25.03.2022

Zavetišča v Ukrajini: Eksplozije in vonj po smodniku "na njihovem dvorišču"

O Andrei Cisterninu in njegovem zavetišču za zapuščene živali Rifugio Italia v bližini Kijeva smo pisali 8. marca, ko je bila fronta od njih še dokaj oddaljena. V vmesnem času so se za Andreo, tri prostovoljce in njihove živali razmere dramatično spremenile. V zadnjem tednu so se namreč znašli obkroženi z rusko vojsko, ki prodira proti Kijevu. Eksplozije in vonj po smodniku tako niso več nekaj, kar bi opazovali od daleč, temveč se opisano dogaja nenehno in praktično na njihovem dvorišču. Z Andreo je nemogoče vzpostaviti kontakt, edini stik s svetom je njegova kolegica Anna Raimondi, s katero občasno na kratko komunicira in ki je v svet posredovala njegovo prošnjo po nujni pomoči. Predvsem potrebujejo pitno vodo in hrano.
Oskrbne poti so v celoti prekinjene, tako da v poštev pride le humanitarni transport pod okriljem Rdečega križa in z dovoljenjem ukrajinske in ruske vojske. V zavetišču sicer skrbijo za preko 400 živali, največ je psov, so pa tudi krave, pujsi, konji in ovce. V zadnjih dneh skrbijo še za približno 10 živali, ki so jih bežeči ljudje zapustili. V pomoč Andrei Cisterninu se je poleg Anne Raimondi vključil tudi novinar Claudio Locatelli, ki poroča iz Kijeva. Predvsem je apeliral na italijanske oblasti in organizacije za pomoč živalim.

Kot kaže, so se zadeve z oskrbnim konvojem danes začele premikati. Italijanska nacionalna agencija za zaščito živali ENPA je pravkar sporočila, da je transport z nujnimi življenjskimi potrebščinami in zdravili za ljudi in živali krenil iz Italije proti Ukrajini. Podrobnosti in logistike transporta iz razumljivih razlogov ne razkrivajo. O nadaljevanju bomo poročali.

Informacij iz drugih ukrajinskih zavetišč za zapuščene živali sicer ni veliko. Kot smo uspeli izvedeti, se zaposleni in prostovoljci trudijo po svojih najboljših močeh, da bi oni sami in njihovi varovanci preživeli to nesmiselno in brutalno vojno. Pretresljive novice prihajajo iz zavetišča Borodyanka, 60 km severovzhodno od Kijeva. Ob hudem raketiranju mesta so se umaknili vsi zaposleni, 485 psov pa zaprte v kletkah prepustili kruti usodi. Zakaj jih niso vsaj izpustili na prosto, se zdaj sprašujejo pretreseni prostovoljci, ki o odhodu vodstva niso bili obveščeni …

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.