22.06.2024

Ali psi žalujejo za svojimi pasjimi prijatelji?

Tako kot ljudje žalujemo za izgubo ljubljene osebe, tako tudi psi žalujejo za izgubo svojega pasjega prijatelja. Psi so družabne živali in pogosto tvorijo močne vezi s svojimi pasjimi prijatelji, še posebej če živijo skupaj. Psi morda ne žalujejo tako odkrito in enako kot ljudje, vsekakor pa gredo skozi obdobje žalovanja. Ko eden od »članov tropa« umre, lahko psi doživijo vrsto čustev, vključno z žalostjo, zmedenostjo in tesnobo.

 

V nekaterih primerih psi žalujejo tako, da nekaj časa nočejo jesti, postanejo nezainteresirani za igro, postanejo depresivni in iščejo tolažbo pri svojih skrbnikih. Psi lahko kažejo tudi znake nemira ali agresije, kar je lahko posledica njihove zmedenosti in tesnobe zaradi izgube spremljevalca.

 

Za skrbnike hišnih ljubljenčkov je pomembno, da psu v tem težkem času stojijo ob strani in mu zagotovijo dodatno ljubezen in pozornost. Če psu zagotovite vsakdanjo rutino, veliko gibanja ter mirno in prijetno okolje, mu lahko prav tako pomagate pri soočanju z izgubo.

 

Poleg zgoraj omenjenega vedenja lahko psi kažejo tudi druge znake žalovanja, kot so cviljenje, tuljenje ali iskanje izgubljenega spremljevalca. Nekateri psi se lahko po izgubi spremljevalca preveč navežejo na človeške skrbnike in iščejo dodatno pozornost in naklonjenost kot način za obvladovanje svoje žalosti.

 

Intenzivnost in trajanje obdobja žalovanja psa se razlikujeta glede na številne dejavnike, vključno z močjo vezi, ki jo je delil s svojim spremljevalcem, okoliščine izgube ter individualni temperament in osebnost psa.

 

Skrbniki morajo biti v tem času potrpežljivi in ​​razumevajoči s psom, saj je lahko proces žalovanja težak in čustven tako za psa, kot za njegovo človeško družino. Če opazite kakršne koli zaskrbljujoče spremembe v vedenju svojega psa, kot je agresija ali destruktivno vedenje, je pomembno, da se posvetujete z veterinarjem, da izključite morebitne zdravstvene ali vedenjske težave.

 

Med žalovanjem bodite do psa še bolj nežni in ljubeči. Večkrat ga pobožajte in mu namenite očesni stik. Ne odločite se prehitro za novega psa, saj s tem lahko pride pri starejšem psu do dodatnega stresa. Poskrbite, da bo imel pes ob vaši odsotnosti primerno zaposlitev. S časom, potrpežljivostjo in podporo skrbnikov se psi pogosto prilagodijo življenju brez pasjega spremljevalca in najdejo nova veselja in druženja.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.