Smrtno nevaren zasuk želodca - pogosto se težave sploh ne zavedamo!

Po eni strani nevednost – po drugi največja skrb nekaterih skrbnikov psov. Zasuk želodca je pogosta težava, do katere pogosto pride nepričakovano, zelo pogosto pa se konča s smrtjo. Zasuk želodca je eno najbolj urgentnih stanj v veterinarski medicini, kjer je hitrost ukrepanja ključnega pomena. Podvrženi so mu predvsem pasemski psi in veliki psi z močnim prsnim košem (bernardinci, bernski planšarji, nemški ovčarji, zlati prinašalca, nemške doge …).ZAKAJ PRIDE DO ZASUKA ŽELODCA?

Največkrat do zasuka pride zaradi prevelike količine zaužite hrane ali vode. Pogosteje se pojavlja pri psih, ki so hranjeni enkrat na dan, ki zelo na hitro pojedo obrok in pogoltnejo tudi veliko zraka. Zasuk želodca povzroči tudi valjanje po hrbtu ali gibanje psa navzdol (po stopnicah, denimo).

Vzrok za to bolezen je torej požiranje zraka med hranjenjem, kar se lahko zgodi tudi, če ima pes dvignjeno posodo za hrano. Ko se želodec napolni z zrakom, se razširi in tako pritiska na ostale organe – tudi na pljuča, kar povzroči hitrejše in plitvo dihanje. Želodec pritiska na žile in tako preprečuje pretok krvi. To lahko povzroči odmrtje organov, predvsem želodca. Takšno stanje povzroči šok, komo in nazadnje smrt v šestih urah po začetku, pri nekaterih celo prej.

Do zasuka želodca običajno pride takoj po hranjenju, najpogosteje takrat, ko je pes po hranjenju zelo fizično aktiven. Težava je pogosteje prisotna pri večjih pasmah, samcih, starejših psih in psih, ki so zelo hiperaktivni, delajo hitre in nenavadne gibe ali so pod stresom.

KAKO ZASUK ŽELODCA PREPREČIMO?

Ker zdravila ni, pri zasuku želodca pa dobesedno štejejo sekunde in hitrost ukrepanja veterinarja, je najboljša preventiva. Psa po obroku vsaj dve uri telesno ne obremenjujmo! Če je le mogoče, obrok hrane razdelimo na več delov (vsaj na dva, najbolje pa na tri). Pes naj ima vedno dostop do vode, vendar mu preprečite, da se po hranjenju preveč napije.

ZNAKI, OB KATERIH MORAMO REAGIRATI TAKOJ

Ko ima pes napihnjen trebuh (predvsem v sprednjem delu), je nemiren ali sumljivo preveč miren, se slini, ga sili na bruhanje (a ne bruha oz. bruha samo slino), težko, hitro in plitko diha – je znak za alarm. Žal pri zasuku želodca ni mogoče nuditi prve pomoči, zato morate ob sumu, da je prišlo do zasuka želodca nemudoma do veterinarja. Navedenim simptomom se zelo kmalu pridružijo šok, koma in nazadnje smrt. Žal je tudi ob pravilnem in hitrem ukrepanju prognoza pogosto dokaj slaba.

Foto: Depositphotos

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.