27.12.2012

Najbolj odmevne pasje zgodbe leta 2012

Nekatere so bile srce parajoče, druge žalostne, spet nekatere s srečnim koncem. Prav vse zgodbe pa so pustile pečat v letu 2012. O njih smo seveda sproti poročali tudi na našem spletnem portalu v rubriki ZGODBE (klik).

 

V nadaljevanju objavljamo deset najbolj odmevnih pasjih zgodb pri nas in po v svetu, v letu 2012.

 

1. Fotografija, ki je obšla Slovenijo

 

Fotografija moškega, ki rešuje svojega psa iz poplavljenega območja v Dupleku je pred kratkim obšla Slovenijo in nekatere tuje medije. Dramatičen trenutek je posnel fotoreporter Dela Tadej Regent. Na fotografiji je 70-letni Peter Žlahtič, krojač iz Zgornjega Dupleka, ki je še zadnji trenutek iz reke, ki mu je segala skoraj do vratu, rešil svojega 7-letnega psa Ramba. "Slišal sem Ramba, kako joče. Ni mogel iz shrambe, v kateri je ostal ujet, voda je preprečevala, da bi odprl vrata. Prebil sem se do njega, ga zgrabil in se podal na težko pot, da bi se prebila na varno. Težko je bilo, razmere so bile katastrofalne," je povedal Žlahtič in dodal, da z reševanjem svojega prijatelja, ki je še sedaj zelo prestrašen zaradi dramatičnih trenutkov, ki jih je doživel, ni okleval niti za sekundo: "Ramba sem rešil. Danes jaz njega, jutri bo on morda mene."

 

Poplave niso prizanesle tudi mnogim drugim ljudem, pa tudi živalim marsikje po Sloveniji. Odmevna je bila tudi žalostna zgodba Vilija in njegove psičke Ajke, ki sta v poplavah izgubila vse. Na pomoč jim je priskočil tudi Pes moj prijatelj, s pomočjo bralcev in koroškega društva – KLIK. (foto: Tadej Regent / Delo)

 

 

2. Fotografija, ki je obšla svet

 

Fotografije Johna in njegovega psa Schoepa, so ganile svet. Na njih je 19-letni psiček, ki ga skrbnik vsak dan odpelje v jezero Superior, ki je v poletnem času prijetno toplo in pomirja artritične kosti ostarelega psa. Pri tem spokojno zaspi v naročju svojega prijatelja, ki ga je rešil kot mladiča. John je ugotovil, da ga voda sprošča, zato svojemu štirinožnemu prijatelju olajša bolečine. Po objavi fotografij je prihajala pomoč od vsepovsod, Schoep je bil deležen zdravljenja in je v že mnogo boljšem stanju. John se je glede na prejete donacije, ki jih je samo za Schoepa preveč, odločil ustanoviti društvo, preko katerega bo omogočil zdravljenje najmanj 40 psom, katerih lastniki nimajo dovolj finančnih sredstev. John in Schoep imata sedaj tudi svojo Facebook stran – KLIK. (foto: Facebook stran John in Schoep)

 

3. Šok v Belfastu: Lennox je mrtev

 

Ko je po nalogu mestnega sveta v Belfastu umrl Lennox je bila javnost šokirana. Kot smo poročali v juliju: "Nihče ga ne more rešiti. Ne Facebook, ne Twitter, ne politične sile, ne minister Peter Robinson, ne slavne osebe s svojimi pozivi. Nihče." Lennox je umrl, ker se je skozi njegovo odraščanje pokazalo, da je mešanec pitbulla, ki je na Irskem prepovedana pasma. Lennoxa so odvzeli iz družine, kjer je mirno in brez incidentov živel skupaj z otroki. Po dolgi pravni borbi je bil Lennox po odredbi sodišča uspavan. Celotna zgodba in ostale fotografije – KLIK. (foto: Facebook)

 

4. Neizmerna pasja zvestoba: Kabang, pasji junak brez gobčka

 

Avgusta je v javnost prišla zgodba o psički Kabang, ki je junaško rešila življenji dveh otrok. Deklici sta bili na sprehodu na ulici, ko se jima je z veliko hitrostjo približeval motor, ki bi ju zagotovo pokopal pod seboj, če ga ne bi pri vožnji "zaustavila" prav Kabang. Slednja se je namreč v trenutku, ko je zagledala drveče vozilo, vrgla pod kolo motorja in tako preprečila najhujše. Kabangov gobček je po nesreči ostal vkleščen v kolo motorja, zato je psička ostala huje poškodovana in brez polovice gobčka. Po nekaj mesecih še vedno okreva pod budnih "očesom" veterinarjev. (foto: Gregory Urquiaga / UC Davis)

 

5. Ganljivo: rešena psička, ki jo je lastnik pustil umreti na gori

 

Scott Washburn je med planinarjenjem na gori Bierstadt naletel na zapuščeno nemško ovčarko Missy. Bila je tik pred smrtjo, osem dni je preživela brez vode in hrane, vsa krvava in zelo poškodovana. Odločil se je, da psičko reši gotove smrti. Ob odkritju je imela preveč poškodovane tačke, da bi lahko hodila, zato je Scott s pomočjo spleta našel prostovoljce, ki so se odpravili Missy na pomoč. Psičko so nato našli tik pred snežnim viharjem po devetih urah iskanja in jo spravili v dolino. Lastnik, ki je psičko pustil na gori, se je nadaljnjemu skrbništvu odrekel, za Missy pa sedaj skrbita njen rešitelj Scott, z ženo Amando. (foto: BBC News)

 

6. Zgodovinski dan: Beagli iz Green Hilla rešeni!

 

Letošnje poletje je bilo uspešno tudi za italijanske aktiviste, ki so si dolga leta prizadevali, da bi ustavili nezakonito delovanje podjetja Green Hill. To je skrbelo za razmnoževanje psičkov, ki so jih nato prodajali raznim podjetjem, da bi na njih lahko izvajali laboratorijske poskuse. Psi so živeli v povsem nemogočih razmerah, podjetju pa med drugim očitajo tudi kaznivo dejanje zlorabe nad živalmi. Preko 2500 psom, prav tako beaglom, so medtem v Italiji že našli nove domove.

