02.04.2024

Zakaj psi radi sedijo v naročju svojih najbližjih?

Psi radi sedijo v naročju ali ob nogah z namenom označevanja svojega teritorija in svojih ljudi. Preprosto povedano želijo drugim sporočiti, da je ta oseba njihova in da jo ne želijo deliti z drugimi člani družine. Hkrati pa psi ležijo ob nogah ali na kolenih z namenom izkazovanja ljubezni, ki jo čutijo do svojih bližnjih. Poznamo še nekaj drugih vzrokov zakaj psi radi sedijo v naročju:

 

  • Udobnost: Psi iščejo udobje in če se počutijo varno in udobno v naročju svojega skrbnika bodo radi sedeli v toplem in mehkem naročju.
  • Povezanost: Psi so družabne živali, ki radi vzpostavljajo čustveno povezavo z najbližjimi. Sedenje v naročju je en od načinov, kako nam pokažejo svojo ljubezen in povezanost.
  • Toplota: V hladnih okoljih ali ob hladnejšem vremenu se psi zatečejo v človeško naročje tudi z namenom, da bi se pogreli.
  • Varnost: Naročje skrbnika je prostor, kjer se večina psov počuti varno. To je še posebej opazno pri majhnih pasmah psov, ki se počutijo bolj ranljive pred večjimi psi ali okolico.
  • Navada: Če je pes že od mladih nog navajen, da sedi v naročju, bo to postalo del njegove rutine.
  • Pozornost: Psi radi prejemajo pozornost in naklonjenost od svojih skrbnikov. Sedenje v naročju lahko pomeni, da želijo več interakcije.
  • Znaki bolezni ali nelagodja: V nekaterih primerih lahko pes išče tolažbo v naročju lastnika, če se počuti nelagodno ali če je zbolel.

 

Pomembno je razumeti, da vsi psi ne želijo sedeti v naročju in nekatere pasme ali posamezni psi se morda ne bodo počutili udobno. Prav tako je pomembno, da se skrbniki zavedamo potreb psov in jim omogočimo udoben ter varen prostor, kjer se počutijo dobro.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.