Miritveni signali pri psih

Z miritvenimi signali psi med seboj komunicirajo, umirjajo napeto situacijo in okolici sporočajo svoje počutje in namene. Uporabljajo jih lahko v različnih situacijah z vsemi živimi bitji, tudi z ljudmi. Ti signali so pogosto povezani z naravnimi načini komunikacije med psi in se lahko pojavijo v različnih situacijah, npr. stres, strah ali konflikt.

 

Najbolj pogosti miritveni signali so:

 • Miganje z ušesi: Pes ponavadi miga z ušesi, da izrazi zaskrbljenost ali sprejme vedenje, ki pomaga razbremeniti napetost.
 • Obračanje glave: Ko pes obrne glavo stran od dražljaja ali osebe s tem pokaže, da se skuša izogniti konfliktni situaciji ali pa se umirja.
 • Hoja v loku: Psi se drug drugemu praviloma vedno približujejo v loku, ne v ravni črti.  
 • Oblizovanje: Oblizovanje smrčka je lahko znak stresa ali neugodja pri psu.
 • Zamrznitev: Pes »zamrzne« tako da obstane v enem položaju, stoje, sede ali leže. Sporoča nam, da ni prepričan kaj storiti. V tem primeru je psu najboljše ponuditi več osebnega prostora. Velikokrat psi ob srečanju z drugim psom, ki jim deluje grozeče, zamrznejo in počakajo v istem položaju dokler se situacija ne umiri oziroma gre pes mimo.
 • Spreminjanje položaja telesa: Pes se lahko usede ali se uleže, da bi se umiril ali izrazil svojo podrejenost v situaciji.
 • Zehanje: Zehanje je lahko znak sprostitve in umirjanja psa, zlasti če se pojavi brez očitnega razloga, kot je utrujenost.
 • Izogibanje neposrednemu stiku z očmi: Če se pes izogiba neposrednemu stiku z očmi, je to lahko znak podrejenosti ali umirjanja v prisotnosti drugega psa ali človeka.
 • Izkazovanje interesa za okolico: Pes lahko poskuša preusmeriti pozornost s situacije, ki mu povzroča stres na nekaj drugega v okolici, na primer na druge ljudi ali živali.
 • Predklon psa: Če pes spušča sprednje noge k tlom in če premika noge z ene strani na drugo, na igriv in sproščen način, je to povabilo k igri, v nasprotnem primeru gre lahko za miritveni signal do osebe ali psa.
 • Vohanje: Ovohavanje tal ali spuščanje glave k tlom je pogost miritveni signal, ki nakazuje na nesigurnost.
 • Uleganje ali usedanje: Gre za enega najmočnejših miritvenih signalov, ki takoj učinkuje. Pogosto ga uporabljajo odrasli psi okrog preveč vsiljivih mladičev, da jih s tem umirijo.

 

V stresnih situacijah za psa lahko opazimo enega ali več miritvenih signalov hkrati. Bolj ko je okolje stresno, bolj pogosti so ti signali. Ti miritveni signali so lahko koristni za razumevanje vedenja psa in zagotavljanje podpore v stresnih ali konfliktnih situacijah. Pomembno je, da skrbniki razumemo te znake in ustrezno odreagiramo, da zagotovimo dobrobit svoje živali. Če se pri psu spregleda miritvene signale in se stresna situacija nadaljuje, se bo pes prej ali slej odločil za napad, ugriz ali beg.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.