Psom prijazni javni prevoz

Piše se leto 2019 in marsikje po svetu so avtobusni prevozniki že zdavnaj prepoznali potrebe potnikov in svoja vozila prilagodili tudi prevozu oseb, ki jih spremljajo kosmatinci. V glavnem hrvaškem mestu so pred leti dobili prvi avtobus za prevoz lastnikov in hišnih ljubljenčkov v Evropi, v sosednji Italiji pa mesta s posebnimi odloki prevoznikom že nekaj let zapovedujejo, da morajo v svoja vozila sprejeti vse ljudi, ki so v družbi psa (z določenimi izjemami, seveda).

 

Kako je s prevozom psov pri nas?

 

V vseh primerih je na vseh avtobusih vedno dovoljen prevoz psom vodičem slepih, pomočnikom invalidov, terapevtskim psom in reševalnim psom, kar zapoveduje zakon. Ti psi morajo biti označeni z vidnimi oznakami (oprsnico ali z značko na ovratnici) in jim ni potrebno imeti nagobčnika.

 

Psom prijazno podjetje je Ljubljanski potniški promet. "Prevoz ostalih psov je v mestnem potniškem prometu dovoljen izven prometnih konic in pod pogojem, da je pes čist, zdrav, na vrvici, ima nagobčnik ter ima dokazilo o cepljenju proti steklini," nam povedo v ljubljanskem podjetju in dodajajo, da se psi v teh primerih lahko z avtobusi prevažajo brezplačno. Prometne konice med delavnikom trajajo od 6.30 do 9.30 zjutraj in od 13.00 do 17.00 ure popoldne. To je torej čas, ko se na "ljubljanskih zelencih" s psi ni dovoljeno prevažati, čeprav izkušnje kažejo, da tudi v teh primerih težav s prevozom psa ni. Na avtobusih LPP je sicer označba, da mora imeti pes med potovanjem nagobčnik.

 

Ljubljanski potniški promet sicer izvaja tudi medkrajevni promet, kjer pa veljajo drugačna pravila. Z vozili medkrajevnega prometa se smejo voziti policijski psi, psi gorske reševalne službe v spremstvu vodnika, psi vodniki za slepe in manjše živali pod posebnimi pogoji. Pes mora biti na vrvici, imeti mora nagobčnik in dokazilo o cepljenju proti steklini. Kot ročno spremljano prtljago se sme prevažati manjše živali v primernih sredstvih za prevoz, vendar na vso odgovornost potnika in tako, da zaradi tega niso ovirani, ogroženi ali moteni drugi potniki in da to ne onesnažuje vozila. Na LPP so nam povedali, da se nesnažni in mokri psi v njihovih avtobusih ne smejo prevažati, prav tako pa se ne smejo prevažati psi v primeru prezasedenosti vozila (razen v izjemnih primerih).


Posodobljen vozni park LPP je psom večinoma naklonjen (foto: LPP)

 

V Mariboru so se psi z avtobusi do nedavnega lahko prevažali brezplačno, a v letošnjem letu so se na avtobusih Marproma pojavile nalepke "psom prepovedano". Prevoz živali na mestnih avtobusih je namreč opredeljen v občinskem odloku o načinu izvajanja gospodarske javne službe linijskega prevoza v mestnem prometu. Ta pa določa, da je na mestnih avtobusih dovoljeno prevažati policijske pse in pse gorske reševalne službe v spremstvu vodnika ter pse vodnike slepih ljudi. Prav tako se sme kot ročno prtljago prevažati manjše živali v primernih košarah za prevoz, a na vso odgovornost uporabnika in tako, da zaradi tega niso ovirani, ogroženi ali moteni drugi potniki ter da to ne onesnažuje avtobusa. Čeprav torej ni absolutne prepovedi prevoza psov, v Marpromu menijo, da je nalepka smiselna zato, "ker prevoz psov na avtobusu, razen za v občinskem odloku navedene izjeme in ob upoštevanju določenih pogojev, ni možen."

V Kopru, Piranu, Kranju in Novem mestu se psi (razen zgoraj navedenih izjem, ki jih prevideva zakon), ne smejo prevažati. Kljub nekaterim pobudam, ki jih je na podjetje Arriva že naslovilo nekaj občanov, turistov in tudi predstavnikov na občinah, so pri Arrivi neomajni. Izkušnje naših bralcev kažejo, da vozniki Arrive striktno upoštevajo pravila podjetja in potnika  na avtobus ne bodo spustili niti v primeru, če ima v naročju majhnega psa. Konkretno: Če se boste želeli iz Kopra s psom peljati v Portorož, to na tej sicer zelo priljubljeni liniji, ne bo mogoče, na kar opozarja tudi nalepka na vstopnih vratih avtobusa.

