Smrtno nevarni komarji - ovratnice ne zagotavljajo dovoljšnje zaščite!

Pomlad je tudi obdobje, ko skrbniki psov svoje kosmatince zaščitimo pred smrtno nevarno boleznijo, ki lahko prizadane tiste, ki živijo ali dopustujejo ob morju. Tveganje za okužbo s srčno glisto se poveča že v spomladanskem času. Okužbe lahko privedejo celo do pogina psa. "V zgodnjem stadiju bolezni ni kliničnih znakov, kasneje se lahko pojavijo zmanjšan apetit, hujšanje, kašelj, hitra utrujenost, oteženo dihanje, nabiranje tekočine v trebušni votlini," pravijo v veterinarski ambulanti Gombač Vet.

 

 

Glista se naseli v pasjem srcu in žilah ter tako prizadane vse življenjsko pomembne organe. Prenašalci so komarji - te pa najdemo predvsem na Obali in v njeni bližnji okolici, razširjene so tudi ob Jadranu proti jugu. Prisotnost okuženih komarjev ni izključena niti v celinskem delu Slovenije, zato previdnost ni odveč. Srčne gliste sicer najdemo na vsem območju Sredozemlja, kjer je dovolj toplo za razvoj mikrofilarij. Za preprečevanje srčnih glist imamo v Sloveniji precej širok nabor razmeroma učinkovitih pripravkov. Najbolj priljubljeni so v obliki kožnih kapljic, precej pogosto pa uporabljajo tudi sirup ali tablete. Običajno je treba ta zdravila dajati vsak mesec. Če s svojim ljubljencem potujemo na okužena območja, se pred potovanjem o zaščiti psa posvetujmo s svojim veterinarjem.

 

"Na tržišču je tudi že veliko repelentnih sredstev (ampul oz. ovratnic), ki pa žal niso 100 % učinkovita. Zato priporočamo repelent in preventivo v obliki tablet," so že lani svetovali v ambulanti Gombač Vet.

 

Več o srčni glisti smo zapisali na tej povezavi.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.