Zapri oglas
0
0,00 €

Valentinov "cruelty-free" menu

Objavljeno: 12.02.2013

V sodelovanju z Vegansko iniciativo smo pripravili poseben Valentinov "cruelty-free" menu, ki ga lahko pripravite na dan zaljubljencev vam dragi osebi. S takim menijem boste presenetili vašo ljubljeno osebo in hkrati pripomogli k prehranjevanju, ki se "upira" industriji in pokolu živali za namen prehranjevanja. Vsi, ki uživate drugačno hrano, pa boste lahko spoznali odlične okuse, ki jih ponujajo živila neživalskega izvora.


PREDJED: Bruschetta "malo drugače"

Potrebujemo:


- kruh (lahko je tudi toast)
- zelenjava po želji (npr. brokolij, cvetača, bučke, por, češnjev paradižnik *, paprika, korenček*, črne olive, čilij*)
- česen* v prahu (poljubno)
- oljčno olje
- sveži lističi mete* in bazilike*

 

Priprava: Kruh zrežemo na kocke (cca. 1 cm3) in ga prepražimo na olju. Kruh odstranimo in v isti ponvi prepražimo še vso zelenjavo (razen paradižnika), ki smo jo narezali na drobne kocke. Lahko dodate malce česna in čilija v prahu. Solimo, popramo in pražimo približno 8 minut, da ostane zelenjava še vedno hrustljava. Ogenj ugasnemo, dodamo svež paradižnik narezan na koščke in premešamo. V okrogel modelček za krofe (ali pa kar prosto) na dno krožnika damo kruh, na vrh pa zelenjavo. Pokapljamo z oljčnim oljem in okrasimo z svežimi zelišči.

 

GLAVNA JED: Lečini medaljoni na posteljici iz rukole s kolerabinim pirejem in gobovo omako

 

LEČINI MEDALJONI


Potrebujemo:


- 125 g rdeče leče
- 3 do 4  jušne žlice sesekljanega pora
- 1 jušno žlico čičerikine moke
- 1 jušno žlico moke (bele ali riževe ali pirine)
- sol, poper
- kokosovo maslo
- rukola*

 

Priprava: Lečo skuhamo po navodilih. Nato jo pretlačimo s paličnim mešalnikom (ni je potrebno čisto do gladkega pretlačiti). Dodamo drobno nasekljan por, čičerikino in navadno moko, ter sol in poper po občutku. Maso razporedimo po deski, tako da je enakomerno debela (približno 7-8mm) in z okroglim modelčkom za krofe (ali kozarcem) oblikujemo medaljončke. Pečemo jih na kokosovem maslu ali v pečici na 200°C, približno 10-15 minut.


KOLERABIN PIRE


Potrebujemo:


- 150 g kolerabe
- 75 g krompirja
- 25 g korenja*
- Ovseno smetano (npr. Oatly)
- 5 g veganske margarine (priporočamo Vitaquell) ali kokosovo maslo
- sol


Priprava: V slani vodi skuhamo kolerabo, krompir in korenje do mehkega (cca 20 minut). Vodo kuhanja prihranimo, zelenjavo pa spasiramo, dodamo še ovseno smetano, vodo od kuhanja in margarino. Če želimo redkejši pire dodamo več mleka in margarine. Pire postrežemo še topel!


GOBOVA OMAKA


Potrebujemo:


- 150 g gob (npr. šampinjonov)
- strok česna*
- 1 dcl ovsenega mleka
- 1 žlico koruznega škroba
- nekaj vejic peteršilja*
- 2 žlici oljčnega olja
- sol in poper


Priprava: Gobe očistimo in razrežemo na tanke lističe. Česen na drobno sesekljamo in ga vržemo na toplo olje. Takoj ko zadiši, dodamo narezane šampinjone. Dobro prepražimo (gobe morajo spustiti vodo), dodamo žlico koruznega škroba in ovseno mleko. Solimo, popramo in na koncu posujemo s sesekljanim peteršiljem ali timjanom.

