Ali je moj pes pretežek?

Do prekomerne telesne teže pride, kadar žival zaužije več kalorij, kot jih porabi. Ključnega pomena je prehrana psa in njegovo gibanje.

 

Če ste ocenili, da je vaš kuža pretežak se pogovorite s svojim veterinarjem, kako zdravo shujšati vašega psa. Če samo zmanjšate velikost dnevnih obrokov, lahko pride do pomanjkanja hranilnih snovi in boste naredili več škode, kot koristi. Upoštevajte velikosti porcij, navedenih na embalaži hrane in se raje izogibajte dajanju dodatnih priboljškov oziroma za »nagrade« uporabljajte del dnevne količine suhe pasje hrane.

 

Redna telesna aktivnost je bistvena za dobro počutje psa, prav tako pa prispeva k izgubljanju telesne teže in ohranjanju forme.

 

Da je vaš pes pretežak boste lahko ugotovili tudi na podlagi njegovega vedenja. Lahko je ravnodušen in mu primanjkuje energije, vključno z nezanimanjem za igro ali fizično aktivnost. Pes se na sprehodu hitro zadiha ali se »vleče za nami« oziroma celo ustavi, ker je utrujen.

 

Zelo pomembno je, da ugotovite, ali je vaš pes pretežek in hitro ukrepate, saj pri psu s prekomerno telesno težo obstaja večje tveganje za resna in kronična stanja. To lahko vključuje sladkorno bolezen, raka, težave s sklepi in druge bolezni.

 

Pes je opredeljen kot pretežek, če za 15–20 % presega svojo popolno telesno težo, kot debel pa, če popolno telesno težo presega za več kot 30 %. Vendar težo psa zlahka podcenimo, zato je najboljši način za preverjanje, ali ima pes prekomerno telesno težo, tristopenjski pristop, ki zajema ogled, otip in tehtanje. 

 

  • Oglejte si vedenje in postavo psa. Ali je nekoliko brezvoljen ali se hitro utrudi? Ali je njegov trebuh povešen oziroma ali lahko vidite njegov pas in se njegov trebuh zmanjšuje za njegovimi rebri?
  • Otip reber – ali lahko rebra začutite le ob močnem pritisku? Če rebra čutite, vendar ta niso vidna, ima pes zdravo težo. Če reber ne morete najti ali čutiti, je pes pretežak.
  • Stehtajte svojega psa, z rednim tehtanjem lahko spremljate kakršno koli povečanje telesne teže. Od veterinarja lahko pridobite podatke o popolni telesni teži psa na podlagi njegove trenutne teže in ocene telesnega stanja.

 

Odlična novica je, da je pretežkim in debelim psom mogoče pomagati. Če psu omogočite, da spet doseže optimalno težo, se izboljša tudi njegova kakovost življenja. Prav tako se je pokazalo, da psi z zdravo telesno težo živijo dlje od debelih psov.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.