0
0,00 €

Pasja knjižnica

V "pasji knjižnici" ponujamo namige za strokovno, lahkotno, zanimivo in tudi poučno branje. Kar tako – zvečer, pred spanjem, na dopustu ali pa v primerih, ko boste potrebovali odgovore na določena vprašanja ali dileme, ki se dotikajo življenja z vašim kosmatincem.

Ob koncu poglavja se nahajajo tudi predlogi branja za najmlajše prijatelje.

Nekatere knjige so na voljo v knjigarnah, druge (predvsem starejšega datuma) pa na policah čakajo na bralce v mnogih knjižnicah po vsej Sloveniji.

Če imate predlog, katero knjigo naj še uvrstimo "v pasjo knjižnico", nas kontaktirajte s pomočjo spletnega obrazca, na info@pesmojprijatelj.si, če ste prijavljeni na Facebook, pa lahko svoje sporočilo zapišete tudi na dnu tega članka - v primeru kontakta prek obrazca ali elektronske pošte v zadevo pripišite "pasja knjižnica", mi pa bomo seznam redno osveževali na tem mestu!

 

VZGOJA SREČNEGA PSA (Cesar Millan)

 

Cesar Millan, najbolj iskan strokovnjak za vedenje psov na svetu, je zvezda priljubljenih oddaj Šepetalec psom na National Geographic Channel in Vodja krdela na Nat Geo WILD. Napisal je več uspešnic New York Timesa, med drugim Šepetalec psom in Cesar’s Rules, ter ustanovil Center za psihologijo psov.

VZGOJIMO PSA - UČINKOVITO, A PRIJAZNO (Sabina Stariha Pipan)

 

Priročnik bo v pomoč tako tistim, ki se za štirinožca šele odločajo, kot tistim, ki ga že imajo. Govori o izbiri psa, o tem, česa vsega se mora pes naučiti, kako se z njim pravilno igramo, kakšno gibanje potrebuje in zakaj je tudi za pse pomembno "vseživljenjsko učenje". Vsebuje tudi poglavje "Otrok in pes". Besedilo spremljajo nazorne ilustracije Barbare Dimec. Uporabniku prijazen, izvirno slovenski pasji priročnik, ki temelji na najnovejših strokovnih spoznanjih.

 

VODNIK ZA LASTNIKE PSOV (dr. Bruce Fogle)

 

S pomočjo tega vodnika boste spoznali vse vidike pasje narave in njegovih potreb. Izvedeli boste, kako psa ohraniti zdravega in zadovoljnega. Izčrpno ilustrirano poglavje o pasmah psov vam bo v pomoč pri izbiri primerne pasme zase, našli pa boste tudi bistvene informacije o vzreji, zdravstveni negi in šolanju. Vsebuje številne praktične napotke, vprašalnike za diagnosticiranje ter prvo pomoč.

PASJA ŠOLA NA KARTICAH: KLIKER (Sabine Winkler)

 

Klikanje je preprosta, zabavna in učinkovita metoda za šolanje živali. Svojega psa (muco, kokoš, konja ali katero koli drugo žival) lahko na razumljiv način naučite osnovnih vaj kot so 'sedi', 'poleg', 'prinesi' in tudi trike, s katerimi boste popestrili vsakodnevne sprehode. V kompletu so poleg priročnika z osnovami klikanja še kliker in vadbene kartice.

NAUČITE SE RAZUMETI SVOJEGA LJUBLJENČKA (Heather Dunphy)

 

Ta priročnik pojasni, kako si tolmačiti, kaj vam vaš pes pripoveduje s svojim vedenjem, in kako psi razumejo našo govorico telesa in poskuse sporazumevanja z njimi. Vsebuje tudi praktične nasvete za šolanje in preprečevanje splošnih zdravstvenih in vedenjskih težav ter krepi vez z vašim pasjim prijateljem.

NAŠ PES (dr. Bruce Fogle)

 

Kupujete novega psa ali nameravate posvojiti odraslega psa iz zavetišča? Knjiga vam bo razkrila, kako se spopasti s tako odločitvijo, da se bo med vami in vašim psom razvil čudovit odnos za vse življenje.

