10.03.2022

Živali iz Ukrajine tudi v Slovenijo, a veliko psov in mačk bo ostalo prepuščenih ulicam mest

Samo v prvih desetih dneh konflikta je Ukrajino zapustilo že več kot milijon beguncev, to število pa se bo najverjetneje še konkretno zvišalo v naslednjih dneh. Mnogi, ki zapuščajo državo s seboj vzamejo tudi živali, njihove družinske člane. A velika večina vendarle ostane prepuščena sama sebi. Kaj se s temi živalmi zgodi? Kot za Delo pove Marko Oman iz Zavetišča Ljubljana: "Človek najprej rešuje sebe in otroke, potem tudi žival, če je mogoče. Če je ne more, je najmanj, kar lahko naredi, to, da jo spusti v naravo, kjer bo ta žival poskušala preživeti."

Ti psi in muce kar naenkrat torej ostanejo brez doma in skušajo preživeti na ulicah ukrajinskih mest. Mnogim ne uspe preživeti, nekateri se na novo življenje prilagodijo. Vse skupaj pa ima še dodatne - dolgoročne posledice, ki se bodo kmalu pokazale v povečanju števila brezdomnih živali. Spomnimo se samo na razmere, katerim so bili po vojni priča v državah nekdanje Jugoslavije, prevdsem Bosni in Hercegovini, kjer problema brezdomnih živali na ulicah niso rešili še do danes.

Vstop ukrajinskih živali v Slovenijo je sicer pogojen z določenimi predpisi, ki pa so jih številne članice EU zaradi izrednih razmer poenostavile, kljub temu pa so morali nekateri begunci svoje živali pustiti na meji, saj niso izpolnjevali meril Evropske unije, po katerih morajo biti hišni ljubljenčki cepljeni, označeni z mikročipom in testirani na steklino.Pomoč ukrajinskim živalim

Na pomoč živalim v Ukrajini so sicer pristopili prostovoljci iz vsega sveta, tudi Slovenije. Kot smo poročali včeraj, bo prihodnji teden iz Slovenije krenil transport donacij veterinarjem v Ukrajino, direktno v oblegana mesta. Donacije pasje in mačje hrane, prehranskih dodatkov, opreme, zdravil, sanitetnega in kirurškega materiala sprejemajo v Šolski veterinarski ambulanti v Ljubljani.

Veliko živali sicer preseljujejo na Poljsko. Organizacija Peta, ki ima sicer veliko prostovoljcev po vsem svetu, iz Ukrajine na varno seli mnoge, najbolj ogrožene živali, do današnjega dne so rešili približno 200 psov in muc, Ukrajini pa donirali več ton hrane za hišne ljubljence.Kako se je na prihod hišnih ljubljencev iz Ukrajine odzvala Slovenija?

Kot smo že poročali, Slovenija začasno dovoli vstop hišnih ljubljencev na podlagi izpolnjene vloge in pod pogoji, ki so navedeni v vlogi, da se zagotovi, da vstop teh živali v EU ne predstavlja tveganja za vnos oziroma prenos stekline. Za sprejem vlog za premik živali, ki potujejo z begunci, je na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin vzpostavljena kontaktna točka: pets-crisisUA.uvhvvr@gov.si. Na tej točki bodo sprejeli vlogo in jo posredovali na elektronski naslov pristojnega območnega urada, za naslov, ki ga bo navedel lastnik živali na vlogi. Lastnik živali mora po prihodu na ta naslov o tem po eletronski pošti obvestiti pristojni območni urad UVHVVR. Po prihodu živali na namembno mesto bo ta v izolaciji do izpolnjevanja splošnih pogojev za vstop v EU, so zapisali na upravi.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.