Velikonočne jedi, ki niso primerne za pse

Približuje se čas velikonočnih praznikov in tradicionalni velikonočni zajtrk, kjer se okoli praznične mize zbere cela družina in seveda tudi naši kosmatinci, ki nas proseče gledajo, če bo kaj »padlo iz mize«.  Zavedajmo se, da tudi našim kosmatincem ta hrana zelo diši in prosečemu pasjemu pogledu se je težko upreti. Zato v nadaljevanju predstavljamo praznične jedi, ki jih raje ne delite s svojimi kosmatinci.

 

ČOKOLADA (čokoladna jajčka in bonboni)

Splošno znano je, da psi ne smejo jesti čokolade, saj je ta za njih strupena, ker vsebuje teobromin – snov, podobna kofeinu, ki vpliva na delovanje srca, osrednjega živčevja in ledvic. Najbolj škodljiva za psa je temna čokolada, saj vsebuje največ teobromina. Podobno velja tudi za vse izdelke iz čokolade, kot so velikonočni bonboni ali čokoladna jajčka, ki pa so dodatno nevarna še zaradi folije v katero so ovita, saj lahko pride do poškodbe črevesje.

 

JAJCA (pirhi)

Pirhi sami po sebi niso škodljivi za pse, vendar pa je treba biti previden pri tem, kako jih psu ponudimo. V osnovi so pirhi običajno kuhana jajca, ki so varna za pse, če so dobro skuhana. Vendar pa je pomembno, da psu ne ponudite pirhov, ki so bili obarvani ali okrašeni z barvili ali drugimi snovmi, ki niso primerne za zaužitje. Poleg tega je treba upoštevati tudi velikost psa in količino pirhov, ki mu jih ponudite. Preveč jajc hitro lahko povzroči prebavne težave.

 

SVINJSKO MESO (velikonočna šunka, šink)

Svinjsko meso samo po sebi ni nujno nevarno za psa, vendar je treba paziti, da svinjsko meso ni surovo ali premalo kuhano, saj lahko vsebuje patogene, kot so salmonela ali bakterija Listeria monocytogenes, ki lahko povzročijo prebavne težave. Zato je priporočljivo, da se svinjsko meso dobro skuha, preden se ga ponudi psu. Poleg tega lahko nekateri psi razvijejo preobčutljivost ali alergije na določene vrste mesa, vključno s svinjskim mesom. Če opazite, da pes po zaužitju svinjskega mesa kaže znake alergijske reakcije, kot so srbenje, izpuščaji ali prebavne težave, je najbolje, da svinine ne ponudite več vašemu psu. Pomembno je upoštevati tudi količino svinjskega mesa, ki ga pes zaužije. Velike količine maščob, ki jih vsebuje svinjsko meso, lahko privede do prebavnih težav ali bruhanja. Previdni bodite tudi na meso s kostmi, saj le te lahko povzročijo poškodbe prebavil ali celo zadušitev.

 

KVAŠENO TESTO (potice, pecivo)

Kvašeno testo lahko naraste in povzroči kopičenje plinov v prebavnem sistemu vašega ljubljenčka. To je lahko boleče in povzroči napihnjenost ali zasuk želodca. Kvas proizvaja etanol kot stranski produkt in pes, ki zaužije surovo testo za kruh, lahko postane omotičen.

 

Poleg naštetega je potrebno paziti, da psi ne uživajo hrane, ki vsebuje čebulo ali česen, saj lahko povzročita zastrupitev. Prav tako so lahko nekateri oreščki v pecivih nevarni za pse. Previdnost ne bo odveč niti pri soli, saj prevelike količine soli lahko povzročijo prekomerno žejo in uriniranje ali celo zastrupitev z natrijevimi ioni. Znaki, da je vaš ljubljenček zaužil preveč slane hrane vključujejo bruhanje, drisko, depresijo, tresenje, povišano telesno temperaturo, krče in v skrajnem primeru celo smrt. Zato svetujemo, da s svojim hišnimi ljubljenčki ne delite prigrizkov, ki vsebujejo veliko soli, kot so čips, preste in soljene kokice.

 

Ob praznikih, ko je miza obložena z različnimi dobrotami, je še toliko pomembnejše, da ste pozorni kaj ponujate svojim kosmatincem, saj veliko dobrot ni primernih za pse. Namesto tega je bolje, da psom ponudite kvalitetno hrano, ki je prilagojena pasjemu želodcu in tako poskrbite, da bodo varni in zdravi.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.