 

Drugi največji avtobusni prevoznik v državi je Nomago. Poleg medkrajevnega prometa, slednji skrbi tudi za mestni promet v Novi Gorici in z letošnjim letom tudi v Celju. Pri Nomagu pravijo, da se kot ročna prtljaga smejo prevažati manjši psi v primernih sredstvih za prevoz (kletke), vendar na vso odgovornost potnika in tako, da zaradi tega niso ogroženi, ovirani oz. moteni drugi potniki. Psi se ne smejo prosto gibati po sedežu oz. vozilu in ne smejo onesnaževati vozila. Prevoz manjših živali, ki se opravi kot ročna prtljaga, je brezplačen. Večjim psom, četudi na vrvici in z nagobčnikom potovanje na avtobusih podjetja Nomago ni dovoljeno. 

  

Zaključimo lahko, da so prevozu psov pod določenimi pogoji najbolj naklonjeni v Ljubljani. Pa so zabeležili kdaj kakšne nevšečnosti ali pritožbe drugih potnikov? "Skrbniki psov se večinoma obnašajo primerno in upoštevajo naša pravila. Morda bi izpostavili le to, da naj se vedno držijo pravila, da pes v nobenem primeru, niti moker, niti suh, nikakor ne sodi na sedež, ki je namenjen potnikom, prav tako je zelo pomembno, da je pes ustrezno urejen in sedi pri gospodarju. Psa posede lastnik na neprehodnih območjih v avtobusu, na prehodnih območjih namreč psa potniki preveč vznemirjajo," pojasnjujejo v LPP. Ljubljanski potniški promet se sicer zavzema za ustvarjanje čim boljših pogojev za potovanja potnikov in njihovih ljubljenčkov, dodajajo v podjetju. Na novičarskih Zaslonih na avtobusih so skupaj s pasjo šolo denimo ustvarili niz nasvetov za lastnike psov. Pri predstavitvi spremenjene linije, ki vozi do Živalskega vrta, so na otvoritvi predstavili lastnike dresiranih psov, ki so s psi pokazali, kako je najbolje potovati na vseh vozilih v mreži linij avtobusnega podjetja.

  

Vsem potnikom, ki se bodo podali na vožnjo s psom prijaznimi vozili tudi v našem uredništvu svetujemo, naj bodo pri potovanju s kužki uvidevni do drugih potnikov, upoštevajo naj pravila in druge nasvete voznika avtobusa, pes naj bo čist, skrbnik pa psu ne sme dovoliti, da bi se ta ulegel na sedež, ki je namenjen ljudem. Prepričani smo, da bo dobra praksa vsakega od nas zgled tudi drugim podjetjem, ki imajo do prevažanja naših najboljših prijateljev še vedno veliko distance.


Kako je s prevozi psov na slovenskih vlakih?

Pri Slovenskih železnicah pravijo, da se lahko na vlakih brezplačno prevažajo majhne udomačene živali, ki so zaprte v kletke ali košare in ki se lahko namestijo kot osebna prtljaga ter majhne pse, če jih je mogoče držati v naročju. Večji psi morajo imeti nagobčnik, biti na vrvici ter ležati na tleh, tako da ne ovirajo drugih potnikov. Zanje je treba plačati polovično ceno vozovnice za 2. razred potniškega vlaka, v mednarodnem prometu pa polovično ceno vozovnice po mednarodni potniški tarifi. Prevoz psov, ki so višji od 30 centimetrov, pa ni dovoljen z vlaki ICS. Izjema so le spremljevalci slepih in invalidnih oseb, še določajo pravila Slovenskih železnic.


Ob vstopu v vagon morajo z navzočnostjo večjega psa soglašati sopotniki. Če sopotniki temu nasprotujejo, se morate obrniti na sprevodnika ali vodjo vlaka, ki bo poskrbel za ustrezno namestitev.


Manjše živali vas lahko spremljajo v večini vlakov. V spalnih vagonih in vagonih z ležišči in posteljami pa se psi lahko vozijo le, če je potnik v oddelku sam - torej le, če ste zakupili ves oddelek. Na nobenem vlaku živali ne smejo vstopiti v jedilne vagone.

 

Kako je z vlaki v tujini?


V tujini so pogoji za potovanje živali večinoma enaki kot v Sloveniji, ker pa pri nekaterih železniških prevoznikih drugod po Evropi, zlasti za prevoz ljubljenčkov v spalnikih in ležalnikih veljajo različne omejitve, vam priporočamo, da si pridobite podrobnejše informacije o pogojih potovanja v posameznih državah pred začetkom potovanja.

 

Prepovedan prevoz živali je na Norveško, Finsko, v Veliko Britanijo, Severno Irsko, Republiko Irsko, Španijo (razen psov v spalnikih), Maroko in Portugalsko ter iz teh držav. V Nemčiji in Belgiji je prevoz psov dovoljen le, če so na vrvici in imajo nagobčnik.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.