Bostonski terier

Bostonski terierji so edinstvena pasma, ki izvira iz ZDA in jo nekateri poimenujejo kar "ameriški džentelmen". Pri nas so postali zelo priljubljeni zaradi svoje velikosti, simpatičnega videza in inteligentnosti.

Povprečne teža, velikosti in pričakovana življenjska doba pasme:

 • Teža: 6,5 kg – 11,5 kg
 • Višina: 36 – 42 cm
 • Življenjska doba: do 15 let

 

Glavne značilnosti pasme:

 • Poreklo: Pasma naj bi nastala sredi 19. stoletja kot rezultat križanja angleškega buldoga, angleškega terierja in francoskega buldoga. Čeprav jih imenujejo terierji, so v resnici izjemno družabni in ljubeči psi, kar je nasprotje terierjskemu značaju.
 • Karakter: Bostonski terierji so radovedni, veseli in ljubeči po naravi. So zvesti spremljevalci, polni energije in vedno pripravljeni na igro ter zabavo. Njihova inteligentnost je očitna, znajo pa včasih pokazati tudi svojo trmo. Radi imajo človeško družbo. Čeprav niso primerni kot psi čuvaji, so bostonski terierji pozorni na dogajanje okoli svojega doma in bodo skrbnike opozorili na morebitne nevarnosti.
 • Ujemanje z drugimi živalmi: Bostonski terierji se dobro razumejo z drugimi hišnimi ljubljenčki in so pripravljeni na igro z njimi, vendar je potrebna pazljivost pri zelo majhnih živalih, da se preprečijo morebitne poškodbe.
 • Sobivanje z otroki: Bostonski terierji so izjemno prijazni in uživajo v družbi otrok. Radi se igrajo in so zelo potrpežljivi, vendar je pomembno, da otroke naučimo, kako ravnati z njimi, da se preprečijo morebitne nezgode zaradi njihove velikosti.
 • Dlaka in nega: Njihova kratka, gladka dlaka ne zahteva veliko nege. Priporoča se redno krtačenje, s čimer se ohranja zdravo kožo in sijočo dlako. Prav tako je potrebno redno čistiti ušesa ter brisati njihov obraz zaradi pogoste slinavosti.
 • Zdravje: Bostonski terierji so zaradi kratkega gobčka lahko nagnjeni k dihalnim težavam, srčnim boleznim, kožnim tumorjem in očesnim poškodbam. Pomembno je, da imajo redne veterinarske preglede in ustrezno zdravstveno oskrbo.
 • Vzgoja: Potrebujejo dosledno in nežno vzgojo. Ker so inteligentni, se hitro učijo, vendar je ključnega pomena doslednost in potrpežljivost pri učenju osnovnih pravil obnašanja.
 • Potrebe po aktivnosti: Bostonski terierji so energični psi, ki potrebujejo dovolj gibanja vsak dan. Uživajo v sprehodih, igri in telesni aktivnosti, zato je pomembno, da imajo dovolj priložnosti za gibanje.
 • Primeren bivalni prostor: Zaradi svoje majhnosti so primerni za življenje v stanovanju ali v hiši, vendar potrebujejo dovolj prostora za gibanje. Pomembno je, da imajo omogočen dostop do zunanjega prostora, kjer se lahko gibljejo in igrajo.
 • Pasemske posebnosti: Za bostonske terierje je značilen kratek rep, ki je prirojen. Imajo pa tudi kratek in tanek kožuh, ki ne nudi nobene zaščite pred vremenskimi vplivi, zato nujno potrebuje zaščito pred ekstremno vročino in mrazom.

Fotografije: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.