15.03.2024

Zakaj se psom ponoči svetijo oči?

Čeprav psi vidijo svet drugače kot ljudje v metaforičnem smislu, ga vidijo drugače tudi v fizičnem smislu. Za začetek njihov vid ni tako jasen kot naš in ne vidijo toliko barv kot mi. Za pasje oko pa velja še ena posebnost, da jasno vidi pri šibki svetlobi. Pasje oko ima posebne prilagoditve, ki mu omogočajo, da kar najbolje izkoristi šibko svetlobo lune ali ulične svetilke, da bolje vidi gibanje in predmete okoli sebe. 

 

Verjetno ste se že kdaj vprašali, zakaj v temi pes strmi v vas z žarečimi zelenimi ali rdečimi očmi?  

Ponoči se psom svetijo oči zaradi svetlobnega odboja v očesu, ki se imenuje tapetum lucidum. Tapetum lucidum je plast celic v očesu, ki se nahaja za mrežnico in ima vlogo pri povečanju sposobnosti nočnega vida živali.

 

Ko svetloba vstopi skozi očesno lečo in osvetli mrežnico na zadnji strani očesa, del te svetlobe prehaja skozi mrežnico do tapetum lucidum. Tapetum lucidum deluje kot ogledalo, ki usmerja svetlobo nazaj skozi mrežnico. Ta proces poveča količino svetlobe, ki doseže svetlobno občutljive celice v mrežnici, kar izboljša sposobnost zaznavanja svetlobe v temi.

 

Rezultat tega je, da se oči mnogih živali, vključno s psi, svetijo v temi. Barvo svetlobe v pasjih očeh lahko vidite kot modro, zeleno ali rumeno, odvisno od vrste in barve tapetum lucidum.

 

Torej, ko ima vaš pes srhljivo svetleče oči v temi ali na fotografijah, je to zato, ker njegove oči dejansko odbijajo svetlobo nazaj. Za razliko od psov ljudje nimamo tapetum lucidum, zato naše oči na fotografijah žarijo rdeče, ker se bliskavica odbija od naših krvnih žil.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.