09.04.2018

Zastrupitve psov so skoraj zagotovo načrtne

V skupini Območja nastavljenih strupov je v zadnjem času zaslediti veliko objav, v katerih skrbniki psov opozarjajo na nastavljene strupene vabe. Sodeč po objavi Saša Kuniča je minuli petek v Murski Soboti za posledicami zaužitega strupa poginila Luna. Nadaljujejo opozorila z lokacijami v Ljubljani, Benediktu, Šentjurju itd...

 

 

Predvsem na Štajerskem v letošnjem letu spet odmevajo mnogi primeri načrtnega zastrupljanja psov. "V teh primerih je zagotovo šlo za zastrupitev, najverjetneje z organofosfati. Če se zastrupi en pes, to še ni sumljivo. Toda pet psov v isti vasi v eni noči? Tokrat res lahko posumimo, da je šlo za načrtno zastrupitev," za portal Mariborinfo ob primeru nastavljenega struupa v vasici Bunčani ugotavlja Igor Škarica iz Veterine Škarica. V tej vasici je bilo januarja v eni noči zastrupljenih kar pet psov od skupno devetnajstih prijavljenih.

 

Zakaj bi to nekdo počel ni jasno ne domačinom, ne veterinarju: "Strup jim skrijejo v kakšno klobaso, pes pa je sploh ne grize, ampak kar pogoltne."

 

Zastrupljen kos mesa, ki ga je neznanec pred časom nastavil v Apačah

 

Posledice so pogosto usodne. Zastrupitev z organofosfati, ki se skrivajo tudi v strupu za polže, so torej med najbolj nevarnimi za pse. Pri tovrstni zastrupitvi se je treba odzvati takoj, opozarja veterinar. Pes lahko namreč pogine že v dvajsetih minutah.

 

Gre za kazniva dejanja, za katera je zagrožena tudi zaporna kazen

 

Zastrupljanje živali je sicer kot prekršek opredeljeno v zakonu o zaščiti živali, gre pa lahko tudi za kaznivo dejanje mučenja živali. Storilca se lahko kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let. Zelo pomembno je, da so ljudje vztrajni pri prijavah. "Zelo pomembno je, da je policija o takih dogodkih zaradi a dokazov obveščena čim prej, saj se s tem povečuje možnost uspešnega zaključka preiskave kaznivih dejanj," je pred časom opozoril predstavnik mariborskih policistov Miran Šadl. Skrbnikom psov, ki so opazili, da je pes pojedel kakšno strupeno snov ali jo je le ugriznil, svetuje, naj jo primerno fotografirajo in obvestijo policijo. V primeru, da so se že pojavili znaki zastrupitve, pa je zaradi dokazovanja treba pridobiti analizo zaužite strupene snovi. Za uspešno dokazovanje je vsekakor treba storilca zalotiti na kraju kršitve oziroma pridobiti podatke o morebitnih pričah, ki bi potrdile, da je storilec nevarno snov na kraju tudi nastavil.

 

In če pride do zastrupitve?

 

Svetujemo vam, da psov na sprehodih v nobenem primeru ne puščate brez nadzora. Če se zgodi, da žival zaužije nastavljeno strupeno snov je pomembno vedeti, da so pri reševanju življenja največkrat lahko usodne že minute, zato je v teh primerih obvezen takojšen obisk pri veterinarju! Ljudje pogosto ne gredo za tem, da je pes zaužil strup, zato naj bodo skrajno pozorni, če se pes po sprehodu slabo počuti, če je bruhanje modro-zelene barve pa je čas za takojšnje ukrepanje. Vsako čakanje ima lahko usodne posledice.

 

Znaki zastrupitve se lahko pokažejo že v nekaj minutah - oteženo dihanje, nekoordinirana hoja, motnje v zavesti. Možne pa so tudi motnje vida, slinjenje, bljuvanje s krči, nekontrolirano izločanje, pojavi se lahko tudi driska. Za žival je tak strup v večini primerov usoden, saj napade dihalni center in posledično zadušitev. Tudi za to obstaja protistrup, vendar je čas res ključnega pomena. V trenutku, ko opazimo ali posumimo, da je pes zaužil takšen pripravek moramo resnično čimprej do veterinarja, pa še v tem primeru je uspeh zdravljenja vprašljiv.

 

Vir in foto: arhiv Pes moj prijatelj in Mariborinfo

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.