Zdravje na štirih tačkah - farmacevtski nasveti

Zdravje naših kosmatih prijateljev (kategorija spletne lekarne) je izjemno pomembno, saj si skrbniki želimo, da so naši psi srečni in se počutijo udobno.

 

Ko so zdravi, so bolj veseli, igrivi in bolj povezani z nami. A zdravje psa ni pomembno le za njihovo trenutno dobro počutje; dolgoročno namreč vpliva tudi na njihovo kakovost življenja. Pes, ki se počuti dobro, je bolj aktiven, radoveden in igriv.

 

Zdravje vpliva na vsak vidik njihovega življenja - od tega, kako kvalitetno se prehranjujejo in spijo, do tega, kako se gibljejo in tudi socializirajo. Zmanjšanje števila bolnih psov nasploh pa zmanjšuje tudi tveganje za širjenje bolezni med psi in ljudmi.

Nasvet: redno cepljenje vašega psa je ključnega pomena za njegovo zdravje.

Kot skrbniki svojih hišnih ljubljenčkov smo odgovorni za njihovo dobro počutje in zdravje. Zdrav pes ni le vir veselja in zadovoljstva za svoje skrbnike, ampak je tudi srečnejši, bolj aktiven ter navihan.

Poznamo številne pasje bolezni

Obstaja kar nekaj pasjih bolezni, na katere moramo biti pozorni, če želimo, da naši kosmati prijatelji ostanejo zdravi in srečni. Vemo, da se psi lahko spopadajo s podobnimi zdravstvenimi težavami kot ljudje, vendar pa imajo tudi nekaj svojih posebnih “preglavic”.

 

Nekatere najpogostejše pasje bolezni vključujejo sledeče mikroorganizme oziroma infestacije:

 • parvovirus: je virus, ki povzroča hudo prebavno bolezen predvsem pri mladih psih. Lahko je smrtno nevaren, še posebej pri mladičih,
 • kuga: je virusna bolezen, ki prizadene prebavni in dihalni sistem psov. Lahko je tudi smrtno nevarna, če ni zdravljena,
 • steklina: je virusna bolezen, ki prizadene centralni živčni sistem in je nalezljiva tudi za ljudi. V mnogih državah je cepljenje proti steklini obvezno,
 • borelioza: je bolezen, ki jo prenašajo klopi in jo povzroča bakterija Borrelia burgdorferi. Lahko povzroči sklepne težave, vročino in druge sila neprijetne simptome,
 • srčne gliste: so parazitska bolezen, ki jo povzročajo srčni črvi. Če bolezen ni zdravljena, lahko povzroči tudi srčno odpoved,

 

Nasvet: delujte preventivno proti srčni glisti. Okužba s srčno glisto je zelo resen zdravstveni problem, ki pa jo lahko na enostaven način tudi rešimo s preventivnim dajanjem tablet (zdravila), ki ga lahko kupite v lekarni.

 • artroza: je degenerativna bolezen sklepov, ki lahko povzroči bolečino in omejeno gibljivost sklepov,
 • dermatitis: pomeni vnetje kože, ki ga lahko povzročijo alergije, okužbe ali drugi dejavniki,
 • zobne bolezni: vključujejo zobni kamen, vnetje dlesni in druge z ustno higieno povezane zdravstvene težave, ki lahko prizadenejo zobe in dlesni vašega psa,
 • rak: kot pri ljudeh, se tudi psi lahko soočajo z različnimi oblikami raka, kot so limfom, rak kože, rak kosti ipd.,
 • artritis: pomeni vnetje sklepov, kar lahko povzroči bolečino in omejeno gibljivost, še posebej pri starejših psih.

 

Seveda obstaja še veliko drugih bolezni in zdravstvenih težav, ki lahko prizadenejo pse, zato so redno spremljanje zdravja vašega psa ter redni obiski pri veterinarju ključnega pomena za ohranjanje njihovega dobrega počutja.

Nasvet: redno dajanje antiparazitikov je izrednega pomena za zdravje in dobro počutje vašega psa.

Bolhe in klopi... prave majcene nadloge

Bolhe so majhni, poskočni zajedavci, ki se prehranjujejo s krvjo gostiteljev. So temno rjave barve in imajo sploščeno telo, kar jim omogoča lažje premikanje med dlako gostitelja. Bolhe so zelo nadležne in jih je težko odstraniti, ko se enkrat naselijo v domu ali na sami živali. Bolhe lahko povzročijo različne težave pri psih, najbolj očitna je predvsem srbečica, saj bolhe ugriznejo psa z namenom, da bi se hranile s krvjo, kar povzroča draženje kože.

 

Nekateri psi so lahko celo alergični na bolšjo slino, kar lahko privede do hujših kožnih težav, kot so dermatitis in izpuščaji. Poleg naštetega lahko bolhe prenašajo tudi druge bolezni in celo zajedavce, kot je trakulja, notranji parazit, ki se razvije iz zaužitja bolhe.

