16.04.2023

Zakaj psi skrivajo priboljške, hrano in igrače?

Psi imajo naravni nagon po kopičenju in skrivanju hrane, ki ga je mogoče izslediti vse do njihovih prednikov v divjini.  Nekoč, ko so psi živeli še v divjini, je bilo takšno vedenje ključ za preživetje. Ostanek hrane so varno shranili za »težke« čase. Divji psi in njihovi predniki volkovi so morali loviti in iskati hrano ter pogosto tekmovati z drugimi živalmi. To vedenje se je preneslo na sodobne pse, čeprav jih skrbniki običajno redno hranijo. Psi lahko svoje priboljške ali drugo hrano skrijejo zaradi nagona ali kot način, da zaščitijo svoje stvari pred drugimi hišnimi ljubljenčki v gospodinjstvu. Pogosto skrijejo svoje priboljške v blazine na kavču, hrano zakopljejo v luknjo na dvorišču ali v vašo posteljo pod odejo.

 

Poleg kopičenja lahko psi skrivajo priboljške in igrače tudi zato, ker uživajo v zakopavanju ali skrivanju predmetov. To je za njih zabavno in privlačno, podobno kot ljudje uživajo v ugankah in igrah.

 

Obstaja več razlogov, da psi zakopljejo (skrivajo) hrano:

  • Instinktivno: Shranjevanje je vedenje, ki izhaja iz divjih psov, pri katerih so zakopali hrano v luknjo, ki je delovala kot hladilnik – da bi se k njej vrnili pozneje v času pomanjkanja.
  • Nagnjenost k pasmi: Pasme, ki lovijo majhen plen, kot so terierji, jazbečarji, baseti, beagli itd., pogosteje kažejo to vedenje. To je del njihovega naravnega nagona. Tem lovskim pasmam je treba ponuditi primeren kraj za kopanje in zakop.
  • Posesivnost in/ali tesnoba: Če je pes zaskrbljen, da so njegova hrana ali igrače v nevarnosti, da bi jih vzel drug hišni ljubljenček ali človek, jih lahko skrije, da bodo na varnem.
  • Pomankanje pozornosti: Če ste zaradi kopanja na dvorišču za zabavo v preteklosti vpili na svojega psa ali ga lovili, bo morda to razumel kot pozornost, tudi, če je bila negativna.
  • Slabost: V nekaterih primerih lahko psi, ki jim je slabo, zakopljejo hrano, ker je nočejo videti ali vohati. Lahko uporabijo brisače, odeje, perilo itd., da pokrijejo posodo s hrano, da se izognejo dajanju hrane v gobec, da bi jo odnesli na drugo mesto. Če pa se vaš ljubljenček ob tem še prekomerno slini ali ima še druge zdravstvene težave, se raje posvetujte z veterinarjem.
  • Dolgčas: Če imajo psi veliko neporabljene energije, bodo sami našli način, da jo porabijo za kopanje, žvečenje, lizanje ali lajanje.

 

Na splošno je skrivanje priboljškov naravno vedenje za pse in dokler ne povzroča težav ali škode, ni razloga za skrb. Če pri psu opazite takšno vedenje, mu zagotovite varen prostor kamor bo lahko skril, kar si bo izbral. Nikoli ne vzemite ničesar od psa, razen če gre za prepovedan predmet, nekaj vašega ali kaj nevarnega za vašega psa. Če morate nekaj odnesti, vedno zamenjajte za priboljšek ali drug predmet enake ali večje vrednosti. Če pa opazite kakršnekoli znake tesnobe, agresije, stresa ali karkoli zaskrbljujočega, se posvetujte s strokovnjakom.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.