29.03.2024

Zakaj psi tulijo?

Znano je, da so psi potomci volkov in čeprav so prehodili dolgo pot od svojih divjih prednikov, nekatera njihova vedenja še vedno kažejo delček njihove volčje dediščine. Volkovi so znani po svojem izrazitem tuljenju, ki služi različnim namenom znotraj tropa.

Eden glavnih razlogov za tuljenje volka je komunikacija. Volkovi zavijajo, da komunicirajo z drugimi člani svojega tropa, zlasti ko so ločeni ali želijo zbrati svoje člane za lov. S tuljenje sporočajo svojo prisotnost, označujejo svoje ozemlje ali slišijo odzive drugih volkov v okolici. Podobno velja tudi za pse.

 

Tuljenje lahko predstavlja način označevanja ozemlja. Psi imajo različne načine komunikacije in tuljenje lahko označuje meje njihovega ozemlja ali jih obvešča o prisotnosti drugih psov. S tuljenjem drugim psom nakazuje, da je določeno območje že zasedeno ali deluje kot opozorilo morebitnim vsiljivcem.

 

Včasih psi tulijo v odziv na različne zvoke v okolju. Psi lahko tulijo tudi kot način komunikacije s svojimi skrbniki. To se lahko zgodi, kadar želijo pritegniti pozornost, izražajo veselje ali pa se počutijo osamljene in iščejo družbo.

 

Medtem ko se naši kosmati prijatelji morda ne sprehajajo več prosto po divjini, njihovo instinktivno vedenje, kot je tuljenje, služi kot povezava s preteklostjo njihovih prednikov in način sporočanja njihovih potreb in čustev. Razumevanje prednikov volkov, ki stojijo za tem vedenjem, poudarja fascinantno vez med psi in njihovimi divjimi predhodniki ter osvetljuje očarljiv svet psov.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografije: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.