15.06.2021

Zakaj so v manj kot enem dnevu usmrtili mucka, ki je bil sprejet v zavetišče?

Na socialnih omrežjih je ves prejšnji teden odmevala zgodba mucka, ki ga je najditeljica predala v Zavetišče Zonzani, mucka pa so 20 ur kasneje v veterinarski ambulanti, ki pogodbeno sodeluje z zavetiščem, usmrtili. Zgodbo so javno predstavili v Zavodu Mačja hiša, kjer so zapisali, da je bil muc lačen, umazan, a zelo prijazen. Najditeljico so napotili na pristojno zavetišče, kar je tudi storila "misleč, da je mucku pomagala in da mu bodo poiskali dom, če se ne bo oglasil njegov lastnik."



"Ko sem naslednji dan klicala in povprašala kako je z njim, so rekli, da je mucek bolan, da ima menda mačji aids in da ga je bilo potrebno evtanazirati. Po tem pogovoru sklepam, da testa za mačji aids sploh niso opravili. V joku sem jih prosila, naj vendar še enkrat preverijo, če to res drži, saj bi drugače mucka prišla iskat in ga posvojila, če se ne bi našel lastnik, nakar so mi odgovorili, da mucku ni bilo pomoči in da so ga morali uspavati, saj bi drugače okužil tudi druge muce v njihovem zavetišču. Tudi na lokacijo najdbe ga niso želeli vrniti, ali sploh iskati njegovega lastnika. Mucku niso pustili živeti niti 20 ur," je razočarana najditeljica mucka. Kot dodaja, je to ena najtežjih izkušenj v njenem življenju, ki je ne bo nikoli pozabila, saj je želela mucku samo pomagati.

Ker so zavetišča po slovenskem zakonu dolžna vsako sprejeto žival namestiti vsaj za osem dni in počakati, ali se bo našel lastnik (razen v primeru hudo poškodovane ali hudo bolne živali), so se mnogim porodila različna vprašanja, predvsem pa: "Zakaj je moral ta muc umreti?"

Na to vprašanje bodo bržkone kmalu odgovorili veterinarski inšpektorji, ki se te dni še vedno ukvarjajo s primerom. Območni urad Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v Celju je prijavo prejel 8. junija, dan kasneje pa je bila prijava dopolnjena s podatkom, da se je oglasila lastnica usmrčenega mačka. "Inšpekcijski postopek še ni zaključen. Po vseh zbranih ugotovitvah in dokazih bo odločeno o morebitnih sankcijah zoper zavetišče oz. veterinarsko ambulanto," so nam včeraj popoldan sporočili iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Da z muckom ni bilo nič hudo narobe je prepričana Helena J. Hacin iz Mačje hiše. "Muc ni bil v agoniji, ni trpel ali kaj podobnega, kdo si jemlje pravico da takoj konča življenje komaj sprejete živali?" je kritična.

V Zavetišču Zonzani so v izjavi za javnost objavo Mačje hiše označili za lažno in pretirano. "Z nobeno besedo ni bilo v pogovoru med najditeljico in nami omenjeno, da bo maček evtanaziran izključno zaradi fiva. Glede na dejstvo, da v zavetišču nimamo veterine in nam je s tem tudi zakonsko prepovedano, da držimo kakršnakoli veterinarska zdravila, so bili z izjavo Mačje hiše oblateni in obtoženi neetičnosti tudi vsi veterinarji naše pogodbene veterine Tačka v Šentjurju, ki vestno opravljajo svoje delo. Maček okužen z fiv-om, ki klinično ne kaže znakov bolezni lahko živi povsem normalno življenje, dokler se vestno poskrbi, da biva le v notranjih prostorih in se ga s tem zaščiti pred kakršnokoli novo okužbo, ki lahko dodatno ogrozi njegovo življenje," so sporočili iz zavetišča. "Evtanazija je nekaj, kar lahko po temeljitem kliničnem pregledu določi le veterinar in mi v njihovo mnenje zaupamo in trdno stojimo za njihovimi odločitvami," še dodajajo.

Objavili so tudi diagnozo in klinične znake evtanaziranega mucka: močno dehidriran, močno shujšan, močno vnetje dlesni, anemija, ikterus, zadebljene črevesne vijuge, povečane mezenterjalne bezgavke, fiv +, pozitiven coombov test (najpogosteje posledica imunsko medirane hemolitične anemije).

V Mačji hiši vztrajajo, da je bila evtanazija muca nepotrebna: "Z virusom fiv lahko muce živijo povsem kvalitetno in ob primerni oskrbi tudi normalno dolgo življenje. Tudi drugi klinični znaki niso taki, da bi ga bilo potrebno brez zdravljenja uspavati in to celo takoj, v nekaj urah po sprejemu. Po besedah najditeljice je bil igriv, prijazen, cartljiv in ješč saj je pojedel vse, kar mu je ponudila. Nikakor to ni bil muc, ki bi ga bilo potrebno takoj tisti trenutek usmrtiti, ne verjamemo pa tudi, da bi se mu lahko stanje v nekaj urah tako poslabšalo, da bi bil v agoniji ali kaj podobnega," nam pove Hacinova.

V Mačji hiši so mnenja, da ima lastnik pravico do tega, da ima vsaj 8 dni časa, da najde svojo žival, če se znajde v zavetišču. "Si predstavljate, da se po nekem slučaju znajde v zavetišču vaš fiv+ muc, ki ima mogoče slabo zdravstveno obdobje in bi bil čez 14 dni z dobro veterinarsko pomočjo popolnoma v redu ali pa je morda celo že na terapiji, vam pa ga usmrtijo takoj po prihodu tja? Nepredstavljivo, a ne?"

Kakšen pa bi moral biti, po mnenju Mačje hiše, pravi postopek v tovrstnih primerih?

"Objaviti najdeno žival z namenom čimprejšnje najdbe lastnika, ji dati terapijo (vsaj antibiotik in infuzijo) in poskusiti najti lastnika, glede na to, da je bil muc zelo prijazen, je sklepati, da lastnika ima. Če se po 8 dneh lastnik ne najde, če se živali stanje resnično slabša, kljub terapiji, človek še nekako razume, da se zavetišče odloči za uspavanje. Muc je imel lastnika, posvojiti ga je želela tudi najditeljica, če se ne bi našel njegov lastnik."

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.