 

V laboratorijih po vsem svetu pri raziskavah zelo pogosto uporabljajo beagle zaradi njihove prijazne, mirne in zaupljive narave. In to kljub temu, da so znanstveniki že neštetokrat potrdili, da poskusi na psih ne zagotavljajo enake učinkovitosti zdravila na ljudeh kot na živalih. Večina jih je tudi mnenja, da vivisekcija na današnji ravni znanosti predstavlja le nepotrebno in včasih tudi zločinsko mučenje živali. (foto: Ansa)

 

7. Neverjetno: nemški ovčar že šest let pazi na grob svojega skrbnika

 

Zgodba je prišla iz Argentine in je skoraj neverjetna. Pes, po imenu Capitan je šest let živel na pokopališču, pravzaprav na grobu pokojnega skrbnika. Kar je še bolj neverjetno: psu nihče nikoli ni pokazal, kje je bil pokopan njegov prijatelj: "Gre za pravi čudež. Pes je sam našel grob mojega moža in od tistega trenutka ga ne želi zapustiti," je povedala skrbnikova žena Veronica. Capitana je že večkrat skušala pripeljati nazaj domov, a vedno se je vračal na pokopališče. "Najbrž se bo tja vračal do smrti," pravi Veronica. Vodja pokopališča Hector Baccega je povedal, da so psa vzeli za svojega in zanj delavci na pokopališču vsak dan zelo lepo skrbijo in ga tudi hranijo. (foto: Shutterstock.com)

 

8. Pretresljivo: Zastrupljenega še živega pokopali

 

Jeseni smo poročali o psičku Ethanu, ki so ga po tem, ko so ga zastrupili, živega pokopali v kraju blizu Pariza. Odkril in rešil ga je naključni sprehajalec, ki je opazil, da se pod zemljo ob pločniku nekaj premika. Ethan je zakopan doživljal hude krče zaradi vnesenega strupa, bil je premražen in v zadnjih izdihljajih. Po najdbi je sprehajalec takoj poklical gasilce in veterinarja. "To je pravi čudež, take zgodbe zaslediš samo na televiziji," je zgodbo s srečnim koncem komentiral veterinar Philippe Michon, ki je Ethana tudi oskrbel in dodal: "Sedaj je pravi pasji lepotec, brez praske, to je res čudež!" Ethan je sedaj v oskrbi pri novi družini. (foto: www.northjersey.com)

 

9. Osvobojeni: Ljubitelji živali v Sarajevu so šli do konca!

 

Aprila so ljubitelji živali v Sarajevu napisali vesel konec zgodbi mučenja živali, ki je potekala za zidovi zapuščene hiše v samem središču mesta. Domačinka Senka Šarić je namreč v ujetništvu, za zaklenjeno debelo ključavnico nekaj let v ujetništvu držala na desetine ali celo stotine mučenih in sestradanih uličnih psov. Ob odkritju so ti bili prestrašeni, shirani in lačni. V zgradbi je bilo tudi ogromno smeti, iztrebkov, psi pa so v groznem stanju žalostno lajali in cvilili, tako da je ljubiteljica živali, Sarajevčanka Jelena Paunović sklenila temu nepredstavljivemu načinu mučenja živali narediti konec. Kar nekaj mesecev je zbirala dokaze in pisala prijave, sarajevski policisti pa so mučiteljico naposled vendarle pridržali, pse pa namestili v lokalno zavetišče. (foto: Radio Sarajevo)

 

10. Tragično: Euro 2012 usoden za najmanj 100.000 psov

 

V letošnjem letu smo na našem portalu večkrat objavili novice in prizore mučenja ter ubijanja uličnih psov iz ukrajinskih mest. Tudi po mnogih mesecih, ko so prve fotografije teh prizorov zaokrožile po svetu, v Ukrajini niso prenehali z grozljivo prakso. Po nekaterih ocenah so v Ukrajini med samimi pripravami na Euro 2012, po nalogu državnih oblasti, pobili okoli 80.000 zapuščenih psov, med njimi pa je bilo tudi mnogo hišnih ljubljencev. Pobijali so jih na najrazličnejše načine: od igel in strupa do streljanja in celo mobilnih krematorijev. Prav ti so lani močno razburili aktiviste za varstvo živali. "Peč smo dali na kolesa in zdaj lahko pokrijemo večja območja. Dobili smo veliko pomislekov, a ti so dosti manj pomembni od našega boja proti ugrizom potepuških psov in širjenjem okužb," je bil odločen Juri Basjuk, predstavnik mestnih oblasti v Lisičansku. Novica je seveda obkrožila svet in v nadaljevanju je ogromno ljudi prispevalo "podpis" za spletno peticijo, v kateri so izražali resne pomisleke, da lahko država, ki izvaja taka kruta dejanja nad živimi bitji, gosti Euro 2012. (foto: Tgcom.it)

 

Ne spreglej ---> Najbolj brane zgodbe leta 2012 na spletnem portalu Pes moj prijatelj

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.