22.04.2024

Priprava na najtežji del skupnega življenja z ljubljenčkom - njegovo slovo

Vsak lastnik hišnega ljubljenčka ve, da bo prišel dan, ko se bo moral posloviti od svojega kosmatinca. Ta misel nas obdaja s strahom, žalostjo in neizbežnostjo, ki jo težko sprejmemo. Moja zgodba je zgodba o pripravi na najtežji del skupnega življenja z ljubljenčkom - njegovo slovo.

 

V zadnjih mesecih se soočam z boleznijo moje »Nane banane«, ki je z mano skozi vse vzpone in padce življenja. Ob diagnozi njene resne zdravstvene težave sem se znašla pred vprašanjem: kako najlepše preživeti skupne trenutke, ki so nama še ostali?

 

Inspirirana z idejo "bucket lista", sem ustvarila seznam avantur, ki jih želim doživeti skupaj s svojo psičko, preden bo prepozno. Ta seznam vključuje tako kraje, ki jih želiva obiskati, kot tudi drobne radosti, ki so naju vedno osrečevale -  uživanje v naravi, crkljanje na kavču in obisk vseh dvonožnih in štirinožnih prijateljev.

 

Vsako točko na seznamu obkljukava skupaj, s težkim srcem, a tudi z neizmerno hvaležnostjo za vsak trenutek, ki ga lahko še deliva. Te avanture so najin način, da se na poseben in nepozaben način pripraviva na slovo, da zapolniva zadnje tedne z ljubeznijo, radostjo in mirnim sprejemanjem.

 

Vsak trenutek, ki ga preživiva skupaj, vsak obiskan kraj, vsaka igra in vsak objem postajajo del najine zgodbe, ki jo bom za vedno nosila v srcu. Ko gledam naprej vem, da bo bolečina izgube s časom prerasla v nekaj sladkega, v zbirko spominov, ki jih bom za vedno cenila.

 

Soočanje z mislijo na izgubo ljubljenčka je ena najtežjih osebnih izkušenj, polna bolečine. Vendar pa nam priprava na to slovo, skozi preživljanje kakovostnega časa skupaj omogoča, da ta prehod naredimo z ljubeznijo in dostojanstvom. Ta proces nas uči, kako ceniti vsak trenutek življenja v njegovi krhkosti in lepoti ter kako neizmerno dragoceni so trenutki, ki jih delimo s tistimi, ki jih ljubimo.

 

V procesu žalovanja je ključno, da ohranimo spomin na ljubljene živali, cenimo čas, ki smo ga preživeli skupaj in praznujemo radost, ki so nam jo prinesli v naša življenja. To lahko storimo s pomočjo fotografij, osebnih predmetov ali celo s pisanjem zgodbe o naših skupnih doživetjih. Takšni rituali pomagajo ohranjati vez z izgubljenim ljubljenčkom in so pomemben korak v procesu žalovanja.

 

Prav tako je pomembno, da poiščemo podporo v skupnostih, ki razumejo našo bolečino in se izogibamo vseh tistih, ki je ne dojemajo oziroma se ji morda celo posmehujejo (z bolečimi stavki, ki sem jih slišala neštetokrat, kot npr.: »kaj si kisla, saj je le žival«, »kaj jočeš dej, saj mačk je kolikor hočeš«, »si žalostna kot, da ti je mama umrla!« itd.).


Kot družba moramo spremeniti svoj odnos do žalovanja za hišnimi ljubljenčki, ga normalizirati in ljudem omogočiti, da izrazijo svojo žalost brez strahu pred obsodbo ali posmehom. Ni pravilnega ali napačnega načina kako žalovati in pomembno je, da si dovolimo žalovati na način, ki je za nas najbolj smiseln in zdravilen.

 

Izguba hišnega ljubljenčka je brez dvoma eden najtežjih trenutkov v življenju ljubitelja živali. Je globoka in boleča izkušnja, ki si zasluži priznanje, sočutje in podporo. 

 

S pravim razumevanjem, podporo in časom je mogoče najti pot skozi žalost in se spominjati ljubljenčka z ljubeznijo in hvaležnostjo. Kot družba moramo biti pripravljeni ponuditi prostor in razumevanje za vse, ki trpijo zaradi te izgube in prepoznati globoko vez, ki se lahko ustvari med človekom in živaljo.

 

Moje izkušnje mi pomagajo videti, da je žalovanje za ljubljenčkom pravzaprav poklon življenju, ki smo ga delili skupaj. Vsaka solza, ki jo prelijem je priznanje ljubezni, ki je tako močna, da se ne konča s fizičnim slovesom.

 

Maša Jerman
Animal Angels Slovenija

Fotografije: osebni arhiv

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.