05.01.2021

Zavetišče: "Situacija za pse se konstantno izboljšuje!"

Zakorakali smo v novo leto 2021 in to je tudi čas, ko se delajo "bilance" preteklega leta. Tudi za zavetišča je to obdobje, ko se ozrejo nazaj in opravijo (vsaj) grob pregled stanja na področju zapuščenih živali. Da je trend upadajanja števila sprejetih psov v porastu, ugotavljajo med drugim tudi v Zavetišče Zonzani. A se, kot marsikje, strmo povečuje število sprejetih muc. "Vsekakor se situacija za pse izboljšuje. Moram pa pripomniti, da opažamo majhen porast odvzemov psov s strani veterinarskih inšpektorjev. Je pa letos veliko več psov bilo vrnjenih lastnikom kot lani", nam pove Matic Lenko iz zavetišča Zonzani.

"Situacija glede muc je žal nespremenjena. Letos smo jih obravnavali celo več kot lani", dodaja Lenko, ki je prepričan, da se število zavrženih muc globalno ne zmanjšuje. Covid kriza je prinesla večje povpraševanje po posvojitvah, a brez povečanja samega števila posvojitev, "saj je veliko povpraševanja bilo zaradi socialnih posledic te krize."

V Zonzaniju se sicer zavedajo odgovornosti, ki jo imajo pri izbiri primernih posvojiteljev za njihove živali. "Žal nam zakonodaja ne omogoča pooblastil, ki bi pripomogla h kurativni naravi preverjanja domov. Je pa res, da se da veliko rešiti preventivno. Največ informacij dobimo ob ogledu, zato oddajamo živali oz. jih rezerviramo za oddajo samo po ogledu v živo. Letos je bilo v zavetišče vrnjenih manj kot 5 živali, kar kaže na to, da se preventiva obrestuje," pojasnjuje Lenko.

V Zonzaniju so sicer veseli, da so bili kljub krizi letos deležni večjega števila materialnih donacij različnih posameznikov in podjetij. Trenutno posebnih potreb zato nimajo. Lenko sicer opozarja na slabe izkušnje s sprehajalci zavetiških psov: "Imeli smo več prostovoljnih sprehajalcev, a izkušnje niso bile dobre. Največji problem predstavljata odgovornost zavetišča in časovna omejitev prostovoljcev. V ta namen smo se nedavno kadrovsko okrepili in bomo odslej sprehode izvajali sami v okviru samega zavetišča."


Vodja Zonzanija nam razkrije tudi načrte za letošnje leto: "Kadrovska okrepitev, ustanovitev društva za pomoč varovancem našega zavetišča, samozadostnost in seveda čim več novih primernih domov za živali in čimbolj prazno zavetišče!"

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.