14.09.2023

Zakaj se psi valjajo po tleh?

Psi se valjajo po tleh iz različnih razlogov. Večinoma gre za kombinacijo vedenjskih, fizioloških in komunikacijskih razlogov. Razlogi za valjanje se razlikujejo med posameznimi psi in pasmami. Nekateri se valjajo bolj pogosto kot drugi.

 

Tu je nekaj razlogov, zakaj se psi radi valjajo:

  • Označevanje teritorija: Ko se pes valja, se njegov vonj prenese na tla ali predmete, po katerih se valja. To je lahko način označevanja teritorija in komuniciranja z drugimi psi. Vonj je za pse izjemno pomemben komunikacijski kanal, zato se lahko valjajo, da širijo svoj vonj.
  • Prikrivanje vonja: V naravi se psi radi valjajo v različnih vonjavah, še posebej imajo radi mrhovino ali iztrebke. V takem primeru raje prekinite njegovo vedenje, saj boste v nasprotnem primeru imeli zelo smrdečega psa, ki ga bo potrebno temeljito skopati, da se boste znebili smradu. Največkrat to počnejo, da bi zakrili svoj lastni vonj, kar bi jim lahko pomagalo pri lovu ali skrivanju pred plenilci.
  • Sprostitev in uživanje: Valjanje po tleh je lahko način, kako psi izrazijo svoje udobje in užitek. To lahko počnejo kot izraz zadovoljstva in sprostitve, podobno kot ljudje uživajo v ležanju na soncu ali sproščajoči masaži.
  • Srbečice ali nelagodja: Včasih se psi valjajo, da bi si olajšali srbečico ali nelagodje na koži. Lahko je to način, da dosežejo težje dostopna mesta na svojem telesu in se znebijo draženja. Preverite, če ima pes težave s kožo, dlako in če ga morda ne nadlegujejo bolhe, klopi ali drugi zajedavci. 
  • Socialno vedenje: Psi se med igro pogosto valjajo kot del socialnega vedenja. To je lahko način, kako se igrajo ali vzpostavljajo stik med seboj. Če opazujete skupino psov, boste opazili, da se pogosto valjajo drug čez drugega.
  • Raziskovanje: Psi uporabljajo svoje čute, da raziskujejo okolje okoli sebe. Valjanje jim lahko omogoča, da bolje zaznajo vonjave, zvoke in vibracije iz okolja.

 

Če je vaš pes preventivno zaščiten proti zajedavcem in če ga redno in skrbno pregledujete, mu občasno, zanj zelo zabavno valjanje po travi ne bi smelo povzročati posebnih težav. 

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.