Hladni meseci prinašajo smrkajoče nevšečnosti!

Tukaj je letni čas, ko prehladi in viroze postanejo nekaj povsem običajnega. A ne le za ljudi, ampak tudi za naše kosmate prijatelje. Da je pes zbolel za “prehladom” se kaže po tem, da mu teče iz smrčka, ni aktiven kot navadno, lahko ima slabši apetit, orošene oči in pogosteje kiha. Čeprav so virusi, za katerimi lahko zbolijo psi, drugačni od tistih, zaradi katerih zbolimo ljudje, pa so simptomi precej podobni. Navadno ni razloga za preplah. Obstajajo načini, kako našim ljubljencem olajšati in pomagati do čimprejšnje ozdravitve. Poskrbeti moramo, da bo pes pil dovolj vode in dobil obilo počitka.

  

Nekateri strokovnjaki priporočajo, da prehlajen pes vdihava paro – to najlažje dosežemo tako, da v kopalnici odpremo vročo vodo, naš kuža pa medtem počiva na kakšni mehki kopalniški preprogi in vdihava vlažen zrak. Enak učinek lahko dosežemo tudi z uporabo vlažilcev prostora. Pomembno je, da našega “bolnika” ne zebe. Ker pa je preventiva vedno najboljša, svojega hišnega ljubljenca po sprehodih po snegu ali dežju temeljito obrišite in osušite, aktivnosti na prostem pa v primeru slabega vremena raje nekoliko omejite.

 

Za premagovanje običajnega prehlada pri psih, je domača oskrba navadno dovolj in obisk veterinarja ni potreben. Če pa je vaš kuža še mladič ali pa starejši pes, pa tudi, če se zdravstveno stanje ne izboljša v nekaj dneh, takrat le obiščite veterinarja, ki bo odločil o nadaljnjem zdravljenju. Psi se torej ne nalezejo človeškega prehlada, prav tako se prehlad s psa ne prenaša na ljudi. A v prihajajočih mrzlih zimskih mesecih ne pozabite poskrbeti tudi za svoje zdravje!

 

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.