ENCIKLOPEDIJA PSOV (dr. Bruce Fogle)

 

"Enciklopedija psov" je najpopolnejši vodnik po svetu psov, saj vsebuje izčrpne opise več kot 400 pasem in zvrsti z vsega sveta. Sliko vsakega psa spremlja "biografija" pasme, kjer so podatki o izvoru, zgodovinskem razvoju, glavnih telesnih značilnostih in temperamentu. Posebno dragocena je knjiga za tiste, ki se šele odločajo za psa.

 

300 VPRAŠANJ O PSIH (Heike Schmidt-Röger)

 

Ta priročnik vsebuje izčrpne odgovore na vsa vprašanja, ki se porajajo v vsakdanjem življenju s štirinožnim prijateljem. Naj gre za nego, prehrano, vzgojo ali preganjanje dolgčasa – praktični napotki vam svetujejo, kako skrbeti za psa, da bo ostal zdrav in v dobri kondiciji.

 

ŽIVLJENJE S PSOM (Jože Vidic):

Jože Vidic je najbolj priznani in podkovani slovenski kinolog zadnjih desetletij. Priročnik je nastajal desetletja, napisal pa ga je pred kratkim. Iz priročnika boste izvedeli vse o skupnem življenju s psom, kar vam bo omogočilo prijetno sožitje z vašim najboljšim prijateljem.

 

GOVORITE PO PASJE (Stanley Coren)

 

Knjiga uči ljubitelje psov sporazumevanja s svojimi ljubljenci. Tisti, ki psov ne marajo, jih bodo z njeno pomočjo lažje razumeli, pomirila pa bo tudi tiste, ki se psov bojijo. Knjiga govori o tem, kako psi "govorijo" drug z drugim, kako razumejo sporočila, ki jim jih pošiljamo ljudje, in kako si lahko ljudje prevajamo tisto, kar nam skušajo sporočiti psi.

KAJ VEJO PSI? (Stanley Coren)

 

Avtor se je v tej knjigi posvetil preučevanju vprašanja: "Pa kaj sploh vejo psi?" Poskušal je najti tudi odgovore še na druga pomembna vprašanja, npr.: "Kaj si psi mislijo sami o sebi? Kaj si mislijo o velikih dvonožcih, s katerimi si delijo življenje? Ali psi imajo življenjski nazor?" Marsikaj vemo o tem, kako delujejo pasji možgani. Vemo, na primer, da so psi pametnejši od konjev, mačk, delfinov in nekaterih politikov. Znano je tudi, da psi čustvujejo.

 

KAKO RAZMIŠLJAJO PSI  (Stanley Coren)

 

Prva knjiga v slovenskem jeziku, ki celovito obravnava mišljenje in razum psov. Nudi tudi veliko napotkov za to, kako lahko razvijamo intelektualne sposobnosti psa in ga naučimo novih dejanj. V knjigi so poleg zanimivih podatkov in pripovedi o tem, kako psi razmišljajo in se obnašajo, opisane tudi številne pasje sposobnosti in značilnosti, ki jih do sedaj še nismo poznali ali pa zanje nismo niti slišali.

 

TI IN TVOJ KUŽEK (Jean Coppendale)

 

Knjiga je namenjena otrokom, ki prvič dobijo svojo domačo žival, ki ni igračka, temveč občutljivo in čuteče živo bitje. V njej bodo lahko našli odgovore na vsa pomembnejša vprašanja o skrbi in vzgoji svojega ljubljenčka, kaj vse bo treba zanj kupiti, kako ga hraniti, nekaj namigov za igro ter kako razumeti svojega kužka.

 

MASAŽA PSOV (Breda Kralj)

 

Breda Kralj je s priročnikom naredila v odnosu do vdanih štirinožnih prijateljev velik korak naprej in je pri poznavanju psihičnih in fizičnih potreb psa, potisnila Slovenijo med najbolj razvite dežele na tem področju.

 

TESTIRAJTE SVOJEGA PSA (Rachel Federman)


S tremi zabavnimi vprašalniki, pripravljenimi za merjenje pasjih sporazumevalnih zmožnosti, socialnega vedenja, motoričnih sposobnosti in spomina lahko končno odkrijete, ali je vaš pes morda v resnici pasji Einstein! Knjiga vključuje tudi navodila za analizo rezultatov, namige za izboljšanje pasje inteligence in je prepletena s kratkočasnimi ilustracijami.

