20.06.2024

Kako poskrbeti za varnost psa v avtu?

V avtomobilu se vozimo vse pogosteje. Če je le možno, nam družbo delajo tudi naši štirinožni prijatelji. Medtem ko nekaterim psom vožnja v avtu ne predstavlja nobenih težav, se  morajo drugi nanjo postopno navajati. Po besedah strokovnjakov, ki jim lahko prisluhnete v videokastu Pripravljeni na (ne)predvidljivo: Varen prevoz psa ali mačke, so za varen prevoz živali ključni naslednji koraki.  

 

Najprej se odločite, kje boste psa prevažali

V prometu še vedno vidimo pse, ki se v avtomobilu prosto gibajo. Gre za nevarno početje, saj lahko vpliva na zbranost voznika, to pa posledično tudi na varnost vseh v vozilu. Če vas ustavijo in pes ni ustrezno zavarovan v vozilu, vas lahko doleti tudi globa.  

 

Za varen prevoz psa raje izberite:

  • Transportni boks, ki velja za najbolj varen način prevoza psov, pri izbiri bodite pozorni le na ustrezno velikost.
  • Prtljažni prostor, če ima prtljažnik naravno svetlobo in pretok zraka in je ločen z zaščitno mrežo.
  • Posebno oprsnico in varnostni pas, s katerim psa privežete na zadnjih sedežih, priporočljivo pa je tudi pregradno pregrinjalo ali mreža, ki zadnjo klop loči od voznika.

 

Potrpežljivost pri vožnji s psom

Pripravljanje in navajanje psa na vožnjo je ključno. Najbolje je začeti čim prej, še preden lahko pes razvije strah. Ko to ni mogoče, če ste recimo postali lastnik starejšega psa, ki se vožnje boji, vi pa ne poznate njegove zgodovine, bo postopek navajanja morda daljši in bo zahteval več potrpežljivosti, a se ga vseeno lotite. Če nič drugega, boste psa vsaj občasno odpeljali k veterinarju.

Psa ne silite in ne poskušajte preskakovati faz učenja. Procesa se lotite s pozitivno motivacijo za psa.

Če boste uporabljali transportni boks, psa na boks najprej navajajte doma. Po nekaj dneh lahko boks običajno že prestavite v vozilo. Mladička v boks na začetku dvigujte, prav tako bodo pomoč v in iz višjega vozila morda potrebovali starejši psi. Če so večji in težji, si lahko pomagate tudi s stopničkami ali klančinami.

Trening vožnje začnite v bližini svojega doma, šele nato začnite poti podaljševati.

Med dolgimi vožnjami imejte postanke na vsaj dve uri. Ko se ustavite, ne hitite, psu dajte vodo in dovolj časa, da opravi potrebo.

Več o tem, kako se lotiti pasje vzgoje najdete v brezplačnem priročniku.

 

Prilagodite vožnjo

Ko je pes sopotnik v avtu, naj bo vožnja blaga. Izogibajte se naglemu pospeševanju, zaviranju, tudi vožnja v ovinke, naj bo prilagojena. Pes med vožnjo pogostokrat ne vidi iz avta oziroma se na ovinek ne more pripraviti tako kot voznik.

 

Celovito zavarovanje za male živali

S plačilom premije 3 evre na leto, lahko svojemu avtomobilskemu zavarovanju v akciji AvtoMobilno dodate zavarovanje za prevoz malih živali. S tem si zagotovite kritje stroškov zdravljenja malih živali, ki so poškodovane zaradi prometne nesreče, in finančno nadomestilo v primeru pogina ali potrebne usmrtitve male živali zaradi prometne nesreče. 

 

Seveda pa si kot lastnik hišnega ljubljenčka želite, da boste tudi v drugih situacijah, če nastopi bolezen ali nezgoda, lahko vedno poskrbeli za dobro veterinarsko oskrbo. Ker lahko ta prinese kaj nekaj stroškov, vas vsaj finančno v takšni situaciji razbremeni zavarovanje za male živali, ki pomaga kriti stroške zdravil, različna zdravljenja in posege. Preprosto ga sklenete po spletu.

 

Vsebina: Zavarovalnica Triglav

Fotografija: Dreamstime

 

 

 

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.