0
0,00 €

Zaradi neustreznega ukrepanja vpletenih bo edina žrtev očitno pes!

Objavljeno: 10.05.2018

Zgodba, ki v zadnjih dneh vznemirja Obalo, je včeraj dobila epilog.


Kot poročajo Primorske novice, je bil pitbul Lord včeraj odvzet in odpeljan v zavetišče, lastnico, ki se je odvzemu upirala in grozila s samomorom, pa so hospitalizirali.

Precej bolj je jasno tudi predhodno dogajanje. Že 31. marca je bila policija obveščena o napadu psa Lorda na mešančka, ki ga je lastnik imel na povodcu, v bližini trgovine v Olmu. Hudo poškodovanega mešanca so oskrbeli v veterinarski ambulanti v Kopru, čeprav so zaradi izredno hudih poškodb lastniku sprva predlagali evtanazijo. Lastnica je skupaj s psom s kraja napada pobegnila, policisti pa so jo na podlagi opisa izsledili v bližnjem zaselku. V postopku so ugotovili, da ima pes status nevarnega psa zaradi že zabeleženih dveh ugrizov. Lastnici, ki je kršila določila Zakona o zaščiti živali, ker nevarnega psa ni ustrezno opremila za gibanje na javnih prostorih, so izrekli globo v višini 200 evrov, veterinarska inšpekcija pa je odredila odvzem psa, kar se je ob asistenci policije tudi zgodilo 6. aprila.

 


Kot so povedali v koprskem zavetišču za zapuščene živali, ki ga upravlja komunalno podjetje Marjetica, je bil Lord pri njih nameščen od odvzema 6. aprila do 21. aprila, ko sta k njim prišli lastnica psa in oseba, ki se je predstavila kot njena mati in ga iz ograjenega izpusta samovoljno odpeljali do avtomobila ter se skupaj z njim odpeljali. Opozoril oskrbnika in vodje zavetišča, naj tega ne storita, nista upoštevali. Kraja psa je bila prijavljena na PU Koper, tako da je pes Lord poleg statusa "nevaren" dobil v Centralnem registru psov še status "ukraden".

Mati lastnice psa je za Slovenske novice povedala, da sta s hčerko psa iz zavetišča odpeljali, ker naj bi "živel v grozljivih razmerah, ležal je v boksu na iglah in imel je prerezan smrček". Po njenih besedah ji je veterinarska inšpektorica Tatjana Magajna, ki je izdala odločbo o odvzemu, v petek, 20.4. 2018 dovolila, da psa posvoji, zato je poklicala v zavetišče, najavila svoj prihod, ko pa se je naslednji dan iz Štajerske pripeljala na Obalo, posvojitveni paprji niso bili pripravljeni, zato je psa odpeljala. Gospa pove še, da je Lord normalen pes, deležen najboljše hrane in druge oskrbe, ter da hčerka zanj izjemno lepo skrbi.

Isti pes je prejšnji petek ponovno napadel, tokrat v vinogradih v Hrvatinih. Zgrabil je mimoidočega mešančka in mu raztrgal prsni koš.

Lastnica je sicer zadnji napad, kot tudi vse prejšnje, zanikala in večinoma povedala, da je sploh ni bilo na kraju dogodkov, za kar naj bi imela priče. Lord naj bi poleg mešančkov v Olmu in v Hrvatinih predhodno napadel tudi policista v izolski veterinarski ambulanti, moškega v središču Kopra, mlajši občanki naj bi zlomil roko, neprijavljen je ostal še en napad na moškega. Lastnica je od vseh incidentov "priznala" samo napad na gospo, ki naj bi Lorda kljub njenemu opozorilu pobožala in sicer pri repu.

Iz zakonodaje:

- Nevaren pes je po definiciji Zakona o zaščiti živali (Ur.l.RS, št. 38/13, UPB-3)
- pes, ki ogroža okolico zaradi svoje neobvladljivosti oziroma kaže napadalno vedenje do človeka, ali pa
- pes, ki je ugriznil človeka oziroma žival.