 

Klopi so prav tako zajedavci, vendar se prehranjujejo na drugačen način kot bolhe. Klopi se pritrdijo na kožo svojega gostitelja in se prehranjujejo s krvjo. So sprva majhni in temno obarvani, vendar po hranjenju s krvjo, njihovo telo postane svetlejše barve. Klopi so znani prenašalci različnih bolezni, vključno s boreliozo, ehrlihiozo, anaplazmozo in babeziozo, kar ponavadi povzroča resne zdravstvene težave pri psih.

 

Eden izmed največjih izzivov pri klopih je, da jih je težko opaziti, še posebej, če so majhni ali se nahajajo na delih telesa, kjer je dlaka gostitelja debela. Če klop ostane na psu predolgo in se napije krvi, lahko to povzroči tudi različne dermalne težave, vključno z vnetjem kože na mestu ugriza ali celo prenosom bolezni.

Nasvet: poskrbite vedno za preventivo in zaščito pred prisesanjem klopa na površino vašega psa.

Zaščitite svojega hišnega prijatelja pred temi malimi zajedavci:

 • Antiparazitske ovratnice: so eden najbolj priljubljenih načinov za zaščito psa pred bolhami in klopi. Tovrstna zaščita vsebuje aktivne sestavine, ki se sproščajo v dlako in kožo psa ter delujejo proti tovrstnim zajedavcem. Obstajajo različne blagovne znamke antiparazitskih ovratnic, ki lahko nudijo zaščito za različna obdobja zaščite, običajno od nekaj tednov do celo nekaj mesecev.
 • Topična zdravila: so tekočine ali geli, ki se nanesejo na kožo psa, običajno na predelu med lopaticami ali na vratu. Ta zdravila vsebujejo aktivne sestavine, ki se absorbirajo v kožo in se nato sproščajo v telesu, kar zagotavlja zaščito pred bolhami in klopi za določeno obdobje. Topična zdravila so pogosto zelo učinkovita in enostavna za uporabo.
 • Peroralna zdravila: so ponavadi zdravila v obliki tablet, ki jih pes zaužije ali jih nanesemo na hrano (gel oblike). Ta zdravila delujejo na način, da uničijo bolhe in klope, ko se hranijo s krvjo psa. Peroralna zdravila so pogosto zelo učinkovita in jih je enostavno uporabljati.
 • Pršila: pršila proti bolham in klopom so tekočine, ki se razpršijo po koži in dlaki psa. Ta pršila vsebujejo aktivne sestavine, ki odganjajo in ubijajo tovrstne zajedavce.
 • Šamponi: obstajajo insekticidni šamponi za bolhe in klope. Ti šamponi vsebujejo aktivne sestavine, ki pomagajo odstraniti bolhe in klope ter preprečujejo njihovo ponovno naseljevanje. Šamponi so lahko učinkoviti kot del celovitega programa za boj proti bolham in klopom, vendar jih je potrebno redno uporabljati.

 

Vitamini, minerali in hranila, ki poskrbijo za pasji imunski sistem

Med življenjem psa se mora imunski sistem prilagajati različnim fiziološkim razmeram, kar zagotavlja nadzor in zaščito pasjega organizma. Visokokakovostna hrana vašim ljubljenčkom pomaga, da sta njihova koža in dlaka bolj zdravi, pomaga krepiti njihov imunski sistem in izboljša zdravje celotnega organizma.

Med najbolj pomembna hranila za pse spadajo:

 • Beljakovine: so bistvene za rast, razvoj in vzdrževanje mišic ter drugih tkiv. Najboljši viri beljakovin za pse so meso, perutnina, ribe in jajca.
 • Maščobe: so pomembne za zdravo kožo in dlako ter za absorpcijo nekaterih vitaminov. Dajanje kakovostnih maščob, kot so ribje olje, olje lanenih semen ali olje kokosa, lahko izboljša splošno zdravje kože in dlake psa.
 • Ogljikovi hidrati: so sicer možen vir energije za pse. Pasje formule naj bi tega hranila vsebovale čim manj.
 • Vitamini: pse je smiselno oskrbovati z različnimi vitamini, kot so vitamin A, vitamin D, vitamin E, vitamin K, vitamin B kompleks (zlasti B12), biotin in vitamin C. Ti vitamini so ključni za številne funkcije v telesu, vključno z imunskim sistemom, mišičnim tonusom, zdravjem kože in dlake ter presnovo.
 • Minerali: med pomembnimi minerali za pse spadajo kalcij, fosfor, magnezij, natrij, kalij, železo, cink, selen in baker. Ti minerali so ključni za zdrave kosti, mišice, živčni sistem, kožo, dlako in druge vitalne funkcije.
 • Antioksidanti: antioksidanti, kot so vitamin E, vitamin C in selen, pomagajo zaščititi celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali, ter ohranjajo imunski sistem zdrav.
 • Probiotiki: uporaba probiotikov pri psih izboljšuje ravnovesje črevesne mikrobiote, uravnava vnetje, krepi imunsko funkcijo in ščiti pred morebitnimi okužbami.

 

Dejstva, nasveti in fotografije so pridobljeni iz strani ekipe: Moja-lekarna.com, Žužemberk

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.