29.10.2019

Zakaj mnoge trgovine za male živali zapirajo vrata?

Dobrih 6 mesecev je minilo od zaprtja trgovin Zootic - družba Vetpet je namreč po 25 letih pristala v stečaju. Ob začetku stečaja je imelo podjetje 65 zaposlenih in 23 trgovin po vsej Sloveniji. Trgovine so v stečajnem postopku zapirali postopoma, postopoma so zmanjševali tudi število zaposlenih. Nekatere lokacije, kjer je deloval Zootic je kmalu prevzelo celjsko podjetje Arm d.o.o., ki je v osmih slovenskih mestih odprlo trgovine Zoo5. Police so bile spet polne, a kaj kmalu je bilo opaziti, da založenost trgovin ni bila taka, kot so kupci pričakovali. Težave so se stopnjevale, tako da so v preteklem tednu vrata nekaterih trgovin Zoo5 ostala zaprta. Kot pišejo v časniku Dnevnik, zaposleni v trgovinah Zoo5 niso dobili plače za prejšnji mesec, o čemer naj bi obvestili tudi delovno inšpekcijo. Nekdanje Zooticove poslovalnice so se torej preurejale, odpirale, police so se polnile z zalogo hrane. Potem pa so se začele težave predvsem z dobavo blaga, so za Dnevnik povedali zaposleni - večina od njih je k novemu delodajalcu prišla iz Zootica. Ko so se z vprašanji, kdaj bodo prejeli nove zaloge, obrnili na vodstvo celjskega podjetja, pa so ugotovili, da se je slednje nenadoma zamenjalo. Novo vodstvo za novinarska vprašanja ni dosegljivo, zaposleni v celjski trgovini pa so za časnik povedali, da dogajanja ne morejo komentirati, da pa vodstvo podjetja za nastali položaj menda intenzivno išče rešitve. Usoda trgovin Zoo5 v tem trenutku torej ni jasna.

S KAKŠNIMI TEŽAVAMI SE SOOČAJO TRGOVCI?

Prva trgovina Zootic je svoja vrata odprla leta 2001, podjetje Vetpet pa je bilo dolgo leta eno najhitreje rastočih. V nadaljevanju je na njihovo poslovanje močno vplivala kriza, ki je prek nakupovalnih navad potrošnikov in ljubiteljev živali svoje zobe kazala še dolgo po tem, ko se je končala. Podobna usoda je doletela tudi verige trgovin Tukano. Celjsko podjetje je v stečaju pristalo leta 2016, ko je še zaposlovalo 30 ljudi. Tukano je sicer prvo trgovino odprl leta 1991 v bližini Maribora, z mrežo trgovin pa kmalu za tem pokril vso Slovenijo. Med glavnimi razlogi, zakaj je Tukano z leti izgubljal tržni delež se omenja predvsem slabe lokacije trgovin, slabo in staro opremo v poslovalnicah ter, v primerjavi s konkurenco, slabši izbor izdelkov.

Mrežo trgovin je z leti tržnim razmeram prilagajal tudi Premium Pet, ki ima trenutno odprte 4 trgovine v Mariboru, 2 v Celju ter po eno v Žalcu in Novem Mestu. Trgovini v Kopru in na Ptuju so zaprli že pred leti, so pa prisotnost medtem krepili predvsem na Štajerskem. Vodilni trgovec na področju specializiranih trgovin za male živali pa ostaja Mr. Pet. Kljub temu, da so trgovine iz leta v leto poslovale bolje, se je družba Mimaja, ki je lani zaposlovala 150 ljudi, odločila za prodajo.

Blagovno znamko in trgovine Mr. Pet je pred dobrim letom dni za 12 milijonov evrov kupila družba Pet Network International Zagreb, ki je v lasti družbe TRG Pluto s Kajmanskih otokov. Slednji je v istem času kupil še hrvaško in srbsko verigo Pet Centar ter romunsko verigo Maxi Pet – s tem pa je nastala balkanska trgovska skupina za oskrbo hišnih ljubljenčkov, navajajo spletne Finance. Zakaj so bivši lastniki po 14 letih prodali verigo trgovin Mr. Pet? "Da bi ostali tako uspešni, bi se morali širiti, prišla pa je dobra ponudba. Super nam gre in nekaj let bi nam šlo še. A formule za naprej nismo našli. Zato smo se odločili za prodajo," je za Finance povedal Aleš Jamšek, eden od lastnikov družbe Mimaja.

Med vsem tem pa je vse bolj priljubljeno postalo nakupovanje kar z domačega naslonjača. Prodaja prek spletnih trgovin je čedalje bolj v porastu in nobena izjema niso tukaj niti trgovine za male živali. Spletno nakupovanje omogoča pravzaprav večina slovenskih podjetij, ki se ukvarja s prodajo hrane in pripomočkov za male živali, s pestro in konkurenčno ponudbo pa vse bolj privabljajo tudi manjša podjetja.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.