21.02.2024

Kdaj je najprimernejši čas za sterilizacijo psičke?

Vprašanje bralca Luke: Imam 8 mesečno koker španjelko. Pri 6 mesecih je imela prvo gonitev. Ali jo lahko že steriliziramo oziroma kdaj priporočate, da je najbolj primeren čas za ta poseg?

 

Odgovor: Psička je pri starosti 8 mesecev in dva meseca po gonitvi vsekakor primerna za sterilizacijo. Ta čas je celo najprimernejši, saj je spolno dozorela, prestala je prvo gonitev in minilo je več kot mesec dni po gonitvi. Idealno, vsekakor priporočam. S sterilizacijo v tem življenjskem obdobju, se izrazito zmanjša možnost pojavljanja tumorjev na mlečni žlezi v kasnejšem življenju psičke, še predvsem pa v starosti.

 

Emil Senčar dr. vet. med.

Veterinarska bolnica Ptuj

Fotografija je simbolična: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.