 

PSI ZA TELEBANE (Gina Spadafori)


Knjiga Psi za telebane vas bo vodila pri izbiri, nakupu in skrbi za psa, ki je za vas najprimernejši! Ta zabavni priročnik postreže z vsemi "moraš" in "ne smeš", pa tudi s pravicami in dolžnostmi pasjih skrbnikov. V njem boste našli veliko pasjih nasvetov – od tega, kako šolati štirinoge prijatelje in kakšne igrače jim kupovati, do priboljškov, ki jih imajo najraje!

 

 

INTELIGENCA PSOV (Stanley Coren)


Avtor knjige ponuja bralcu natančnejšo predstavo o pasji inteligenci kot jo ponujajo priročniki o šolanju in vzreji psov. V knjigi mu je uspelo predstaviti umske sposobnosti, ki se skrivajo prav v vsakem kosmatincu. Različne pasme je razvrstil glede na njihove sposobnosti in dojemljivosti za šolanje. Knjiga govori tudi o izvoru psov, zgodovini merjenja pasje inteligentnosti...

 

 

 

TO PRIDEN (Karmen Zahariaš)

 

Knjižica govori o osnovnem šolanju psov. Prva tri poglavja so razdelana v vrsto podpoglavij, kjer avtorica zelo tekoče in prepričljivo obrazloži, kako deluje psom prijazno vzgajanje in šolanje. Zelo prijetno branje.

 

 

ZAKAJ PES MAHA Z REPOM? (Desmond Morris)

Zakaj psi lajajo? Zakaj prestrašen pes stisne rep med noge? Zakaj mladi psi grizejo copate? Ali imajo psi šesti čut? Zakaj nekateri psi lovijo lasten rep? Odgovore na ta in še mnoga druga vsakdanja vprašanja najdete med nevsakdanjimi trditvami Desmonda Morisa.

 

KAJ SE DOGAJA Z MOJIM PSOM? (Bruce Fogle)

 

Avtor uspešnic in veterinar dr. Bruce Fogle ponuja rešilni pas lastnikom, ki si želijo kar najbolje poskrbeti za svojega hišnega ljubljenčka. Ne glede na to, ali ima pes resne bolezenske znake, potrebuje prvo pomoč ali se samo nenavadno vede – bodo nasveti v priročniku pomirili lastnike psov in jim pomagali pri odločitvi, kako najbolje ravnati.

 

TEŽAVE S PSOM (Celina Del Amo)


V svetovni uspešnici najdemo našli natančno razlago, kako nastanejo manjše, pa tudi večje težave in nesporazumi med lastnikom in psom. Predvsem pa najdemo rešitve, kako težave odpraviti. Pomembna poglavja v knjigi so: socilano vedenje, intiligenca in učljivost, težavno vedenje, vadba in vaje. Najuporabnejših je 6 posebnih programov za praktično vadbo pri odpravljanju težav.

 

 

PES IN OTROK (Nienke Endenburg, Frauke Ohl)


Delo je prevod nemške uspešnice. V knjigi najdemo napotke za pripravo psa na prihajajočega dojenčka, pa tudi nasvete pri nakupu psa, ki si ga pogosto želijo prav otroci. Naučimo se veščin in drobnih trikov s pomočjo katerih je tudi otrok dejavno v ključen v skrb za hišnega ljubljenca. Vzgoja otroka in psa se koristno dopolnjujeta. Znanje sta uspešno združili dve avtorici: veterinarka in otroška psihologinja.

 

 

ŠEPETALEC PSOM (CESAR MILLAN)

 

Priznani strokovnjak za pse Cesar Millan, zvezda oddaje Šepetalec psom na National Geographic Channelu, vam pomaga videti svet skozi oči vašega psa, tako da končno lahko odpravite njegove vedenjske težave.

 

 

ŽIVALI NAS ČLOVEČIJO (TEMPLE GRADIN)

 

Temple Grandin, priznana znanstvenica na področju zoologije in zagovornica ljudi z avtizmom, je na skrivnosten način vedno znala pokukati v miselno življenje živali. S knjigo  to bo spremenila naše ravnanje z njimi in naše vedenje o tem, česa si živali želijo in kaj potrebujejo. Ali je pes lahko srečen, če ga moramo vse dni puščati samega? Ali je lev v živalskem vrtu, ki ves čas nemirno teka sem in tja, nesrečen ali vzdržuje telesno kondicijo? Ali moramo svojo mačko uriti? Zakaj puščavske podgane tako vneto kopljejo rove?

 

 

101 PASJI TRIK (KYRA SUNDANCE IN CHALCY)

 

Največja knjiga vseh časov o trikih za pse, s fotografijami za vsak korak. Knjiga svetovno znanih avtoric je postala največja uspešnica, s pomočjo katere lahko vsakega psa naučimo kar sto trikov in še enega za povrh. Knjiga, ki bo vsakega lastnika še bolj povezala z njegovim psom. Odlika knjige so natančni in razumljivi opisi učnih korakov, opremljeni z več kot tisoč nazornimi barvnimi fotografijami.

 

 

101 NAČIN ZA VEČJO AKTIVNOST Z VAŠIM PSOM (KYRA SUNDANCE)

 

Vedno se je težko spraviti h gibanju in prekiniti ustaljene navade, vendar psi znajo poskrbeti, da se v dejavnostih, ki jih izvajamo z njimi, bolj zabavamo. Fotografije, ki jemljejo dih, in preprosti opisi vas bodo navdihnili za nove dogodivščine s svojim psom. Pri vsaki dejavnosti pa se pojavlja tudi razdelek "lotite se", v katerem se boste naučili tistih veščin, s katerimi vam bo zares uspelo!

 

 

TI IN TVOJ KUŽEK (JEAN COPPENDALE)

 

Knjiga je namenjena otrokom, ki prvič dobijo svojo domačo žival, ki ni igračka, temveč občutljivo in čuteče živo bitje. V njej bodo lahko našli odgovore na vsa pomembnejša vprašanja o skrbi in vzgoji svojega ljubljenčka, kaj vse bo treba zanj kupiti, kako ga hraniti, nekaj namigov za igro ter kako razumeti svojega kužka.

 


ZANIMIVO BRANJE

 

SKRIVNO ŽIVLJENJE PSOV (Elizabeth Marshall Thomas)

 

Novelistka in antropologinja Elizabeth Marshall Thomas je 30-letno življenje s psi, volkovi in dingi spravila v to čudovito, globoko in iskreno knjigo. Kot pravi, si je vedno želela vstopiti v zavest bitja, ki ni človek. Zanimalo jo je obiskati pasjo zavest in razumeti, kako svet in ljudi gledajo psi.

 

MARLEY IN JAZ (Josh Grogan)

 

Zgodba: Mladi novinarski par, ki ne ve čisto dobro, ali bo znal poskrbeti za otroka, ko bo ta nekoč prišel, si omisli psa. Če bosta znala poskrbeti za psa in se bosta obnesla pri njegovi vzgoji, obstaja upanje, da bosta nekoč znala skrbeti tudi za otroka. In v njuno gnezdo se vseli Marley. Prisrčni labradorec z vedenjsko motnjo! Za družino Groganovih se začne življenjska preizkušnja, ki rodi presenečenja, hudomušne zaplete, solze in predvsem ... ljubezen.

 

DEČKO (Vasja Ocvirk)

 

Mladinska povest: dve zgodbi o človekovem najboljšem prijatelju. Namenjeni sta mladim bralcem in odkrivata veliko pisateljevo ljubezen do psičkov, pa tudi njegovo sposobnost, da se v svoje junake vživi in se prilagodi njihovemu svetu, ki ga zna nazorno opisati. Dečko je bil plemenit psiček plemenitih staršev in skrbnih gospodarjev. Bil je največji, najživahnejši in najlepši iz vsega gnezda kosmatih kep, ki so se tiščale ljubeče matere...

 

KURJA JUHICA ZA DUŠO LJUBITELJA MALIH ŽIVALI (Canfield, Hansen...)

