19.10.2016

Zakaj psi spijo v klobčiču?

Ali tudi vaš pes pred spanjem s tačko praska po svojem ležišču, se trikrat obrne, zvije v klobčič in trdno zaspi? To vedenje je v naših kosmatincih globoko zakoreninjeno, saj izvira iz njihovih divjih prednikov. Čeprav je spanje takrat, ko se raztegnejo po svojem ležišču, za pse prav gotovo bolj udobno, pa se veliko psov zvečer zvije v klobčič in zaspi – ta spalni položaj so psi namreč podedovali od svojih prednikov.

 

„Ko psi spijo v naravi, si izkopljejo gnezdo in se na tak način uležejo vanj, še posebej, ko je mrzlo,“ je za spletno stran VetStreet pojasnila veterinarka dr. Margaret Gruen. „Tako se psi pogrejejo, saj v takšnem položaju lažje ohranjajo telesno toploto. Poleg tega s tem pred morebitnimi plenilci varujejo tudi najbolj občutljive organe.“

 

Psi v takem položaju bolj pogosto spijo na nepoznanem teritoriju, kjer se počutijo ogrožene – če boste psa s seboj vzeli na lokacijo, ki je še ne pozna zato s seboj od doma prinesite odejo. Po eni strani bo z njo pes dobil poznani vonj, poleg tega pa bo po njej pred spanjem lahko „kopal“ in si iz nje naredil udobno ležišče.

 

Povzeto po Žverce.si

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.