- Pes postane nevaren, ko je bilo v uradnem postopku ugotovljeno, da je pes neobvladljiv in/ali kaže napadalno vedenje do človeka, oziroma je bil ugriz evidentiran, dokazan in izvedeni vsi predpisani postopki. Tak pes dobi status nevarnega psa z odločbo uradnega veterinarja v upravnem postopku.


- Pes, ki ima status nevarnega psa, mora biti fizično varovan v skladu z 12. členom Zakona o zaščiti živali, ki določa da morajo skrbniki nevarnih psov zagotoviti fizično varstvo psov na enega izmed naslednjih načinov:

 

- da so psi na povodcu in opremljeni z nagobčnikom,
- da so zaprti v pesjaku ali objektu,
- da so v ograjenem prostoru z ograjo, visoko najmanj 1,8 m, ki je na vhodu označen z opozorilnim znakom.
Nevarnega psa ni dovoljeno zaupati v vodenje osebam, ki so mlajše od 16 let.

- Če nevaren pes ponovno ugrizne, pri čemer poškodba ni posebno huda telesa poškodba, je zanj predpisano obvezno šolanje, ki mora biti izvedeno v šestih mesecih od dogodka oziroma do dopolnjenega drugega leta starosti, če gre za mladega psa. Takega šolanja se morata udeležiti pes in njegov lastnik oziroma skrbnik po programu, ki je odobren s strani UVHVVR. Uspešnost opravljenega šolanja psa preveri komisija, ki jo imenuje izvajalec programa šolanja. Lastnik psa pa je dolžan dokazilo o uspešno opravljenem šolanju predložiti pristojni veterinarski organizaciji, ki ta podatek vnese v CRPsi. Šolanje psa je obvezno tudi za psa, ki živi ali bo živel v istem okolju kot lastnik, ki je že posedoval psa, pa je bil pes usmrčen zaradi povzročitve smrti ali posebno hude telesne poškodbe. Če pes ne opravi predpisanega šolanja ali je šolanje neuspešno, uradni veterinar odredi usmrtitev takega psa.

 

Kdo je torej zatajil v primeru Lorda, psa z "bogato" zgodovino napadov?


Kako je možno iz zavetišča tako enostavno odtujiti psa?


Zakaj se je moral po odtujitvi zgoditi še en napad, da so reagirale pristojne službe?


Vprašanj, ki se nam porajajo, je še več, odgovorov zaenkat nobenih. Lahko smo samo "hvaležni", da ni bilo smrtnih žrtev. Najverjetneje edina žrtev bo pravzaprav pes, ki se mu zaradi nesposobnosti skrbnice, poleg nje pa neustreznega ukrepanja veterinarske inšpekcije in zavetišča, ne obeta nič dobrega, žal.

Viri:
UVHVVR
Primorske novice
Slovenske novice

BODIMO ODGOVORNI SKRBNIKI!

  • Žival je naš prijatelj na poti skozi celo življenje. Razmislimo trezno o novem družinskem članu, bodimo odgovorni skrbniki!

Zadnji oglasi

Najdeni: Okrog Bohinjskega jezera se potika izgubljeni pes
Štefan sporoča: "Prijateljica je okrog Bohinjskega jezera sledila psu brez lastnikov. Žal se iz zavetišča Perun in društva...
Oddajo se: Zaradi selitve oddajajo Olija
Grega nam je poslal sledeče: Živjo sem Oli, zelo prijazen kuža , star 4 leta. rojen na dan žena 8. marca. Sem mešanec med ptičarjem in...
Oddajo se: Prijazna pasja duša si zasluži še eno priložnost!
Oldi, še vedno čaka na svojo priložnost, da zaživi polno seniorsko življenje. Njegova zgodba nam je neznana, a brazgotine na gobčku,...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno