0
0,00 €

Dubrovnik: agresivna in barbarska nočna akcija praznenja zavetišča

Objavljeno: 21.12.2015

V Dubrovniku vre. Kar si je privoščil župan bisera Jadrana, Andro Vlahušić, je preseglo najhujša pričakovanja volonterjev in ljubiteljev živali, ne samo v Dubrovniku, temveč v celotni regiji in širše po Evropi.

 

Ne pozabimo, da je Dubrovnik najbolj turistično mesto ob Jadranskem morju, ki ga obiskujejo turisti z vsega sveta, nekateri od njih pa so postali redni obiskovalci neregisrtiranega zavetišča za pse na Žarkovici nad Dubrovnikom. Verjetno bo ravno zaradi tega dogodka Dubrovnik deležen nemalo negativne reklame po vsej Evropi.

Po nalogu župana Dubrovnika je nocojšnjo noč, nekaj po polnoči, pred zavetišče na Žarkovici, prispelo 50 policistov, ki so blokirali vse pristopne ceste k zavetišču in asistirali delavcem "šinterajev" iz drugih krajev Hrvaške, ki so pse v gluhi noči nalagali v kombije in jih začeli odvažati negotovi usodi naproti. Volonterka, ki se ji je uspelo prebiti tik pred policijsko blokado v bližino zavetišča, pravi, da ne bo nikoli pozabila tuljenja in cviljenja živali, ki je paralo nočno tišino. Zaradi oviranja odvzemanja živali so aretirali in pridržali vodjo zavetišča Sandro Sambrailo, ki so jo v zgodnjih jutranjih urah izpustili na prostost. Predsednica Društva za zaščito živali Dubrovnik v svoji izjavi pove, da ni znano, koliko psov so odtujili, saj se je veliko psov v nočni "akciji" razbežalo in jih sedaj volonterji poskušajo ujeti.

 


Zaenkrat je znano, da so pse odpeljali v "azile" Pakrac, Pulj in Šibenik, kjer pse po 60 dneh običajno evtanazirajo, ter v azil Animals centrum V Kaštelu, kjer na bi poslovali po principu "no kill", je pa po pisanju medijev ravno njegova vodja, dr. Filipović, avtorica te in ene od prejšnjih akcij odvzemanja dubrovniških psov, saj naj bi od mesta Dubrovnik dobila preko 300€ po psu.

Problem zapuščenih živali v Dubrovniku je bil dolgih 15 let izključno na plečih prostovoljcev Društva za zaščito živali Dubrovnik, ki so v urejanje nelegalnega azila na Žarkovici in v skrb za živali vlagali svoja sredstva in življenja.


Leta in leta prošenj po sodelovanju z mestnimi oblastmi so večinoma naletela na gluha ušesa. Mesto Dubrovnik je samo dvakrat v 15 letih finančno pokrilo stroške cepljenja psov proti steklini, vse ostale veterinarske storitve, vključno s sterilizacijami in kastracijami, so bile na plečih volonterjev društva.

Mesto Dubrovnik ima sicer že nekaj let v proračunu sredstva, namenjena gradnji novega zavetišča. Zakaj do uresničitve gradnje ne pride, ni znano nikomur. 

 

S to agresivno in barbarsko nočno akcijo oblasti mesta Dubrovnik je poteptan dolgoletni trud vseh prostovoljcev, poteptano je človeško dostojanstvo in poteptane so pravice živali. Ta akcija je samo še en dokaz več, da denar kroji usodo nemočnih in nič krivih bitij – živali.

Besni prebivalci so zjutraj želeli pojasnilo od župana, g. Vlahušića, ki jim je, po poročanju medijev, strahopetno pobegnil, zato ob 14. uri napovedujejo shod pred mestno hišo, kjer bo potekala seja mestnega sveta.

 
Viri:
- fb stran Društva za zaščito živali Dubrovnik
- Dubrovački vjesnik
- DuList

NAJPOGOSTEJŠA IMENA PSOV SO...

  • Najbolj pogosti pasji imeni na svetu sta Max in Jake. V Sloveniji so najpogostejša imena Reks, Medo in Piki, pri samicah pa Pika, Tara in Luna.

Zadnji oglasi

Oddajo se: Spoznaj Donno, ki išče svoj dom - za vedno!
Donna je mlada psička, stara je leto in pol. Psička je zelo nežna, hkrati pa plašna v novih situacijah. V družbi ljudi, ki jih pozna, je...
Izgubljeni: V nekaj dneh izginila dva beagla
Zgolj v nekaj dneh sta neznano kam izginila dva psa pasme beagle. Oba psa sta izginila pred hišo, pravijo skrbniki.     V...
Izgubljeni: Na območju Vranskega pogrešajo Athosa
Naš bralec Marcel sporoča: "V soboto se nam je izgubil pes po imenu Athos. Imel in seveda ga imam še vedno rad in ga pogrešam...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno