Azori - zeleni zakladi Atlantika

Azorski otoki so zeleni arhipelag v naročju Atlantika. Le malce bližje Portugalski kot Severni Ameriki, se ponašajo z razvejano pokrajino, razprostrto prek arhipelaga devetih naseljenih glavnih otokov in tisočerih nenaseljenih otočkov in čeri. Na Azorih so vidne sledi živahne vulkanske aktivnosti, ki dajejo pokrajini prav poseben čar, z bujno pokrajino, vulkanskimi kraterji, vročimi vrelci in dramatičnimi obalami pa tudi pridih skrivnostnosti, kajti narava nikoli ne poda vseh odgovorov. Zdi se, da so Azori en sam botanični park, tako zeleni in lepi so.

 

Vsi otoki so vulkanskega izvora in so pravzaprav le vrh mogočnega gorovja, ki se razprostira pod morsko gladino. Na vzhodnem delu sta otoka San Miguel in Santa Marija, proti zahodu so Graciosa, Pico, São Jorge, Terceira in Faial ter zahodno Corvo in Flores.

 

So dom številnim edinstvenim in raznolikim živalim in rastlinam, tako na kopnem kot v okoliških vodah. Izolacija teh otokov je povzročila razvoj več endemičnih vrst, ki jih je mogoče najti samo tukaj. Azorski lovorjevi gozdovi, »laurissilva«, so edinstvena in starodavna vrsta subtropskega deževnega gozda. Znani so po visoki biotski raznovrstnosti in zgodovinskem pomenu, saj so ostanki starodavnih lovorovih gozdov.

 

Največji med otoki je San Miguel, glavno mesto Ponta Delgada očara z baročnim središčem, ki ga ščiti mogočna trdnjava. Ena izmed znamenitosti se skriva tik pred njegovo obalo, otoček Ilha Franca, ki je vrh podmorskega vulkana. Na dnu kraterja je laguna, ki ga v popolni krožnici napolnjuje. Slikovite vulkanske kaldere so brez izjeme porasle z gozdovi in z zelenim ali modrim jezerom na sredini. Najbolj znamenita točka na otoku je Sete Cidades z zelenim jezerom na eni strani mostu in modrim na drugi. Na otoku Sao Miguel je tudi edina evropska plantaža čaja Chá Gorreana, kjer čaj pridelujejo po več kot 150 let stari tradiciji. S sprehodom skozi zeleno čajno plantažo je pogled na ocean v daljavi zelo poseben, sladoled iz zelenega čaja pa specialiteta par excelence.

 

Otok Pico je najbolj fascinanten. Pico ni samo ime otoka, ampak tudi najvišje gore na Portugalskem, ki je na tem otoku in je visoka 2351 m. Morje okoli otoka je globoko tudi do 6000 m. Na goro vodi lepa planinska pot, vrh pa nagradi s prekrasnim pogledom na neskončni Atlantski ocean. Otok je znan po svojih vinogradih, kjer grozdje gojijo v edinstveni zemlji iz lave in kamnine, da proizvedejo slavno vino "Verdelho".

 

Faial je najmanjši od otokov, tu je vulkanska aktivnost še posebej očitna, saj je vulkan nazadnje silovito izbruhnil leta 1957 in bil aktiven kar 13 mesecev. Danes je izjemna turistična zanimivost, urejen je tudi muzej, ki še posebej hrani spomin na zadnji izbruh. Od tu se obiskovalci lahko odpravijo na plovbo med delfini in kiti. Spomladi se v azorskih, s planktonom bogatih vodah, ustavijo tudi sinji kiti, ki se takrat iz toplih morij, kjer skotijo mladiče, odpravijo proti severu, kjer se hranijo. Sicer pa je tu bolj običajen ogled kitov glavačev, saj ob azorskih obalah živijo velike družine teh imenitnih živali. Kiti glavači se potapljajo tudi 1000 m globoko, hranijo se s hobotnicami in lignji. Zvesti spremljevalci opazovalnih ladij so delfini, ki se v valovih ladje radi igrajo.

 

Terceira je otok, ki je bil odkrit kot tretji, zato nosi tudi takšno ime. Angra do Heroismo je prelepo glavno mesto z neverjetnim botaničnim vrtom in baročnim jedrom, ki sta uvrščena na seznam UNESCO-ve svetovne naravne in kulturne dediščine. Tu se je mogoče spustiti v žrelo vulkana, na dnu katerega je jezerce.

 

Santa Maria je najjužnejši otok in je znan po belih peščenih plažah, zaradi česar je priljubljena destinacija za ljubitelje sončenja in vodnih športov.

 

Graciosa je miren in očarljiv otok, znan po edinstvenih mlinih na veter in čudoviti pokrajini.

 

Corvo pa je najmanjši in najmanj poseljen otok v arhipelagu. Znan je po mirnem vzdušju in možnostih za opazovanje ptic.

 

Hrana je vrhunska, veliko je rib, posebnost pa so morski prilepki.

 

V podnebju večne pomladi gojijo tudi kavo, guavo, ananas in banane. Na otoku Terceira izdelujejo nepasteriziran kravji sir, na osamljenih kmetijah pod klifi otoka São Jorge pa tradicionalno konzervirane tune v olivnem olju in soli.

 

Prebivalci na naravnih vrelcih jezera Furnas še vedno kuhajo tradicionalno jed cozido, bogato juho iz ohrovta, zelja, korenja, krompirja in različnih vrst mesa, ki se kuha sedem ur. Ko okusite portugalske tapase petiscos in lokalno vino ne pozabite še na črni puding z ananasom.

 

Azori nimajo »svoje« avtohtone pasme, je pa portugalski vodni pes, cao de agua, odličen predstavnik in zelo zanimiva pasma. Ljubi vodo, je izjemen plavalec in potapljač; prepoznaven po značilno postriženi dlaki, ki mu daje levji videz. Ribiči so jih nekoč uporabljali za lovljenje rib, ki so se izmuznile iz mrež, in za vleko sidrnih vrvi na obalo, danes pa so predvsem družinski psi. So inteligentni, zvesti in prijazni, potrebujejo pa veliko vsakodnevnih aktivnosti, še najraje povezanih z vodo.

 

Jasmina Feguš

Turistična agencija Kompas

Fotografija: Arhiv Kompasa

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.