26.01.2019

Zastrupljanje psov kar v treh mestih!

Obvestila o množičnih zastrupitvah psov v teh dneh prihajajo iz treh lokacij po Sloveniji. Poročali smo že, da je na območju Košnice pri Celju v zadnjih nekaj tednih, domnevno zaradi zastrupitve, umrlo več psov. Vsem je skupno, da so psi umrli v hudih krčih, ki spominjajo na epileptične napade. Glede na znane okoliščine obstaja verjetnost, da vabe z neznanim strupom nekdo nastavlja namerno. Primer so potrdili tudi pri veterinarski ambulanti Zamba.

 

Več primerov zastrupitev beležijo tudi na veterini v Pomurju, konkretno v Gornji Radgoni. Vabo s strupom so psi menda zaužili na nasipu pri stadionu in v Radgonskem parku.

 

Prav včeraj pa so po poročanju Radia Ptuj za posledicami zastrupitve s strupom za glodavce poginili dva psa in ena mačka. Zastrupljevalec živali naj bi bil po njihovem poročanju dejaven v Novem naselju na Ptuju. "Čeprav so lastniki poiskali pomoč veterinarja, je bilo za hišne ljubljenčke žal prepozno. Strup naj bi zastrupljevalec skril v meso, zato veterinarji lastnike živali v tem delu Ptuja pozivajo, da so pozorni na to, kaj njihova žival zaužije," pišejo na strani radia. 

 

 

Gre za kazniva dejanja, za katera je zagrožena tudi zaporna kazen

 

Zastrupljanje živali je sicer kot prekršek opredeljeno v zakonu o zaščiti živali, gre pa lahko tudi za kaznivo dejanje mučenja živali. Storilca se lahko kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let. Zelo pomembno je, da so ljudje vztrajni pri prijavah. "Zelo pomembno je, da je policija o takih dogodkih zaradi a dokazov obveščena čim prej, saj se s tem povečuje možnost uspešnega zaključka preiskave kaznivih dejanj," je pred časom opozoril predstavnik mariborskih policistov Miran Šadl. Skrbnikom psov, ki so opazili, da je pes pojedel kakšno strupeno snov ali jo je le ugriznil, svetuje, naj jo primerno fotografirajo in obvestijo policijo. V primeru, da so se že pojavili znaki zastrupitve, pa je zaradi dokazovanja treba pridobiti analizo zaužite strupene snovi. Za uspešno dokazovanje je vsekakor treba storilca zalotiti na kraju kršitve oziroma pridobiti podatke o morebitnih pričah, ki bi potrdile, da je storilec nevarno snov na kraju tudi nastavil.

 

In če pride do zastrupitve?

 

Svetujemo vam, da psov na sprehodih v nobenem primeru ne puščate brez nadzora. Če se zgodi, da žival zaužije nastavljeno strupeno snov je pomembno vedeti, da so pri reševanju življenja največkrat lahko usodne že minute, zato je v teh primerih obvezen takojšen obisk pri veterinarju! Ljudje pogosto ne gredo za tem, da je pes zaužil strup, zato naj bodo skrajno pozorni, če se pes po sprehodu slabo počuti, če je bruhanje modro-zelene barve pa je čas za takojšnje ukrepanje. Vsako čakanje ima lahko usodne posledice.

 

Znaki zastrupitve se lahko pokažejo že v nekaj minutah - oteženo dihanje, nekoordinirana hoja, motnje v zavesti. Možne pa so tudi motnje vida, slinjenje, bljuvanje s krči, nekontrolirano izločanje, pojavi se lahko tudi driska. Za žival je tak strup v večini primerov usoden, saj napade dihalni center in posledično zadušitev. Tudi za to obstaja protistrup, vendar je čas res ključnega pomena. V trenutku, ko opazimo ali posumimo, da je pes zaužil takšen pripravek moramo resnično čimprej do veterinarja, pa še v tem primeru je uspeh zdravljenja vprašljiv.

 

Foto: Pixabay

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.