Zakaj so nekateri mladički poceni?

Odgovor ni črno bel, niti pretirano enostaven. Ostaja pa dejstvo, da visoka cena mladička ne pomeni garancije za celo življenje, hkrati pa zelo nizka cena s seboj vedno prinaša težave.

 

Današnji tekst ni namenjen debatiranju o tem, zakaj so nekateri kosmatinci (pre)dragi, zakaj nekateri vzreditelji v nebo dvigujejo cene ter naštevanju vseh razlogov, ki pripeljejo do visoke cene. Po eni strani (pre)visoke cene nekaterih pasem odpirajo vrata »šteparjem« in prekupčevalcem. Po drugi strani pa mi nikoli ne bo jasno, zakaj ljudje, ki niso pripravljeni odšteti določenega zneska, na vsak način želijo točno določeno pasmo. Ko na koncu za mladička odštejejo kakšnega tisočaka manj, to itak ni ta pasma, ki so jo prvotno hoteli. Samo njena senca.

 

Ravno v tem tiči največja težava.

 

Pri nakupu čevljev ni velike dileme. Poceni čevlji pomenijo slabšo kvaliteto. Dražje čevlje bom mogoče nosila nekaj sezon, so bolj udobni, lepši, na splošno kvalitetnejši. Pri cenejši varianti mi je jasno, da bodo verjetno zdržali krajši čas. Pa vendar od njih pričakujem, da šivi ne bodo popustili po tednu uporabe in da se podplat ne bo odlepil pri prvem dežju. V primeru, da se čevelj prehitro razpade, ga bom vsekakor (uspešno ali ne) reklamirala v trgovini.

 

Komu pa reklamirati mladička, ki se je »razpadel«?

 

Ko se zavestno odločiš, da v svoj dom pripelješ poceni malo kepico, se zavestno odločiš tudi za vse njene težave.

 

Ko se »štepar« odloči, da bo pasjo mamo in mladičke hranil s cenejšo in manj primerno pasjo hrano, velikokrat že v prvem mesecu zapečati zdravstveno stanje malih kepic. Slabša dlaka, zaostajanje v rasti, rahitis, večja možnost za nastanek alergij so le začetek na seznamu vseh problemov, s katerimi se bo soočal bodoči skrbnik. Soočal pa se bo tudi mladiček. Kaj misliš, da je njemu fino, ko ga vse srbi in ima stalno vneto kožo?

 

Ko se slab vzreditelj odloči, da bi njegova psička lahko imela mladičke, kljub temu, da nevzdržno laja po cele dneve in se vsega boji, se je odločil to prenesti na vse mladičke. Male kepice od mame ne prevzamejo le barve in velikosti pač pa tudi njen karakter in strahove. Problem se potencira, ko slab vzreditelj zaradi svojega neznanja ne vidi nobene potrebe, da bi mladičke pravilno socializiral že v leglu. Tako se velikokrat zgodi, da so mali kosmatinci do prihoda v novi dom zaprti in nikoli niso videli zunanjega sveta. Ravno tako, ti tak vzreditelj ne bo dal potrebnih napotkov za vzgojo in šolanje, ker o tem nima nobenega znanja. Če bi ga imel, bi že v leglu ravnal bolje. Po prihodu domov, se boš lahko tedne ali pa mesece soočal s pasjimi strahovi, ko mladiček ne bo hotel hoditi na povodcu in bo bežal od vsega premikajočega v parku. Soočal pa se bo tudi mladiček. Kaj misliš, da je njemu fino, ko se vsega boji in bi najraje zbežal?

 

Visoka cena mladička ne garantira njegovega zdravja, niti super karakterja. Vsak (bodoči) skrbnik se mora zavedati, da še tako dober vzreditelj, ki da vse od sebe, lahko za mladička prehodi le del poti. Lahko poskrbi za čim boljšo genetiko in najboljšo možno oskrbo pasje mame ter malih kepic v prvih dveh, treh mesecih. Nikakor pa vzreditelj ne more vplivati na okolje v katerem bo kosmatinec živel s teboj. Lahko bi napisala poseben tekst o tem, kako lahko (slab) skrbnik uniči ves potencial mladička, ko ni pripravljen poslušati navodil in napotkov. Ampak to je že druga tema.

 

Ko izbiraš malo kepico, ki bo s teboj delila življenje, se vprašaj, koliko stanejo njene bolečine zaradi slabih kolkov, srbečice zaradi alergij ali pa nenehno lajanje na mimoidoče zaradi vseh strahov…

 

Maja Šparovec

Klub Canima - šolamo pse, izobražujemo skrbnike

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.