05.08.2012

Dog Not Welcome: OTOK VIS, Hrvaška

Hrvaški otok Vis je najbolj oddaljen od kopnega, s površino od 90,3 km2. Hvarski kanal ga deli od otoka Hvar, Biševski od otoka Biševo. Od italijanske obale je oddaljen okrog 60 milj. V socialistični Jugoslaviji je bil Vis zaradi svojega strateškega položaja zaprt za tujce (prepoved prihodov tujcev je ukinjena šele leta 1989), in celotni otok je bil spremenjen v veliko vojaško utrdbo, kar je moč videti na mnogih zapuščenih vojaških objektih.

 

Majhno naselje Komiža na zahodnem delu otoka ima okrog 1.200 prebivalcev, kar je veliko glede na to, da vse skupaj izgleda zelo majhno, domače in pristno. Vse plaže so lepo urejene, opremljene in primerne za kopanje. Da o čistoči vode in kristalni prisojnosti ne izgubljamo besed. Nikakor pa obiskovalec ne more zgrešiti vidnih tabel za prepoved kopanja psov, saj se le te nahajajo praktično na vsaki plaži, izjema je le ena t.i. pasja plaža.

 

Le en majhen predel je namenjen psom in imenovan "Dog welcome beach". Žal posebnih označb, informativnih brošur ali ostalih informacij ni moč zaslediti, le na zemljevidu priobalnega naselja Komiža je označena plaža za pasje prijatelje, torej je potrebno to informacijo namensko iskati.


Glede na urejenost plaž za ljudi, so bila pričakovanja pasje plaže v Komiži velika. Žal pa so že na poti proti plaži, vsa naša dobra upanja izblinila. Plaža se nahaja za zapuščeno tovarno rib, okoli katere se vije stara makadamska potka, okolica pa spominja bolj na smetišče, kot pa na urejeno turistično točko. K sreči je na strmih stopnicah (ki se počasi vdirajo) viden znak, ki vse kopalce obvešča, da je to plaža namenjena štirinožnim prijateljem.

 

Visok strmi klif prikaže pogled na plažo in izgleda še dokaj vabljivo. Morje je tudi tukaj zelo čisto in se svetlika v modrikasti svetlobi, žal pa je urejenost plaže tako rekoč porazna. Vsak obiskovalec lahko opazi veliko količino smeti (pločevinke, stari čevlji, zlomljeni deli barke, razne plastike in stekleni ostanki), nepokošeno in visoko travo, suhe razpadle kaktuse ter predvsem zelo nevaren kos železa, ki nevarno štrli sredi plaže.

 

Na plaži za pse ni nikjer opaziti košev za smeti ali pa morda tekoče sladke vode, tudi klopce za skrbnike ni – le star kos lesa, ki si ga je nekdo postavil začasno. V času našega obiska je bila seveda plaža pričakovano prazna, brez enega samega obiskovalca, čeprav v tem obdobju v Komiži mrgoli turistov.

 

Velika škoda, da se tako turističen in lep otok srečuje s tako neurejeno pasjo plažo. Želimo si, da bo morda kdo od odgovornih prebral naš zapis in ukrepal. Pogoji za pasjo plažo (če izpustimo tudi nekaj "luksuznih želja") so odlični, le malo manjka, da bi naš obisk ocenili z odliko.

 

Besedilo: Pes moj prijatelj

 

Oglej si tudi ostale Dog (not) Welcome destinacije - tukaj.

 

Preberite tudi:

 

Mali delčki slovenskih plaž, kjer se lahko namočite s svojim psom

Dog Welcome - izkušnje bralcev

Dog Welcome - hoteli in apartmaji

Dog Welcome - kampi

Dog Welcome - plaže

Dog Welcome - lokali po Sloveniji

Pasji slovarček

 

Dragi bralci, poročajte nam tudi vi o svojih vtisih s potovanj! Kako so vas in vašega psa sprejeli domačini, kakšne izkušnje imate z obiskom barov in restavracij, kako je s prevozom, obiskom hotela, sprehodi po ulicah itd. Pomagajte tudi ostalim bralcem pri načrtovanju naslednjega dopusta - kje lahko najdemo psom prijazne počitniške destinacije in katerih mest se je v družbi kužka bolje izogibati? Vseh vaših reportaž bomo zelo veseli na info@pesmojprijatelj.si. Seveda sporočilu priložite tudi nekaj fotografij iz počitnic, o katerih boste pisali.

 

Reportaže pošiljajo obiskovalcitega spletnega portala glede na svojo izkušnjo, zato za njihovo točnost Pes moj prijatelj ne odgovarja.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.