Ali ste vedeli, da...

… da v prvih tednih svojega življenja, pasji mladički prespijo kar 90% dneva.

 

... da je 23-letni zgodovini naše države zaradi mučenja živali v zapor odšlo več kot 20 ljudi? A večina teh primerov je ostalo po večini spregledanih, saj se dotikajo predvsem kazni, ki so bile izrečene zaradi zanemarjanja rejnih živali.

 

… da psi vdihnejo od 10- do 30-krat na minuto.

 

… da je normalna telesna temperatura psa je nekje med 37,9 °C in 39,3 °C.

 

… da se psi potijo skozi blazinice na tačkah.

 

... da redno čohanje po trebuščku dela pse srečne, kar je pokazala nedavna raziskava.

 

… da je vidno polje psa je 250, medtem ko človeško le 180 stopinj.

 

… da ima pes tudi tretjo očesno veko, ki jo lahko vidimo včasih, ko pes spi, njena naloga pa je dodatna zaščita oči. Ko psi recimo tekajo skozi gosto rastlinje, veka varuje pred poškodbami.

 

… da pes lahko sliši več kot 200m oddaljen zvok, ki je tako šibek, da ga človek ne zazna niti v oddaljenosti 25m.

 

… da je zdravstvena težava psov številka ena v svetu debelost.

 

... da je Harbor pes z najdaljšimi ušesi na svetu? Levi meri 31,1 cm, desni pa 34,3 cm.

 

… da je pasji odtis smrčka unikaten, tako kot človekov prstni odtis.

 

… da imajo psi enkrat več mišic za premikanje ušes, kakor ljudje.

 

… da se pasje zaznavanje okusa se razlikuje od človeškega. Psi imajo 1700 okušalnih brbončic, kar je petkrat manj od ljudi.

 

... da je ob koncu pesmi Beatlov "A day in the Life" poseben zvok, ki ga slišijo le psi. Paul McCartney ga je posnel, da bi v pesmi užival tudi njegov pes.

 

… da se po raziskavah sodeč večina psov lahko nauči pomena do 50 posameznih besed (najbolj razširjena je zagotovo "sedi!").

 

... da sta najbolj pogosti pasji imeni na svetu Max in Jake. V Sloveniji so najpogostejša imena Reks, Medo in Piki, pri samicah pa Pika, Tara in Luna.

 

… da je bilo prvo kinološko društvo ustanovljeno v času Avstroogrske, leta 1883.

 

... da sodeč po raziskavah, 21% psov smrči.

 

Male in velike zanimivosti:

 

Pred 13 leti je sibirska huskyca Pixie skotila 7 kužkov, ena pa je bila zelene barve. Ugotovili so, da se je zelena barva pojavila zaradi naravno prisotnih tekočin v maternici.

 

Občutljivost telesa se razlikuje glede na pasmo, a večina psov najbolj uživa ob čohljanju po glavi, prsih in hrbtu. Najbolj občutljivi živčni končiči so ob hrbtenici in proti repu – zato imajo psi radi, če jih božamo po hrbtu ali se po njem valjajo sami.

 

Ali ste vedeli, da so tako kot v življenju, psi svoje gospodarje spremljali tudi v legendah in jim bili zvesti čuvaji? Celo Noetova Arka se je zanesla na psa, ki je s svojim smrčkom začepil razpoko. In legenda pravi, da imajo psi od tistega časa dalje hladen in vlažen smrček.

 

Psi niso barvno slepi. Včasih je veljalo, da psi vidijo le črno-belo. Natančnejše raziskave pa so pokazale, da imajo tudi psi v očesu barvne receptorje, le njihov barvni spekter je manjši. Manjka jim namreč receptor za rdečo barvo, zato psi rdeče ne zaznavajo.

 

Pes, ki se oblizuje okrog ust ali pretirano zeha, sporoča, da mu je neprijetno in se počuti ogroženega. :)

 

Obstaja več vrst pasjega laježa in vsaka vrsta ima svoj pomen. Ločimo lajež, ki pomeni opozorilo na napad, grozeč ali razburjen lajež, lajež kot poziv k igri, lajež kot zahteva in lajež kot pozdrav skrbniku. Lajež se razlikuje tudi po višini in dolžini glasu, zato skrbnik običajno točno ve, za kaj gre.

