10.08.2020

Zakaj psi plezajo po ljudeh?

Plezanje psa po družinskih članih in prijateljih (ki jih dobro pozna), kdaj pa kdaj tudi po tujcih, je pogost povod za skrbnikovo jezo, čeprav štirinožec s tem izraža prijaznost. Gre za precej razširjeno in moteče neželeno vedenje, ki mnogim skrbnikom povzroča precej težav, odpravljajo pa ga na različne načine, tudi tako, da povzročijo več škode kot koristi. 

 

Plezanje po ljudeh je del naravnega vedenja psov. Mladički (volčji in pasji) pozdravljajo svojo mater in druge odrasle pse z dreganjem z gobčkom in z oblizovanjem njihovega ustnega kota. Gre za vedenje, s katerim mladiček izraža podrejenost. Mlad volčič pri materi s tem vedenjem hkrati povzroči, da pred njim izbruha hrano. Takšno vedenje lahko opazimo tudi pri psih, obdarjenih s prvinskimi instinkti.


Dreganje z gobčkom in oblizovanje ustnega kota se ohrani tudi v poznejšem življenju in je izraz prijaznega pozdravljanja. Opisani obred psi zelo radi izvajajo tudi na ljudeh, kar vodi do plezanja, ker pes le tako lahko doseže naš ustni kot. Kaj lahko storimo? Sprva je pomembno, da ostanemo mirni. Predvsem mladega in zelo živahnega psa pri njegovem izkazovanju privrženosti le težko obvladujemo. Živčna in celo nasilna reakcija zaradi plezanja ne bi imela pozitivnega učinka. Bolje je, da psu ponudimo nadomestno vedenje. Pes na primer ne more hkrati sedeti in plezati na nas, zato je lahko povelje "Sedi!" kar učinkovito nadomestno vedenje. Seveda pa moramo paziti, da ima pes vse štiri tačke na tleh.  Pomembno je še, da s pohvalo in nagrado potrdimo želeno vedenje, če nas pes na primer pozdravi le s prijaznim mahanjem z repom.


Pri psih, ki so zelo navdušeni nad prinašanjem predmetov, si lahko pomagamo tako, da imamo ob prihodu domov v roki predmet, ki ga vržemo. Pes bo stekel za njim in bo »pozabil« na plezanje. Pri malce manj navdušenih »plezalcih« pomaga že, da njegovo vedenje spregledamo tako, da mu pred pozdravljanjem nastavimo bok ali hrbet in v tem položaju mirujemo. Pri nekaterih psih pa nam mora pri odpravljanju plezanja kot zelo moteče oblike neželenega vedenja pomagati strokovnjak za vedenje psov.

 

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.