02.04.2023

Košnja trave je lahko usodna za muce in mladiče divjih živali

Spomladanska opravila so ponekod že v polnem teku, prav tako se bo kmalu začela tudi sezona košnje trave. Vsako leto veterinarji opozarjajo na veliko nevarnost, ki jo košnja prinaša za številne živali, predvsem mačke in mladiče divjih živali (zajčke, srne). Lani so se pod rezili kosilnic znašle tudi mnoge mačke, hude poškodbe pa so bile za nekatere tudi usodne. Pred leti se je celo zgodilo, da je oseba med košnjo psu odrezala tačko.Veliko živali se po prirojenem instinktu, ko jim preti nevarnost, pritisne ob tla, postanejo negibne in poskušajo biti neopazne. Ta instinkt, ki naj bi jim zagotavljal večje možnosti za preživetje, jim pri sodobni košnji žal nič ne pomaga, saj v večini primerov poginejo v hudih večdnevnih mukah. Žival ima največ možnosti, da se pravočasno umakne na varno, če kosimo z zmanjšano hitrostjo, od sredine proti robu travne površine in je višina odkosa 15 centimetrov. Tako imajo možnost preživetja vsaj tiste živali, ki živijo pri tleh, in vse gnezdilke, pravijo na Društvu za zaščito živali Pomurja.

Zakon o divjadi in lovstvu sicer določa, da je treba pri opravljanju kmetijskih del, zlasti s stroji, ki ogrožajo divjad, obvezno uporabljati preventivna sredstva in načine dela za preprečevanje oziroma omejevanje izgub divjadi na leglih in gnezdih.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.