Pasji hedonizem na Kvarnerju

Ko zmanjka časa za daljše potovanje proti jugu, je Kvarner odlična izbira. Zelo blizu in dobro znani so nam otoki Krk, Cres in Lošinj ter kraji, kot so Opatija, Reka, Crikvenica, Novi Vinodolski ...

 

Spomladi in jeseni, pa tudi v drugih letnih časih, se nam v Kvarnerju ponuja 1500 rastlinskih vrst, bogastvo borovih gozdov, aromatični učinki pinije, dišave kadulje, rožmarina, bazilike in lovorja. Posebej jeseni nam bodo zadišali maroni, fige in oljke. Če se prepustimo domišljiji domačih kuharskih mojstrov, lahko spoznamo te sadeže s še bolj izbranimi vonjavami in okusi.

 

Pisan je tudi avtohtoni živalski svet, saj v vodah okrog Krka in na samem otoku živi kar 30 odstotkov vseh vrst vodnih živali in plazilcev, ki živijo ob Jadranu. V Kvarnerju gnezdi približno 89 ogroženih ptičjih vrst, kot so na primer sivi sokoli, progasti orli in sove, v gozdovih Gorskega Kotarja pa naletimo na 500 vrst metuljev.

 

Kulturno-zgodovinska dediščina Kvarnerja je izjemno bogata. Zelo pomembna znamenitost pri Baški na Krku je Baška plošča, to je v kamen vklesan spomenik hrvaškega jezika iz obdobja okrog leta 1100. Vso pozornost si zaslužijo marijanska svetišča, med katerimi je Svetišče Matere božje na Trsatu nad Reko, kjer naj bi med letoma 1291 in 1294 stala nazareška hišica. Sicer pa je vredno obiskati tudi Osor, mesto burne preteklosti in zanimivih glasbenih večerov, opazovati delfine okoli Cresa in Lošinja ali se navduševati nad maškarami mednarodnega karnevala na Reki, ki velja za tretji največji karneval na svetu. Všeč nam bodo patricijske palače na Rabu in tamkajšnje viteške igre, renesančna trdnjava v Senju ter muzej, posvečen gusarjem, »senjskim uskokom«.

 

Lahko se ustavimo za pokušino češenj in belušev v Lovranu, oliv v Puntu ali liškega oziroma creškega krompirja in jagnjetine ter poskusimo vina, kot so vrbniška žlahtina s Krka ali trojšćina s Susaka. In potem se lahko vprašamo le še to, kaj novega bomo odkrili pri naslednjem potovanju po Kvarnerju.

 

Za otok Rab je značilno pestro dogajanje. Vrstijo se likovni, kolesarski in glasbeni dogodki. Najbolj poznan dogodek je zagotovo Rapska fjera, ki poteka v drugi polovici julija in se zaključi z nočnim ognjemetom. Rapska fjera je pravzaprav praznovanje osvoboditve Raba od Benečanov. Ta osvoboditev je potekala v letu 1364. Celotno mesto Rab se z rokodelci, obrtniki, vitezi in zastavonošami v srednjeveških oblačilih znajde v srednjem veku. Turnirji rabskih lokostrelcev prinašajo viteški duh 11. stoletja, ko so otočani s samostreli branili mestno obzidje.

 

Ste vedeli, da na Lošinju v mesecu avgustu poteka Festival lošinjskih balkonov? Zato se avgusta, če boste tam počitnikovali, ozrite navzgor in prisluhnite romantičnim melodijam, ki jih z balkonov igrajo številni glasbeniki. Morda prav vam zaigrajo vašo najljubšo italijansko kancono ali dalmatinsko zimzeleno ali pa nekaj prav po vaši želji. Ideja za festival se je »rodila« pred nekaj leti, pred cerkvijo Sv. Antona v Malem Lošinju, ko je ob spremljavi kitaristov manjši koncert izvedla Antonela Malis. Ker je tedanji koncert potekal pod imenom “Canzona Napolitana”, po vzoru Romea in Julije ter njunega balkona v Veroni, so se na Lošinju odločili, da avgustovska glasbena romanca postane del tradicionalne poletne ponudbe.

 

Jazz in Lapidarium - Kulturno-zgodovinski kompleks Lapidarija v Poreču vsako sredo skozi poletje pritegne z zvoki klasičnega in modernega jazza v vseh njegovih izpeljavah, od swinga in bluesa do etno, funky in acid jazza, ki dajejo osvežilno noto v vročih poletnih nočeh.

 

Plaže hrvaškega Jadrana slovijo kot ene najlepših in najčistejših na svetu. Na vročem pesku in kopanju v kristalno čistem morju lahko uživajo, skupaj z lastniki, tudi naši štirinožni prijatelji.

 

Plaža Podvorska v Crikvenici je pravi morski raj za štirinožne ljubljenčke. Tu so gostje Beach bara Monty´s Dog Beach bar kužki, ki na pijačo, seveda, lahko povabijo tudi svoje lastnike.

 

Prav tu, na Kvarnerju, v Crikvenici, na plaži Podvorska, je bil na področju Jadrana odprt prvi bar za pse Monty´s Dog Beach, kjer štirinožcem ponujajo pivo, sladoled, torto in čaj. Vse našteto je proizvedeno in namenjeno izključno konzumaciji psom, na voljo pa je tudi dodatna ponudba za njihove lastnike. Bar je urejen tako, da od zunaj izgleda kot pasja hiška, barski stoli pa so v obliki kosti. «Pasje pivo« je narejeno na osnovi zelenjave in piščančjega mesa, lastnik bara pa opozarja, da, kot pri vseh dobrih stvareh tudi tu velja, da ne gre pretiravati in da svetujejo, da psi ne zaužijejo več kot enega dnevno. Poleg piva kužki radi naročijo različne čaje, pravi hit pa so sladoledi z okusom banane ali kikirikija.

 

Celotna regija Kvarner sicer izstopa po številu urejenih plaž, kjer so psi dobrodošli. Poleg Crikvenice so to še plaže na Malem Lošinju, kjer jih je med vsemi jadranskimi otoki največ, na Krku in Cresu ter v Opatiji. Vse pa so zbrane tukaj.

 

Jasmina Feguš

Turistična agencija Kompas

Fotografija: Dreamstime

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.