28.06.2017

Iz Kopra v Piran skupaj s psom? Seveda, a samo peš!

K pisanju tega članka nas je spodbudil petkov dogodek na koprski avtobusni postaji.

 

A lepo po vrsti. Medtem, ko se skrbniki psov hudujejo nad prepovedmi, ki pri nas veljajo na vsakem koraku (plaže, trgovski centri, lokali, javni prevoz) je le streljaj od nas slika povsem drugačna. Sosednji Trst denimo, se že od leta 2012 lahko pohvali s posebnim odlokom, po katerem lastniki trgovin in lokalov (z izjemo živilskih) ne smejo prepovedati vstop osebi, ki je v družbi psa. Od leta 2015 isti odlok velja tudi za mestne avtobuse in vlake. Kaj to pomeni v praksi? Da se boste le nekaj kilometrov od Kopra s svojim psom počutili zelo domače in to na vsakem koraku (razen v prostorih, kjer prodajajo hrano). Prosto boste smeli kamorkoli, seveda pod pogojem, da je vaš pes lepo vzgojen, čist in na povodcu. Vedno več psom prijaznih lokacij imajo tudi južni sosedje.

 

V sosednjem Trstu že od leta 2015 vsakdanji prizor

 

Minuli petek v soparnem Kopru. Okrog 13. ure se skupina dopustnikov srednjih let, ki je v Koper najverjetneje prišla z vlakom, na avtobusni postaji v Kopru odloči z avtobusom odpeljali do Pirana. Na peronu številka 6 in 8 čakata dva povsem prazna avtobusa. Skupina se odpravi po avtobusne vozovnice, eden od njih je v družbi male čivave (na povodcu).

 

Iz vlaka se gostje naprej ustavijo na avtobusni postaji, od koder krenejo naprej do svojega cilja

 

Ob povratku jih na vstopnih vratih avtobusa pričaka grenko presenečenje: "S psom ne smete na avtobus!" je bil odločen, sicer zelo prijazen voznik avtobusa. Eden od dopustnikov pove, da je kuža majhen in ga bo primil v naročje. Kuža je čist in lepo vzgojen. "Ne bo šlo. Taka so navodila nadrejenih. V nobenem primeru pes ne sme na avtobus," nadaljuje voznik. Dopustnik hiti pojasnjevati, da imajo s prijatelji že kupljene vozovnice in da, sploh glede na to, da je avtobus povsem prazen, prisotnost psa ne bo motila nikogar. "Psa bom zagotovo imel v naročju, poglejte kako je majhen," razlaga vozniku. "Ponavljam, s tem avtobusom ne bo šlo! Izjem ni. Pes na naš avtobus nima vstopa!" je bil neomajen voznik avtobusa.

 

V bližini dogajanje spremlja taksist, ki dopustnike s trobljo opozori nase. Kljub kupljenim vozovnicam, se dopustniki odločijo za to možnost, drugega jim ne preostane. Srečo imajo, da jih je opazil taksist, ki mu prevoz psa ne predstavlja problema. "In to ti je slovenski turizem," se huduje oseba iz skupine, vse skupaj pa pospremi še z nekaj kletvicami. Skupina se odpravi do taksi-kombija, parkiranega nedaleč stran. Dogodku sem bil pred nekaj dnevi priča avtor tega članka.

 

Avtobus, ki povezuje Koper in Piran na peronu št. 6

 

In medtem, ko so v sosednjih drzavah to nelogično prakso prepovedi vožnje v družbi psa že zdavnaj odpravili, boste pri nas, sploh v najbolj turističnih občinah, v družbi kosmatinca očitno "obsojeni" na pešačenje. Pravila o prevozih psov s slovenskimi avtobusnimi prevozniki so že dlje časa jasna. V Ljubljani se boste denimo brez težav vozili z mestnimi avtobusi (pod določenimi pogoji, seveda), tako je še v dveh slovenskih mestih. O tem smo pred nekaj tedni napisali izčrpen članek - KLIK.

 

Prepovedi na / ob vratih označujejo celo dvojne nalepke

 

Čeprav nerazumljiva, bi nekako sprejeli tudi posebna pravila (o prepovedi vožnje psov na avtobusih) na strani koprskega avtobusnega prevoznika. A začudilo nas je, da so nam iz podjetja Arriva še pred tedni pojasnjevali, da se lahko z njihovimi avtobusi pod določenimi pogoji prevažajo tudi manjši psi.

 

Kje se je zataknilo, smo tako želeli ponovno preveriti še na strani avtobusnega prevoznika: "Voznik je v omenjenem primeru postopal v skladu s prejetimi splošnimi prevoznimi pogoji. V splošnih prevoznih pogojih na medkrajevnem prometu je določeno, da se smejo prevažati naslednje živali: /.../ kot ročna prtljaga se smejo prevažati manjše živali v primernih sredstvih za prenos, vendar na vso odgovornost potnika tako, da zaradi tega niso ovirani ali moteni drugi potniki in da to ne onesnažuje vozila. Navedeni psi morajo biti na vrvici, imeti nagobčnik in dokazilo o veterinarskem cepljenju, veljavno za tekoče leto," so za naš portal sporočili iz skupine Arriva. Mala čivava, ki je želela s svojim skrbnikom iz Kopra v Piran bi torej morala imeti vsaj nagobčnik. A o tem voznik potnika ni seznanil, povedal je le, da izjem sploh ni.

 

Kako naj torej turist, ki se v Koper denimo pripelje z vlakom, pride do Pirana v družbi svojega pasjega prijatelja, sploh glede na zgoraj opisano izkušnjo? Ob tem, da se z avtobusom očitno ne sme peljati, da tudi taksist psa ni dolžan sprejeti v svoje vozilo, gostu, ki želi obiskati Portorož ali Piran ostane... pešačenje. Zdaj si pa predstavljajte, skoraj 18 kilometrov hoje pod žgočim soncem, na razgretem asfaltu (ki pasjim šapam zagotovo ne koristi), da ne omenjamo še ostalega, kar pride zraven...

 

Prepoved velja tudi za koprske mestne "rdečkote"

 

Vse, ki boste letos dopustovali na naši Obali in na dopust ne boste odšli s svojim avtomobilom, pač pa z vlakom ali medkrajevnim avtobusom, opozarjamo, da se s psom ne boste smeli prevažati med Portorožem in Piranom, Koprom in Ankaranom pa tudi v koprskem mestnem prometu vožnja s psom ni dovoljena. Prav tako (za razliko od sosedov, ki smo jih omenili uvodoma) ni dovoljen vstop v noben nakupovalni center, četudi bi želeli samo do trafike po priljubljeno revijo.

 

Na avtobusnega prevoznika smo iz uredništva sicer naslovili pobudo, naj v podjetju vendarle pretehtajo možnosti, po katerih bodo vsi vozniki avtobusov seznanjeni s splošnimi pogoji in pravilniki, hkrati pa razmislijo o tem, da bi v prihodnje, vsaj v času turistične sezone in na najbolj frekventnih linijah, dovoljevali prevoze ljudi, ki so v družbi psa. Upajmo, da bodo našo pobudo do naslednje sezone tudi realizirali.

 

Avtor: MČ

Foto: arhiv Pes moj prijatelj

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.