Ali tvoj mladiček dovolj počiva?

Pikniki, čofotanje v morju ali jezeru, bazenček pred hišo, norenje od jutra do večera in raziskovanje nepoznanih krajev… Tako pestri so lahko poletni meseci za tvojo malo kepico. Ampak, ali ima ob vsem tem dovolj možnosti za počitek?

 

Ko mali kosmatinec nekaj počne, to počne 100%. Mladiček se ne bo sam ustavil in si vzel pavzo. Takrat, ko se akcija okoli njega nadaljuje, on pa se uleže, da bi se spočil, je v resnici že zelo zelo utrujen. Preveč utrujen. Zato je tvoja naloga, poleg vse zabave, ki mu jo nudiš, tudi planiran počitek.

 

Kosmatinec postane tečen in nervozen, lahko brezglavo teče okrog ali celo ščipa ljudi okoli sebe, kadar je preveč utrujen. Mladiček ima notranji mehanizem, ki mu pove, kdaj je čas za spanje ampak kadar je okoli njega preveč dražljajev, ta svoj mehanizem preprosto ignorira. Dolgotrajna izčrpanost, ko mali kepici primanjkuje globokega spanca, vedno vodi v nervozno in nepredvidljivo obnašanje in tak kuža je le še korak stran od reaktivnega in problematičnega odraslega psa.

 

Ne glede na to, kje ste z mladičkom, mu moraš omogočiti miren prostor za počitek. Ni dovolj, da se samo malo uleže. Mora se naspati.

 

Vedno s seboj vzemi njegovo posteljico, saj ga bo že samo poznan vonj pomiril. Če je navajen na boks, bo omejevanje prostora sigurno pomagalo, da se bo lažje umiril. Daj mu notri nekaj za žvečenje, kakšno sušeno uho ali napolnjen kong, da se bo za začetek zamotil. Če ne gre drugače, vzemi mladička v naročje ali pa se usedi poleg njega na tla in naj ob tebi zaspi.

 

Zelo striktno se drži pravila, da se mladička pusti pri miru, ko spi. Včasih je to otrokom zelo težko dopovedati, saj kosmatinec kar vabi k božanju, ko tako sladko spančka. Vsakič, ko mladička v spanju prekineš, bo še težje zaspal nazaj…

 

Mala kepica mora spati vsaj 16 ur na dan. Odvisno od starosti, nekateri mladički potrebujejo še več spanca. Zadostna količina spanja je ključna za njegov zdrav razvoj in dobro počutje. Že dva, tri dni pomanjkanja spanca ima lahko resne zdravstvene posledice.

 

Maja Šparovec
Klub Canima - šolamo pse, izobražujemo skrbnik

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.