21.08.2013

Psa ne bo več treba cepiti vsako leto

Prihodnje leto bo začel veljati pravilnik, ki ne bo več določal obveznega cepljenja proti steklini vsako leto. Kot je za Žurnal24 povedal minister za kmetijstvo Dejan Židan, bodo dosedanji način spremenili tako, da bodo ohranili cepljenje, vendar bosta obvezni prvi dve ali tri cepljenja pri mladih živalih, naslednja pa se bodo vrstila v skladu z navodili proizvajalcev, saj nekatera cepiva zagotavljajo imunost za dve ali tri leta.

 

Za spremembo pravilnika so se odločili, ker so vsakoletnemu cepljenju nasprotovale nekatere nevladne organizacije in ker so pridobili strokovno mnenje Veterinarskega inštituta Slovenije. Proti vsakoletnemu cepljenju so bili v nekaterih društvih, saj je cepljenje za pse stresno, imelo pa naj bi tudi nekatere stranske učinke.

"Vprašanje je še, kaj narediti s starejšimi psi, pri katerih imunost pade: ali jih obvezno cepiti ali pa slediti navodilom proizvajalca. Tu bomo počakali na odločitev stroke in pravilnik ustrezno prilagodili," je dodal Židan.

 

Vir: Žurnal24

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.