 

Se pogovarjate s svojimi ljubljenci, kot bi bili ljudje? Se jih razveselite, ko pridete domov? To je namreč knjiga za ljubitelje živali! Vsaka stran te knjige pričara enkratno vez med človekom in živaljo: slepi pes, ki pomaga bolnikom opaziti lepoto življenja; ženska, ki odpre srce in vrata svojega doma psu, ki ga nihče ne mara; ranjena mačka, ki obupani ženski vrne voljo do življenja ... vse govorijo o ljubezni in zdravilni moči živali.

NAJLEPŠE ZGODBE O PSIH

 

V knjigi Najlepše zgodbe o psih je zbranih dvaindvajset pasjih zgodb svetovno znanih avtorjev. Knjiga je izšla leta 1995 pri Mladinski knjigi.

 

KAZAN, VOLČJI PES (James Oliver Curwood)

 

Kruta zgodba o življenju volčjaka, ki se pred skrajno surovostjo lovca, zasledovalca njegove priljubljene gospodarice, katerega usmrti in se zato zboji maščevanja gospodarja, zateče med volkove, dobi med njimi po hudem boju z vodnikom tropa mesto in družico, ki mu skoti mladiča Barija.

 

 VIGO IŠČE DOM (Alenka Klopčič)

 

Čeprav gre na prvi pogled za domišljijsko otroško pravljico, pa se v delu skriva tudi pretresljiva resnica - ogromno število živali, za katere ljudje slabo skrbimo in z njimi grdo ravnamo. Nenazadnje ne premoremo niti nadzora nad njihovimi skrajnimi zatočišči - zavetišči. Zgodba odraža proniciljiv vpogled v človeški odnos do drugih živih bitij, hkrati pa kar žari od avtoričine ljubezni in razumevanja živali.

   
   

NEPOGREŠLJIVO ZA NAJMLAJŠE:

 

SREČA NA VRVICI (Vitan Mal)

 

Zgodba: Matic živi z mamo v blokovskem naselju in je precej osamljen. Nekega dne pa ga povabijo, da bi igral v mladinskem filmu. Matic ponudbo sprejme in za soigralca dobi velikega črnega psa Jakoba. Fant in pes se močno navežeta drug na drugega, zato ga sme Matic po snemanju odpeljati domov...

 

LASSIE SE VRAČA (Eric Knight)


Zgodba: Knjiga govori o psici pasme škotski ovčar, ki jo mora družina zaradi revščine prodati. Prodajo jo bogatemu vojvodi, ki jo odpelje na svojo posest. Lassie mu nekajkrat uspe pobegniti in se znova vrača domov. Zato se vojvoda odloči in jo odpelje na svojo počitniško posest daleč stran na Škotsko, kjer jo želi čez nekaj mesecev pripraviti na pomembno razstavo ovčarjev. A psica je tako zvesta svojemu gospodarju, da znova pobegne od novega lastnika in se odpravi na dolgo in težavno potovanje nazaj v Angljijo.

 

 

KLIC DIVJINE (Jack London)

 

Zgodba: Buck ni prebiral časopisov, sicer bi vedel, da se pripravlja nekaj neprijetnega, ne samo njemu, ampak vsem psom krepkih mišic in tople dolge dlake, od Puget Sounda do San Diega. Ker so ljudje, potikajoč se po arktičnem mrazu, naleteli na rumeno kovino in ker so parniki in prevozniške družbe raznesli glas o veliki najdbi, so tisoči drli na sever. Ti ljudje so potrebovali pse in psi, ki so jih potrebovali so bili močni psi, krepkih mišic, da bodo kos naporom, in gostih kožuhov, ki jih bodo valovali pred ledenim mrazom.

 

BELI OČNJAK (Jack London)

 

Zgodba: Glavni junak te zgodbe je Beli očnjak, ki je sin psice in volka. Ko mu umre oče, se z mamo odpravita za nekaj časa živet k njeni prejšni družini a ti jo nato prodajo. Kasneje morajo prodati tudi Belega Očnjaka, ki pa ima to nesrečo, da ga dobi gospodar, ki ga sili v pasje boje. Ko mu končno uspe pobegniti pa spozna Collie, psičko s katero na koncu dobi tudi mladičke.

 

OVČAR RUNO (Angelo Cerkvenik)

 

Zgodba: Knjiga govori o dogodivščinah Kraškega ovčarja, ki so ga ukradli iz njegovega pastirskega okolja in ga prodali v mesto. Toda niti bogato mestno življenje, niti prijaznost novih lastnikov, Runu ne morejo pregnati žalosti za domačim krajem in pastirjem Miškom. Odloči se, da bo pobegnil in se vrnil domov, kar mu po razburljivem popotovanju tudi uspe.

   

TUJA LITERATURA

 

INSIDE OF THE DOG (Alexandra Horowitz)

 

Knjiga Alexandre Horowitz daje vsakemu, ki se ukvarja z vzrejo psov, sobiva s psom ali je samo njihov oboževalec, nov pogled in novo razumevanje njihovih sposobnosti, razlago nians njihovega vedenja ter vzbudi spoštovanje do njihovega uma.

 

DOGS (Raymond Coppinger)

 

Raymond in Lorna Coppinger, raziskovalca vedenja psov, nam v knjigi ponujata nova spoznanja o izvoru, evoluciji in obnašanju psov. Avtorja imata izkušnje z vzgojo velikega števila psov različnih pasem, objavila sta več znanstvenih in poljudnih del na temo vedenja psov. Ta knjiga ponuja njun pogled na evolucijo psov, pa tudi izzivalne in kontoverzne teorije o sobivanju in odnosu človek - pes.

 

DOGS (Bruce Fogle)

 

Vodnik za skrbnike psov ponuja sprehod daleč v zgodovino psov, na njihove divje začetke pa vse do njihove vloge hišnega ljubljenčka. V knjigi so fotografije in informacije o posameznih pasmah, strokovna navodila o vzgoji, zdravju in negi.

 

THE ART OF RACING IN THE RAIN (Garth Stein)

 

Ganjivi roman pripoveduje o tem, kakšen je svet skozi oči psa.    Knjiga je napisana kot spomin Enza, družinskega psa, ki ima skoraj človeško dušo in filozofsko razmišljanje in ki svoje življenje vrednoti na podlagi izkušenj svojega lastnika, avtomobilskega dirkača Dennyja Swifta. Postala je najbolje prodajana knjiga New York Timesa leta 2008, na lestvici najboljših pa je ostala več kot 40 tednov. Knjigo so prevedli v 30 svetovnih jezikov, slovenščine pa žal ni med temi.  

 

PER FORTUNA CHE CI SEI (Edoardo Stoppa)

 

Novinar priljubljenega satiričnega TV dnevnika Edoardo Stoppa, se že več let ukvarja s problematiko italijanskih zavetišč in pravic živali. Milijonom gledalcem, ki že od začetka 80-ih let spremljajo to oddajo, prikaže realno plat živalskega sveta na Apeninskem polotoku. Dogodivščine in doživljanja pri snemanju teh prispevkov je zbral v knjigi, ki vsem bralcem prikaže kakšno je delo na terenu in zakaj se je za tako novinarsko delo sploh odločil. 

LETNO PRI NAS ZAPUŠČENIH 8.000 ŽIVALI!

  • Letno bi naj Slovenci zapustili, izgubili in zavrgli okoli 8.000 živali. Najpogosteje se ljudje živali naveličajo in jih preprosto odvržejo, nekateri zanje zaradi finančnih obveznosti ne morejo več skrbeti. Take živali pristanejo v zavetiščih.

Zadnji oglasi

Izgubljeni: Pogrešajo psičko Eono - najditelju ponujajo nagrado!
Pri zbiralniku vode v Dolnjih Slavečih (poleg Grada) je v nedeljo okrog 13. ure v gozdu izginila psička Eona (pasme trobarvni srbski gonič)...
Oddajo se: Dom išče osem malih razbojnikov in sedem starejših psov!
Če razmišljate o tem, da bi svoj dom pripeljali psa ali mačko, dobro razmislite tudi o tem, kaj prihod živali prinaša v...
Oddajo se: Varovanci Zavetišča Meli iščejo dom!
Če razmišljate o tem, da bi svoj dom pripeljali psa ali mačko, dobro razmislite tudi o tem, kaj prihod živali prinaša v...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno