Zakaj psi sopihajo?

Psi sopihajo iz različni razlogov in včasih je težko ugotoviti natančen vzrok brez veterinarskega pregleda ali podrobnejših opazovanj. Vemo, da psi regulirajo naraščajočo telesno temperaturo skozi znoj in njihovo kri. Sopihanje je prvi korak pri hlajenju pasjega telesa. Normalno pasje dihanje je od trideset do štirideset vdihov in izdihov v eni minuti, sopihajoč pes pa lahko vdihne in izdihne tudi do desetkrat pogosteje, tristo do štiristo vdihov in izdihov. 

 

Poznamo dve vrsti sopihanja, normalno in nenormalno. Do normalnega sopihanja pride, ko se pasje telo segreva in tedaj je sopihanje naravni odgovor na segrevanje. Nenormalno sopihanje pa je lahko znak kakšnih bolezenskih težav. Običajno je glasnejše in ostrejše od normalnega sopihanja. 

 

Vzroki za nenormalno sopihanje

Vzrokov, zakaj vaš pes pretirano sopiha je veliko. Med drugim je pretirano sopihanje lahko povezano s pasmo psa (kratkogobčni psi) ali boleznijo.

  • Pasma psa: nekatere pasme psov so bolj nagnjene k sopihanju kot druge, in sicer tiste, kjer imajo psi krajše smrčke: mopsi, bostonski terierji in buldogi. Velikokrat ne sopihajo dovolj učinkovito in zato lahko pride do vročinske kapi.
  • Bolečina: če se vaš pes počuti nelagodno ali pa se spopada s kakšno bolečino, lahko pride do povečanega sopihanja. Če vaš pes začne sopihati v mirovanju in se to sopihanje ponavlja, je čas za obisk veterinarja.
  • Srčne in pljučne bolezni: če se pes hitro utrudi, kašlja in težko diha, je slaboten in ima otečen trebušni del, je možno da je zbolel za kakšno srčno ali pljučno boleznijo in zaradi tega pretirano sopiha. Če opazite katerega od teh simptomov, s psom obiščite veterinarja.
  • Slabokrvnost, Cushingov sindrom, leringalna paraliza: so le nekatere od bolezni, zaradi katerih psi pretirano sopihajo.
  • Vzburjenost in sreča: Psi lahko začnejo sopsti tudi iz čustvenih razlogov, na primer ko so navdušeni, srečni ali občutijo radovednost. 
  • Strah ali stres: Sopenje lahko pri nekaterih psih kaže tudi na tesnobo ali stres. Ko se počutijo ogroženo ali neprijetno, lahko začnejo hitreje dihati.
  • Fizična aktivnost: Ko se psi igrajo, tečejo ali se ukvarjajo s fizičnimi aktivnostmi, lahko začnejo hitreje dihati, saj poskušajo dobiti v telo zadostno količino kisika.
  • Starost: Starejši psi se ob povečani telesni aktivnosti hitreje zadihajo kot mladi psi. Zato je potrebno fizično aktivnost prilagoditi tudi starosti vašega psa. Sprehodi naj bodo rajše krajši, večkrat na dan in prilagojeni fizični kondiciji vašega psa.

 

Pomembno je opazovati, kako pogosto in kako intenzivno je sopihanje ter ali so prisotni še kakšni drugi simptomi, kot so kašelj, izcedek iz nosu, pomanjkanje apetita ali vedenjske spremembe. 

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.