21.12.2015

Dubrovnik: agresivna in barbarska nočna akcija praznenja zavetišča

V Dubrovniku vre. Kar si je privoščil župan bisera Jadrana, Andro Vlahušić, je preseglo najhujša pričakovanja volonterjev in ljubiteljev živali, ne samo v Dubrovniku, temveč v celotni regiji in širše po Evropi.

 

Ne pozabimo, da je Dubrovnik najbolj turistično mesto ob Jadranskem morju, ki ga obiskujejo turisti z vsega sveta, nekateri od njih pa so postali redni obiskovalci neregisrtiranega zavetišča za pse na Žarkovici nad Dubrovnikom. Verjetno bo ravno zaradi tega dogodka Dubrovnik deležen nemalo negativne reklame po vsej Evropi.

Po nalogu župana Dubrovnika je nocojšnjo noč, nekaj po polnoči, pred zavetišče na Žarkovici, prispelo 50 policistov, ki so blokirali vse pristopne ceste k zavetišču in asistirali delavcem "šinterajev" iz drugih krajev Hrvaške, ki so pse v gluhi noči nalagali v kombije in jih začeli odvažati negotovi usodi naproti. Volonterka, ki se ji je uspelo prebiti tik pred policijsko blokado v bližino zavetišča, pravi, da ne bo nikoli pozabila tuljenja in cviljenja živali, ki je paralo nočno tišino. Zaradi oviranja odvzemanja živali so aretirali in pridržali vodjo zavetišča Sandro Sambrailo, ki so jo v zgodnjih jutranjih urah izpustili na prostost. Predsednica Društva za zaščito živali Dubrovnik v svoji izjavi pove, da ni znano, koliko psov so odtujili, saj se je veliko psov v nočni "akciji" razbežalo in jih sedaj volonterji poskušajo ujeti.

 


Zaenkrat je znano, da so pse odpeljali v "azile" Pakrac, Pulj in Šibenik, kjer pse po 60 dneh običajno evtanazirajo, ter v azil Animals centrum V Kaštelu, kjer na bi poslovali po principu "no kill", je pa po pisanju medijev ravno njegova vodja, dr. Filipović, avtorica te in ene od prejšnjih akcij odvzemanja dubrovniških psov, saj naj bi od mesta Dubrovnik dobila preko 300€ po psu.

Problem zapuščenih živali v Dubrovniku je bil dolgih 15 let izključno na plečih prostovoljcev Društva za zaščito živali Dubrovnik, ki so v urejanje nelegalnega azila na Žarkovici in v skrb za živali vlagali svoja sredstva in življenja.


Leta in leta prošenj po sodelovanju z mestnimi oblastmi so večinoma naletela na gluha ušesa. Mesto Dubrovnik je samo dvakrat v 15 letih finančno pokrilo stroške cepljenja psov proti steklini, vse ostale veterinarske storitve, vključno s sterilizacijami in kastracijami, so bile na plečih volonterjev društva.

Mesto Dubrovnik ima sicer že nekaj let v proračunu sredstva, namenjena gradnji novega zavetišča. Zakaj do uresničitve gradnje ne pride, ni znano nikomur. 

 

S to agresivno in barbarsko nočno akcijo oblasti mesta Dubrovnik je poteptan dolgoletni trud vseh prostovoljcev, poteptano je človeško dostojanstvo in poteptane so pravice živali. Ta akcija je samo še en dokaz več, da denar kroji usodo nemočnih in nič krivih bitij – živali.

Besni prebivalci so zjutraj želeli pojasnilo od župana, g. Vlahušića, ki jim je, po poročanju medijev, strahopetno pobegnil, zato ob 14. uri napovedujejo shod pred mestno hišo, kjer bo potekala seja mestnega sveta.

 
Viri:
- fb stran Društva za zaščito živali Dubrovnik
- Dubrovački vjesnik
- DuList

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.