22.04.2024

Pasji poljubi

Pasje poljube si lahko razlagamo na različne načine, odvisno od konteksta in posameznika. Pasji poljubi, znani tudi kot "lizanje", so način pasje komunikacije in izkaz naklonjenosti svojim skrbnikom in drugim psom. Psi z lizanjem zbirajo informacije o okolju in ljudeh ali živalih, s katerimi komunicirajo. Psi se ližejo kot način povezovanja, podobno kot mati psička liže svoje novorojene mladičke. Toda ko se pes skoti, je njegov instinkt, da liže materin obraz znak, naj povrne hrano, ki jo bo mladiček pojedel.

 

Za večino ljubiteljev živali so pasji poljubi znak naklonjenosti in način s katerim jim njihov ljubljenček izkazuje ljubezen in navezanost. Ti uživajo v občutku mokrega smrčka in se počutijo pomirjene ob fizičnim stiku s svojim psom. Obstajajo pa tudi ljudje, ki se jim pasji poljubi zdijo nehigienski ali vsiljivi. Ti raje izkazujejo naklonjenost svojim ljubljenčkom na drugačne načine.

 

Pomembno je zavedanje, da lahko pasji poljubi predstavljajo tudi tveganje za človeško zdravje zaradi prenosa bakterij ali parazitov. Zato je še toliko pomembneje izvajati dobro higieno in upoštevati tveganja pri stiku s psi.

 

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.