Znaš prepoznati slabega vzreditelja?

Vzreditelj, ki za svoje mladičke in njihovo mamo ne poskrbi optimalno, pač ni dober vzreditelj. Z nakupom pri njem, enostavno povedano podpiraš njegov “biznis” in samo ozaveščen in z znanjem oborožen bodoči skrbnik lahko poskrbi, da bodo slabi vzreditelji enkrat preteklost.

 

6 alarmantnih točk slabega vzreditelja, ki so velikokrat spregledane:

 

1. Točno ta mladiček bi bil za vas najboljši kuža…

… še preden te je karkoli vprašal. Poznavanje pasme, njenih specifičnih lastnosti, različnega karakterja mladičkov v leglu, itd je znak dobrega vzreditelja. Če pa ti razlaga o tem, kako te ima ta samček najraje in ti je namenjen, ker te tako lepo gleda, ti pa iz osebnih in utemeljenih razlogov želiš samičko, tu nekaj ne štima.

 

Vzreditelj mora biti sposoben prepoznati bolj zahtevne mladičke, ki niso primerni za začetnike ali družine z malimi otroci. Mora tudi vedeti, da ni vsaka pasma za vsako urbano okolje in nikoli in nikdar te ne sme prepričevati v stilu “ah, saj bo ok, se bo že navadil!”

 

2. Ta barva je unikatna in takega mladička je res težko dobiti!

Dejstvo je, da si večina bodočih skrbnikov želi, da bi cel svet ali pa vsaj cela ulica oboževala njihovega novega družinskega člana. Navajeni smo na srčke na socialnih omrežjih in neštete “oh in ah” in če je tvoja mala kepica nekaj posebnega, je do take pozornosti lažje priti.

 

Nikakor pa to ne sme biti vzrok za nakup štirinožca in razlog, da ti ga želi vzreditelj čim prej prodati. Tudi sama imam rada lepe pse ampak kuža se mora vklopiti v tvoj življenjski slog kot živo bitje in ne kot barvno usklajen okrasek k novemu kavču.

 

3. Ne, ne, teh testov ne rabimo, saj vidite, da je mama zdrava

Pomanjkanje dokumentacije, zdravstvenih testov, vzrejnega pregleda za mamo in očeta ter izgovor, da mladički nimajo rodovnika, ker ne boš hodil na razstave, so vedno znak slabega vzreditelja. Vedno. Vse te dokumente mora imeti vzreditelj pripravljene in ti jih tudi dati na vpogled.

 

Obstaja kar nekaj zelo pomembnih zdravstvenih napak, zaradi katerih eden od staršev ni dobil vzrejnega dovoljenja in čisto vse imajo vpliv na nadaljnje življenje potomcev. Vzrejno prepoved ne dobiš samo zato, ker te nekdo tam v kinološkem svetu ne mara. Tudi izgovori, da slikanje kolkov recimo ni potrebno, ker mama po cel dan skače na vrtu, so alarmanten znak, da si mladička od takega vzreditelja sigurno ne želiš.

 

4. Mama je utrujena, vam bom pokazal njene fotografije

Verjeli ali ne, tak izgovor res obstaja in njegova uporaba baje sploh ni tako redka. Lahko torej prideš k vzreditelju na ogled legla, kjer pa boš srečal samo enega in edinega mladička, mama pa (z ostalimi kepicami) počiva v drugi sobi. Nobena pasja mama ni in ne sme biti toliko utrujena, da ne bi mogla pozdraviti bodočih skrbnikov. Če je, je tukaj nekaj hudo narobe. Seveda pasja mama lahko zboli. Zbolijo lahko tudi vsi mladički v leglu. Ampak to pomeni, da čas za obisk ni pravi in ti tam, kot zunanji obiskovalec, nimaš kaj početi.

 

Je pa to fin izgovor, ki malo čustveno izsiljuje, hkrati pa da slabemu vzreditelju možnost, da te zaustavi, preden vprašaš preveč. Če je en mladič pripeljan od bog si ga vedi kje, ukraden, prešvercan, karkoli, je mamo in ostale kosmatince iz legla res težko pokazati.

 

5. A če imamo več pasem? Ne, ne, tisti drugi so od prijateljice

Redno se pojavljajo vzreditelji, ki imajo hkrati na razpolago več legel različnih pasem. To lahko vidiš po oglasih, ko oglašujejo to in ono, večinoma po nekaj mesecev z istimi fotografijami, samo starost mladičkov se občasno zamenja. Kadar takega vzreditelja vprašaš, če ima tudi tisto leglo iz oglasa, pa tisto in tisto, večinoma reče da ne, da seveda niso vsi te psi njegovi, ker to bi bilo sila sumljivo. To je samo usluga prijateljici, ker noče, da jo ljudje non stop klicarijo.

 

Ponavljajoči se oglasi ali oglaševanje več legel, kjer pa sta velikokrat na razpolago le eden ali dva mladička, je vedno slab znak. Seveda obstajajo dobri vzreditelji, ki imajo več različnih pasem in lahko se zgodi, da imajo istočasno več kot eno leglo. Nikoli pa si dober vzreditelj ne bo privoščil, da se mu kopičijo mladički različnih starosti, ne bo vseh oglaševal z vedno istimi fotografijami in ti dal na razpolago, da si nekaj od ponujenega lahko izbereš. Vzreja ni tržnica pa “eto, to imam, zdaj pa sami presodite, kaj vam najbolj ustreza!”

 

6. Hrano boste pa že potem izbrali

Dober vzreditelj bo dal najboljšo možno popotnico svojemu mladičku. Obvezno ti bo dal seznam, česa vse je mladiček navajen, vsaj nekaj hrane za prve dni v novem domu, najljubšo igračo, priporočilo za pasjo šolo, odejico z maminim vonjem in podobno.

 

Slab vzreditelj, ki se hoče mladičkov čim prej znebiti pa četudi ima na obrazu lep nasmešek in je poln finih besed, za prve dni mladička ne bo priskrbel ničesar. Ne bo ti znal svetovati, kje in katero hrano kupiti ampak “boste to že potem izbrali, ko bo mladiček rastel in boste videli, kaj mu ustreza”... Ne bo ti svetoval glede ovratnice, oprsnice in dolžine povodca, načina vzgoje in kako nadaljevati z učenjem sobne čistoče. Ne bo. Ker ne zna ali pa mu ni mar.

 

Dober vzreditelj je tisti, ki mladičku omogoči najboljši začetek življenja. Slab vzreditelj je tisti, ki mladičku in bodočim skrbnikom, to zadovoljstvo odvzame.

 

Maja Šparovec

Klub Canima - šolamo pse, izobražujemo skrbnike

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.