 

SOLATA: Motovilec z avokadom in zelenim jabolkom


Potrebujemo:


- zrel avokado*
- motovilec (lahko tudi nekaj listov mlade špinače)
- zeleno jabolko*
- sesekljani orehi*
- limona
- konopljino olje

 

Priprava: Avokado olupimo in po dolgem prerežemo na pol. Odstranimo koščico in ga razrežemo na polkrožne koščke. Takoj jih pokapamo z limono, da ne porjavijo. Jabolko naribamo na lističe in prav tako takoj pokapamo z limono. Položimo ju na motovilec, vse skupaj potresemo s sesekljanimi orehi in začinimo s konopljinim oljem.

 

SLADICA: Veganska torta Sacher


Potrebujemo:


- 250 g ovsenega mleka
- 175 g bele moke
- 200 g rjavega sladkorja
- 100 g kakava* v prahu
- naribana bio pomarančna lupinica
- 1 pecilni prašek
- 0,3 dl ruma
- 200 g marelične marmelade (če je kisla, toliko bolje)
- 0,5 dcl ovsenega mleka za čokoladno glazuro
- 200 g jedilne črne čokolade*
- žafranika* in jagode* za okras (po želji)

 

Priprava:Z žlico dobro premešamo sladkor in kakav, da izginejo vse grudice. Ob neprestanem mešanju dodajamo ovseno mleko, nato postopoma še presejano moko, ki smo ji primešali pecilni prašek. Dodamo rum in naribano lupinico. Vse skupaj dobro premešamo. Če se nam masa zdi pregosta, dodamo malo oljčnega olja. Maso prelijemo v namaščen in z moko posut okrogel pekač (ali obložen s peki papirjem). Biskvit pečemo na 150°C, približno 40 minut (preizkus s konico noža).


Biskvit naj se ohladi. Nato ga prerežemo na pol.  Spodnji del premažemo z marelično marmelado in pokrijemo z zgornjim delom biskvita. Čez prelijemo s čokoladno glazuro, ki jo pripravimo tako, da "a bagno maria" segrejemo ovseno mleko in v njem stopimo čokolado. Za svetleč preliv čokoladi dodamo malce olja ali margarine. Prelijemo po torti.Okrasimo po želji. Na sliki smo uporabili jagode in žafraniko, ki ju štejemo za afrodiziaka. Odlična in brez maščobe, primerna tudi za alergike na jajca in mlečne izdelke.

Še več zanimivih idej za vegansko kuhanje dobite na blogu Veganske iniciative (nasvet: v iskalniku levo zgoraj lahko iščete recepte po določeni sestavini)

 

Besedilo in foto: Veganska iniciativa


* Pripisujemo mu/ji učinke afrodiziaka

VSAKO LETO 3 MILIJONE UBITIH

  • Vsako leto je skoraj 3 milijone psov in mačk ubitih v zavetiščih, ker zanje tam ni več mesta. V Sloveniji je evtanaziranih približno 140 psov in preko 700 mačk.

Zadnji oglasi

Oddajo se: Muri vztrajno čaka na nov dom!
Muri vztrajno čaka, da ga bo kdo opazil. Je prijazen kuža, ki bi rad še nekaj svojih let preživel med dobrimi ljudmi. Ga lahko...
Oddajo se: Brando že predolgo čaka dom
Brando je večji pes, ima 30 kg. Je kastriran, cepljen, čipiran. Star je približno 3,5 let. Ima čudovit karakter, rad ima ljudi, otroke, čeprav...
Oddajo se: Zara je ostala sama - potrebuje vsaj začasni dom!
Zara je ostala sama, prepuščena bolj kot ne sama sebi, pred kratkim ji je umrl skrbnik. Psička je stara 7 let, majhne rasti...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno