17.03.2024

Zakaj se pes trese?

Vzrokov zakaj se pes trese je več. Ponavadi se psi tresejo zaradi vznemirjenja, zaradi mrzlega vremena, lahko pa tudi zaradi resnih zdravstvenih težav.

 

Nekatere vzroke za tresenje je enostavno prepoznati. Strele in grmenje med nevihto, zvok hrupnega sesalnika, škripanja koles in drugi moteči zvoki pri določenih psih povzročijo poleg tresenja tudi pripravljenost na boj ali pobeg. Večina psov veselo miga s celim telesom, ko se po daljši odsotnosti ponovno srečajo z najljubšo osebo. To je vsekakor tresenje zaradi veselja, ki kaže na močno prijateljsko vez med psom in ljubljeno osebo. V drugih primerih je vzrok za tresenje težje določiti. 

 

Vsekakor je priporočljivo, da najprej skušate sami ugotoviti vzrok za tresenje vašega psa. Da vam bo lažje pri odpravljanju težav, smo zapisali na kaj morate biti še posebej pozorni i in kako lahko pomagate vašemu kosmatincu.

 

Fizični vzroki:

 

 • Hladno: Ker je pes toplokrvna žival in bo izpostavljen nižji temperaturi, kot jo prenaša njegovo telo, bo trepetal, da bo porabil več energije in s tem proizvedel toploto. V mrzlem vremenu in pri velikih temperaturnih razlikah je smiselno, da vaše kosmatince oblečete v plaščke.
 • Bolečina: Psa lahko trese v določenem delu telesa, če se je pred kratkim kam udaril in trpi zaradi bolečine. V tem primeru pretipajte psa, da ugotovite vzrok tresenja.
 • Bolezen: obstajajo bolezni, kot so artritis, kuga, zastrupitev in epilepsija, ki imajo med drugimi simptomi tudi tresenje.
 • Kopanje: Večina psov se po kopanju otrese, da se znebi odvečne vode na telesu. Deluje samodejno in psu pomaga hitreje posušiti dlako.
 • Staranje: Normalno je, da se pes s staranjem včasih tudi trese.
 • Spanje: Nekateri psi trzajo med spanjem. Znanstveniki so ugotovili, da psi sanjajo v fazi REM in premikajo vse štiri tace, kot da bi lovili veverico. Izogibajte se polaganju roke na spečega psa, saj tvegate poškodbe zaradi presenečenega psa, ki lahko tudi ugrizne. Namesto tega psa pokličite po imenu in se z njim mirno pogovarjajte da se počasi zbudi.

 

Čustveni vzroki:

 

 • Anksioznost: ta je pogosta pri psih, ki večino dneva preživijo, ne da bi kaj storili. Dolgočasijo se, postanejo razočarani in takoj, ko jih kaj spodbudi, lahko reagirajo tako, da se malo stresejo. Če ima vaš pes tesnobo, se z njim odpravite na kratek sprehod in ga imejte čim več časa v svoji bližini.
 • Radost: Ko mu na primer privoščite priboljšek ali vzamete povodec, da gresta na sprehod, je ponavadi tako vesel, da trepeta.
 • Strah: Strah je za vsakogar zelo neprijeten občutek. Nevihta, ognjemet, ... kakršen koli zunanji dražljaji pri psu povzročijo paniko. To skušajte ignorirati, saj mu sicer sporočate, da je v redu, če se tako počuti, in bi naslednjič lahko reagiral še bolj intenzivno.
 • Nezanesljivost: ali ko začuti, da »hočem, ne vem pa, ali bi.« Takšno vedenje je značilno za mladiče, ko se želijo igrati z odraslim psom (ali človekom), ki je že večkrat jasno pokazal, da mu ni do tega. Na koncu poleg tresenja lahko tudi lajajo.

 

 

Medicinski vzroki:

 

Več zdravstvenih stanj lahko povzroči nenadzorovano tresenje pri psih:

 • Addisonova bolezen: to stanje, poslabša proizvodnjo hormonov kortizola in aldosterona v nadledvičnih žlezah. Občasno tresenje telesa, kronična driska, povečana žeja in izguba teže so med glavnimi simptomi. Veliko psov, ki jim je bila diagnosticirana in zdravljena z injekcijami in/ali peroralnimi zdravili, imajo dobro prognozo.
 • Hipoglikemija: Psi s tem stanjem nizkega krvnega sladkorja se pogosto tresejo, izgubijo apetit, se počutijo šibke in lahko celo omedlijo. Med številnimi možnimi vzroki so slaba prehrana, rak in odpoved jeter. Zdravljenje je odvisno od ugotovljenega vzroka.
 • Epilepsija: Čeprav vzrok za to možgansko motnjo ni znan, obstaja genetska predispozicija pri nekaterih pasmah, vključno z beagli, koker španjeli, zlatimi prinašalci, pudlji in sibirskimi haskiji. Med napadom se telo psa otrdi in močno trese. Trzajoči krči se lahko pojavijo tudi pri nekaterih psih, ki zaužijejo strupe. Veterinarji pogosto predpisujejo antikonvulzivna zdravila za zmanjšanje števila in resnosti napadov.
 • Shakerjev sindrom: To nevrološko stanje je znano tudi kot  stresalni sindrom in pri nekaterih psih povzroča tresenje glave in telesa. Ni znano, zakaj, vendar so najbolj ogrožene pasme bele barve in vključujejo maltežane, pudlje in zahodnišavske bele terierje, vendar je lahko prizadeta katera koli pasma. Veterinarji lahko predpišejo kortikosteroide za zmanjšanje napadov.
 • Izpostavljenost toksinom: Nenadzorovano tresenje telesa se lahko pojavi pri psih, ki jih je ugriznila strupena kača, pri zaužitju marihuane, ksilitola (umetno sladilo), temni čokoladi… Zdravljenje in okrevanje sta odvisna od vzroka in hitre veterinarske oskrbe.
 • Neželeni učinek zdravila: Če sumite, da se vaš pes trese, ker je dobil zdravilo, se čim prej posvetujte s svojim veterinarjem.

 

Preventivni ukrepi vključujejo držanje psov na povodcih v gozdnatih območjih, kjer so kače, shranjevanje nevarne hrane, zdravil ali rastlin izven dosega psa in natančno branje etiket živil s katerimi hranimo pse. Če se vaš pes trese več kot 20 minut in noče sprejeti priboljška, takoj ukrepajte in pokličite svojega veterinarja. 

 

Kot lahko vidite, se psi tresejo iz različnih razlogov. Bodite pozorni na njihova specifična dejanja in mesta, ko pride do tresenja in o teh ugotovitvah obvestite svojega veterinarja, da bo lahko vašemu kosmatinci čim hitreje pomagal.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.