 

Obrazni izraz, ki spominja na smeh, so psi podedovali od svojih volčjih prednikov. Ta izraz naj bi pomenil podrejenost psa vodji krdela.

 

Sicer pa čisto za res obstajajo psi, ki se znajo smejati. Strokovnjaki menijo, da so se psi tega naučili med procesom udomačevanja. V pasjem slovarju kazanje zob sicer pomeni grožnjo, psi pa vseeno človekovo smejanje (s kazanjem zob) jemljejo za dobronamerno in so zato tako obliko izražanja prevzeli tudi sami. A le v razmerju do določenih ljudi.

 

Psi so lahko tudi "strastni sanjači". Med sanjanjem ponoči pogosto trzajo s tačkami, očesna zrkla pod vekami pa se medtem neprestano premikajo.

 

Ste se kdaj vprašali, zakaj psa ob prvem srečanju krožita drug okoli drugega? To počneta zato, ker se ocenjujeta, šopirita in pridobivata informacije drug o drugem. Pri tem ima pomembno vlogo govorica telesa. Kroženje lahko traja precej časa, vse do trenutka, ko je jasno, kateri pes je podrejen. Stroka predlaga, da ste med morebitnim srečanjem umirjeni in ne posegate med pse ter greste preprosto naprej – na ta način boste preprečili večji "konflikt".

 

Trditev, da pes, ki laja ne grize ne drži. :) Ta rek sega še v čas, ko so psi varovali črede in domačije. Njihova naloga je bila, da so lajali, ko so v bližini opazili sumljivega neznanca ali tatu. Na ta način so ga odgnali, psom pa ni bilo potrebno ugrizniti, saj so svoj cilj že izpolnili. Če z glasom ne bi dosegel cilja, bi zagotovo ugriznil, zato se na uvodno trditev ni pametno zanašati.

 

Izraz "pasji dnevi" poletja izhaja že iz grških in rimskih časov, kjer so tako opisovali vroče dni poletja, ki sovpadajo z jutranjim vzhajanjem pasje zvezde Sirius.

 

Najmanjši pes v zgodovini je bil visok 6.5 cm, dolg 9.5 cm, tehtal pa je le 113 gramov! Bil je približno tako velik, kot škatlica za vžigalice. Ime mu je bilo Yorkie, doma pa je bil v Blackburnu v Angliji.

 

Najstarejši pes na svetu prihaja iz Avstralije. Živel je 29 let in 5 mesecev. V človeških letih bi to pomenilo več kot 160 let.

 

Največji pes, najtežji in tudi najdaljši je bil leta 1989 angleški mastif po imenu Zorba. Tehtal je kar 155 kg in od smrčka do repa meril 2,5 m.

 

Pasje ime Fido izvira iz latinščine in pomeni zvestobo!

 

Zanimivosti o pasmah:

 

Najmanjša pasma na svetu je čivava. Odrasel predstavnik te pasme tehta od 1 do 3 kg.

 

Največja pasma na svetu je irski volčji hrt. Višina samice je najmanj 71 cm, tehta minimalno 40kg, višina samca pa 79cm, tehta pa minimalno 55kg.

 

Najstarejša pasma na svetu naj bi bil saluki - Perzijski hrt. 

 

Najpametnejša pasma na svetu je border collie, sledi mu pudelj.

 

Ugibajo, da naj bi bil afganistanski hrt najmanj inteligentna pasma na svetu. 

 

Najhitrejši psi na svetu so hrti, ki tečejo več kot 70 km/h.

 

Psi pasme basset ne znajo plavati.

 

Afriški lovski pes Basenji je edini pes na svetu, ki ne laja.

 

Dalmatinci se rodijo popolnoma beli, pike dobijo šele kasneje.

 

Nemška doga iz ZDA, po imenu George, se je v Guinnesovo knjigo rekordov vpisala kot najvišji pes na svetu. Visok je kar 1,09m, tehta pa 111kg. 

 

Čivava Heaven Sent Brandy je uradno najmanjši pes na svetu, ki dosega dolžino 15,2 cm.

 

Ali ste vedeli, da so bili labradorci prvotno vzgajani za prinašanje ribiških mrež iz vode?

 

Foto: arhiv Pes moj prijatelj (razen Zorba, foto: Wikipedia)

Uporaba in kopiranje fotografij je PREPOVEDANA! Več o tem na tej povezavi.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.