23.09.2013

Zavetišče Ljubljana: Sprehajanje v zavetišču

ZAVETIŠČE LJUBLJANA - PREVERJANJE POSVOJENIH ŽIVALI

 

 

Piše: Marko Oman dr.vet.med. (vodja zavetišča)

 

Sprehajanje psov v Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana ni le vodenje psa na povodcu. V resnici je veliko več. Je čas ko psu nudimo kvalitetno socializacijo, ga učimo osnovnih vaj poslušnosti in trikov, ki lahko olajšajo vodljivost ter tako  vzpostavimo pristen odnos človek - pes. Psu tako ne omogočimo le fizično rekreacijo ampak mu nudimo tudi psihično zaposlitev.


Vsak pes ima svojo osebnost in svoje karakterne značilnosti. V zavetišču bivajo psi katerih preteklost je v večini primerov nepoznana. Vsak ima svoje izkušnje z okoljem, z ljudmi oziroma drugimi živalmi, ki pri marsikaterem psu niso bile prijetne. Posledica je neželeno vedenje, pri nekaterih psih (sploh tistih najbolj prizadetih) pa celo agresivnost. Psi v zavetišču zato potrebujejo dosledno in pravilno vzgojo, s katero se naučijo pravilne komunikacije s človekom in tako vzpostavijo željeni odnos s človekom. Vse to pa jim omogoči lažjo in hitrejšo posvojitev.


Sprehajanje v zavetišču Ljubljana poteka s pomočjo prostovoljcev, kateri veliko pripomorejo k socializaciji, vzgoji, negi in rekreaciji psov v zavetišču. Prostovoljci – sprehajalci psov v zavetišču opravljajo usposabljanja, na katerih se naučijo pravilnega ravnanja, socializacije in vzgoje zapuščenih psov. Vsi sprehajalci delajo po enotnem sistemu in po metodah prijaznih psom. 

 

Šolanje temelji na pozitivni motivaciji, kjer pse nagrajujemo za želena vedenja. Nagrajena vedenja se tako pojavljajo vse pogosteje in pogosteje, dokler ne postanejo stalnica. Kot pripomoček se uporablja kliker kot marker. Klik psu pove, da je v danem trenutku naredil neko pozitivno dejanje za katero potem dobi nagrado. Sprehajalci tako enostavno, hitro in vsi enako označijo neko želeno vedenje in psa zato enako nagradijo.

 

Tak sistem sprehajanja poteka že dobri dve leti. V tem času se je pokazalo veliko pozitivnih strani takšnega načina sprehajanja, dosegli smo velik napredek. Bivanje psov v zavetišču je tako prijetnejše in manj stresno, predvsem pa psihično bolj bogato. Psi so bolje vzgojeni in možnost za posvojitev je povečana, kar dokazujejo številne uspešne oddaje nekdaj praktično neposvojivih psov.


Sprehajalci vodijo dnevnik sprehajanja za vsakega psa posebej. V dnevniku so zabeležene vsa opažanja, pripravljenost psa za delo, katere vaje je pes delal in kako se je vedel. Tako vedenje  psa lahko spremljamo, analiziramo in vse te informacije posredujemo tudi bodočim posvojiteljem.  Tako jih lahko še bolje pripravimo na novega družinskega člana, jih seznanimo, kaj lahko pričakujejo.


Prostovoljec – sprehajalec psov postaneš tako, da na spletni strani Zavetišča Ljubljana (KLIK) izpolniš prijavnico in jo pošlješ na naslov Zavetišča.  Spšrehajalci so lahko le občani, ki so včlanjeni v katero od prostovoljskih organizacij, s katerimi ima ZOO Ljubljana pogodbo.


Ko je kandidatov dovolj prijavljeni in so izpolnjeni še drugi pogoji, organiziramo tečaj usposabljanja vključno s splošnim usposabljanjem za prostovoljce (varstvo pri delu…).


Samo usposabljanje zajema teoretični in praktični del. V teoretičnem delu kandidati najprej izvedo nekaj o izvoru in zgodovini psa. Zatem je zelo pomembno pri vzgoji psov poznati pasje nagone, saj so nekateri od njih ključni pri šolanju s pozitivno motivacijo, drugi pomembni za komunikacijo in tudi zagotavljanje varnosti.


Zato teoriji učenja psov namenimo veliko pozornosti. Predstavimo vam dve obliki učenja in sicer klasično pogojevanje in inštrumentalno pogojevanje. Razložimo vam teorijo in pravila klikerja. Spoznavanje psov med seboj, pravilen pristop do psa ter miritveni signali so zelo pomembni za dobro počutje psa, vodnika in tudi drugih okrog nas. 

 

Ker pa se v zavetišču lahko srečamo tudi z agresivnimi psi, je dobro poznati vse vrste agresije in jih tako bolje razumeti, predvsem pa pravilno reagirati ob srečanju z njimi.


Psi se lahko tudi poškodujejo, zbolijo. Prav je, da vsak skrbnik – vodnik psa pozna najpogostejše bolezni psov v zavetiščih in prepozna znake bolezni in poškodb oziroma ve, kaj je odstopanje od normalnega, zdravega.

 

Da bo usposobljenost zagotovljena teoretični del podpremo s praktičnimi vajami. Najprej je potrebno poznati opremo, ki se uporablja za vzgojo in socializacijo. Potem pa sledi delo s psi. Vse slišano na teoretičnem delu prenesemo v prakso.


Celotno usposabljanje obsega 45 ur in usposobljenost preverimo z izpitom.  Vsi, ki uspešno opravijo tečaj usposabljanja si tako pridobijo naziv rednega sprehajalca. S tem nazivom lahko pričnejo s samostojnim sprehajanjem psov v vsestransko zadovoljstvo.


Kvalitetno delo s psi je mogoče le s stalnim usposabljanjem in nadgradnjo znanja. Zato smo se odločili, da vsak mesec organizirano permanentno izobraževanje, na katerem obnovimo stara znanja, popravimo morebitne napake, se seznanimo z novimi psi v zavetišču in njihovimi posebnostmi ter nadgrajujemo pridobljeno znanje z novimi vajami, nadgrajenimi pristopi…


Pomoč sprehajalcev je v Zavetišču oziroma za pse zelo pomembna. Psom obogati bivanje, izboljša vedenje in posledično poveča možnosti za posvojitev. Žal Zavetišče s trenutno kadrovsko razpoložljivostjo lahko poskrbi le za malo več kot osnovno oskrbo. Z vašo pomočjo pa jim lahko nudimo več.

 

Kolumno sta napisala vodja zavetišča Marko Oman in nova vodja treninga v zavetišču Nuša Pečnik.

 

Ostali prispevki Zavetišča Ljubljana:

 

Preverjanje posvojenih živali

Kako poteka posvojitev živali?

Protokol oskrbe zapuščene živali

Kako poskrbimo za zapuščene živali?

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana se predstavlja

 

Spletna stran Zavetišča Ljubljana

Iščejo dom v Zavetišču Ljubljana

Facebook stran Zavetišča Ljubljana

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.