostalimi v veliki večini primerov veterinarsko veliko bolje oziroma sploh oskrbljeni. Kar je boljša garancija, da bo novi član zdrav in pričakujemo lahko le redne stroške. Seveda obstaja možnost izjem, vsaj veliko skritih bolezni ni mogoče ugotoviti, dokler se ne pojavijo znaki.

 

Besedilo: Marko Oman, vodja Zavetišča Ljubljana

 

Oktobrski projekt Srce za tačke prinaša popuste za sterilizacije in kastracije, zbiralno akcijo hrane, humanitarne aktivnosti, nagradne igre in ogromno koristnega branja. Oglej si podrobnosti tukaj.

 

 

Foto: Pixabay

VSAKO LETO 3 MILIJONE UBITIH

  • Vsako leto je skoraj 3 milijone psov in mačk ubitih v zavetiščih, ker zanje tam ni več mesta. V Sloveniji je evtanaziranih približno 140 psov in preko 700 mačk.

Zadnji oglasi

Izgubljeni: Pogrešajo psičko Eono - najditelju ponujajo nagrado!
Pri zbiralniku vode v Dolnjih Slavečih (poleg Grada) je v nedeljo okrog 13. ure v gozdu izginila psička Eona (pasme trobarvni srbski gonič)...
Oddajo se: Dom išče osem malih razbojnikov in sedem starejših psov!
Če razmišljate o tem, da bi svoj dom pripeljali psa ali mačko, dobro razmislite tudi o tem, kaj prihod živali prinaša v...
Oddajo se: Varovanci Zavetišča Meli iščejo dom!
Če razmišljate o tem, da bi svoj dom pripeljali psa ali mačko, dobro razmislite tudi o tem, kaj prihod živali prinaša v...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno