02.11.2013

Slovenija zbrala največ podpisov glede na število prebivalstva

Včeraj je bil zadnji dan, ko je bilo mogoče oddati svoj podpis v pobudi "Stop Vivisection". V celotni EU je bilo zbranih 1.126.005 podpisov, posebej ponosni pa smo lahko Slovenci, saj smo zbrali največ podpisov glede na število prebivalstva - kar 21.700, to pa pomeni 362% več glede na predpisani minimum (6.000 podpisov). K tem podpisom bodo v nekaj dneh prišteli še zbrane na papirju (trenutno so všteti le podpisi iz Italije).

 

"Iskrena hvala tudi vsem slovenskim društvom in skupinam, ki so se pridružili našim prizadevanjem, vsem posameznikom, ki so neutrudno zbirali podpise, medijem, ki so pomagali razširiti novico o pobudi, trgovinam in lokalom za njihovo pomoč, ter vsem vam, ki ste nesebično oddali svoj glas za živali in boljšo prihodnost za nas vse. Slovenski državljani smo spet pokazali, da smo na področju pravic živali dobro osveščeni," se glasi sporočilo Veganske iniciative na Facebooku. 

 

Spomnimo: Kljub očitnemu nasprotovanju trpljenju živali v laboratorijih iz strani javnosti, je Evropska unija septembra 2010 sprejela novo direktivo o zaščiti živali, ki se jih uporablja v poskusne in znanstvene namene. Ta ne le dopušča še več poskusov na živalih kot prejšnja, temveč ob tem niti ne zapoveduje obvezne uporabe alternativnih metod, kadar le-te obstajajo in so na voljo. Iz zavrnitve omenjene direktive in iz želje, da bi se zakonodaja prilagodila volji in dobrobiti državljanov in živali, se je rodila evropska državljanska pobuda Stop Vivisection.

 

Državljani Evropske unije s pobudo zdaj zahtevamo, naj Evropska komisija pripravi nov predlog, s katerim se bodo odpravili poskusi na živalih in se bo v biomedicinskih ter toksikoloških raziskavah uvedla obvezna uporaba podatkov, ki se nanašajo neposredno na človeka.

 

Več o tem preberite na strani Veganske iniciative.

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.