03.01.2013

Zdaj gre zares: Uradna peticija proti poskusom na živalih!

Končno je na spletu na voljo uradna peticija s strani evropske komisije proti poskusom na živalih v Evropski uniji. Gre za iniciativo evropskih državljanov, za katero je potrebno do 1. novembra zbrati milijon podpisov. Če bo cilj dosežen, bodo državljani EU lahko sodelovali pri zakonodajnih postopkih. Ta evropska državljanska pobuda torej poziva Evropsko komisijo, naj razveljavi Direktivo 2010/63/EU o zaščiti živali, ki se uporabljajo v znanstvene namene, ter podaja nov predlog, s katerim se bodo odpravili poskusi na živalih in se bo namesto tega uvedla obvezna uporaba podatkov, ki se neposredno nanašajo na človeka, v biomedicinskih in toksikoloških raziskavah.

 

Zbiranje podpisov je odobrila Evropska komisija, tako da v tem primeru res vsak glas šteje! Prosimo širi dalje in osveščaj na vse možne načine! PETICIJO PODPIŠI na tej povezavi - KLIK (potreboval boš tudi številko osebne izkaznice ali potnega lista - podpišejo lahko le polnoletne osebe).

 

Informacije o peticiji v angleščini - KLIK

Informacije o peticiji v italijanščini - KLIK

 

V laboratorijih po svetu vsako sekundo umre 22 živali. Skupno število živali, ki so se v 27 državah članicah EU v letu 2008 uporabile za poskusne in druge namene, je okoli 12 milijonov. Glodavci, skupaj z zajci so predstavljali več kot 80% vseh živali, uporabljenih za namene poskusov v EU. Daleč najpogosteje uporabljena živalska vrsta so bile miši, ki so predstavljale 59% vseh živali, sledile pa so jim podgane s 17%. 


Na živalih se preizkušajo zdravila, kozmetična sredstva, čistila, praški in podobne zadeve za uporabo v gospodinjstvu. Od osnovnih kozmetičnih sestavin, ki jih je približno 8000, pa do senčil za veke, maskar in mil, agresivnih gospodinjskih čistil, polirnih voskov za pohištvo, itd. 
 
Več o tematiki testiranja na živalih: KLIK
 
Foto: PETA
Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.